Coelophysoidea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Coelophysoidea
Evolúciós időszak: késő triász-kora jura 220–183 Ma
A Coelophysis profiljának rekonstrukciója.
A Coelophysis profiljának rekonstrukciója.
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Coelophysoidea
Nopcsa, 1928
Szinonimák
  • Podokesauroidea Huene, 1914
Családok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Coelophysoidea témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Coelophysoidea témájú kategóriát.

A coelophysoideák gyakori dinoszauruszok voltak a késő triász és a kora jura időszakok során. Földrajzilag igen elterjedtek, valószínűleg minden kontinensen jelen voltak. A csoport tagjai karcsú, felszínesen a coelurosaurusokra emlékeztető húsevők voltak, melyekkel korábban együtt osztályozták ezeket az állatokat, emellett némelyik fajuk törékeny fejdísszel rendelkezett. Hosszuk 1 és 6 méter között változott. A kültakarójuk nem ismert, és a különböző művészek a coelophysoideákat néha pikkelyekkel néha pedig tollakkal ábrázolják. A számos példányt együtt megőrző lelőhelyek arra utalnak, hogy egyes fajaik falkákban élhettek.

A jól ismert coelophysoideák közé tartozik például a Coelophysis, a Liliensternus, és feltehetően a Dilophosaurus is. A korábbi „Podokesauridae” nevű kétséges taxonhoz tartozó legtöbb dinoszauruszt jelenleg a coelophysoideák közé sorolják be.

Osztályozás[szerkesztés]

A fosszilis rekordban való nagyon korai feltűnésük ellenére a coelophysoideák számos fejlett jellemzővel rendelkeztek, ami megkülönbözteti a csoportot a kezdetleges (bazális) theropodáktól. E jellegzetességek közül a legfontosabb (apomorfia) a felső állcsont részeinek (premaxilla-maxilla) kapcsolódási módja, amely a két csontban levő fogak közötti mély árok miatt rugalmasságot biztosított. A theropoda szakértők között vitákat váltott ki az a kérdés, hogy vajon a coelophysoideáknak lehet-e újabb keletű közös ősük a Ceratosauria csoporttal (sensu stricto), mint a ceratosaurusoknak és más theropodáknak. A legújabb elemzések ezt nem igazolják, azaz a Coelophysoidea nem alkot természetes csoportot a ceratosaurusokkal. Ehhez hasonló módon, a Dilophosauridae családot hagyományosan a Coelophysoidea részének tekintik, de a 2000-es évek végén megjelent tanulmányok azt állítják, hogy valószínűleg jóval közelebbi rokonságban állt a tetanuránokkal.[1]

Taxonómia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Smith, N.D., Makovicky, P.J., Pol, D., Hammer, W.R., and Currie, P.J..szerk.: Cooper, A.K. and Raymond, C.R. et al.: The dinosaurs of the Early Jurassic Hanson Formation of the Central Transantarctic Mountains: Phylogenetic review and synthesis, Antarctica: A Keystone in a Changing World––Online Proceedings for the 10th International Symposium on Antarctic Earth Sciences (PDF), USGS Open-File Report 2007-1047, Short Research Paper 003, U.S. Geological Survey, 5. o.. DOI: 10.3133/of2007-1047.srp003 (2007). Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 21. 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Coelophysoidea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Rauhut, Hungerbuhler (2000). „A review of European Triassic theropods”. Gaia 15, 75–88. o.  
  • Tykoski, R. S.. Anatomy, Ontogeny, and Phylogeny of Coelophysoid Theropods (2005) 
  • Yates, A.M. (2006 (for 2005)). „A new theropod dinosaur from the Early Jurassic of South Africa and its implications for the early evolution of theropods”. Palaeontologia Africana 41, 105–122. o.  

További információk[szerkesztés]