Megapnosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megapnosaurus
Evolúciós időszak: kora jura
A Megapnosaurus kayentakatae művészi rekonstrukciója.
A Megapnosaurus kayentakatae művészi rekonstrukciója.
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Coelophysidae
Nem: Megapnosaurus
Ivie, Slipinski & Wegrzynowicz, 2001
Szinonimák

Syntarsus Raath, 1969 (preoccupied by Fairmaire, 1869)

Fajok
  • M. rhodesiensis (Raath, 1969 [eredetileg Syntarsus]) (típus)
  • M. kayentakatae (Rowe, 1989 [eredetileg Syntarsus])
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Megapnosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Megapnosaurus témájú kategóriát.

A Megapnosaurus (jelentése 'nagy halott gyík', az ógörög μεγα / mega 'nagy', απνοος / apnos 'nem lélegzik', 'halott' és σαυρος / sauros 'gyík' szavak összetételéből), korábbi hivatalos nevén Syntarsus[1] egy coelophysida theropoda dinoszaurusznem. A Megapnosaurus különböző fosszíliáit aránylag hosszú időszakra, a kora jura kor hettangi, sinemuri és pliensbachi korszakára datálják, ami vagy arra utal, hogy a nem hosszú időn át sikeresen fennmaradt, vagy arra, hogy több, a közeli rokonságába tartozó nemet is ide soroltak be. Új nevét az amerikai entomológus, Dr. Michael Ivie (Montana State University, Bozeman), a lengyel származású ausztrál Dr. Adam Ślipiński, és a lengyel Dr. Piotr Węgrzynowicz (Muzeum Ewolucji Instytutu Zoologii PAN, Varsó) alkotta meg, miután felfedezték, hogy a Syntarsus nevet már lefoglalták egy 1869-ben leírt Colydiinae alcsaládba tartozó bogár számára. Egyes tudósoknak nem tetszett a Megapnosaurus név, de az ennek ellenére érvényben maradt.

Ősbiológia[szerkesztés]

Egy zimbabwei csontmederben 30 Megapnosaurus fosszíliáját fedezték fel, ezért az őslénykutatók úgy gondolják, hogy az állat falkákban vadászott.

A Megapnosaurus jó példa arra, hogy a dinoszauruszok hogyan terjedtek szét a Földön őseik élőhelyéről (ami valószínűleg Dél-Amerikában volt). Ez a kis méretű ragadozó ugyanazokkal az alapvető jellemzőkkel rendelkezett, mint a korábbi dinoszauruszok, az Afrikában és az Egyesült Államok délnyugati részén talált példányai jelzik, hogy ezekre, az akkoriban a Pangaea részét képező kontinensekre költözött át.

Anatómia[szerkesztés]

A Megapnosaurus rhodesiensis profilja

A Megapnosaurusméter hosszú az orrától a farkáig, a tömege pedig körülbelül 32 kilogramm lehetett.

Vannak fajszintű különbségek az afrikai és az amerikai példányok között, melyek szintén támogatják a költözés és adaptálódás elméletét. Az afrikai faj (az M. rhodesiensis) majdnem 30 példány alapján ismert. Az észak-amerikai faj (az M. kayentakatae) kis fejdíszekkel rendelkezik és lehet, hogy egy újabb evolúciós lépést jelent az olyan nagy méretű coelophysoideák felé, mint a Dilophosaurus. Ez a nem a Dilophosaurus mellett tagja a Ceratosauria alrendágnak, a Coelophysoidea kládként való értelmezése azonban nagy mértékben vitatott, és a legtöbb bizonyíték arra utal, hogy a Coelophysoidea kiválik a Ceratosauriából, így ez utóbbi csoport közelebb kerül a Tetanurae kládhoz. Mindkét nemnél egy gyenge ízület található a premaxilla és az maxilla között, amitől a premaxilla meghajlik. E sajátosság kapcsán született meg az a korai feltételezés, ami szerint ezek a dinoszauruszok dögevők voltak, mivel az elülső fogaik és az azokat tartó csontszerkezet túl gyenge volt a vergődő zsákmány legyűréséhez és fogva tartásához.

A csontgyűrűk száma alapján végzett élettartamra vonatkozó vizsgálatok a Megapnosaurus esetében körülbelül 7 évet állapítottak meg.[2]

Osztályozás[szerkesztés]

Yates (2005-ben) kijelentette, hogy a Megapnosaurus valószínűleg a Coelophysis szinonimája.[3] 2004-ben Raath, két cikk társszerzőjeként azt állította, hogy a „Syntarsus” (Raath továbbra is a régi, érvénytelen nevet használta) a Coelophysis fiatal szinonimája.

Popkulturális hatás[szerkesztés]

A Dinoszauruszok, az ősvilág urai (When Dinosaurs Roamed America) című dokumentumfilmben egy csapat (Syntarsusnak nevezett) Megapnosaurus rátámad egy Anchisaurusra, de egy Dilophosaurus elijeszti a falkát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Raath, M. (1969). „A new Coelurosaurian dinosaur from the Forest Sandstone of Rhodesia”. Arnoldia Rhodesia 4 (28), 1–25. o.  
  2. Chinsamy, A. (1994). „Dinosaur bone histology: Implications and inferences”, 213–227. o, Kiadó: The Palentological Society, Department of Geological Sciences, Univ. of Tennesse, Knoxville.  
  3. Yates, A.M. (2005). „A new theropod dinosaur from the Early Jurassic of South Africa and its implications for the early evolution of theropods”. Palaeontologia Africana 41, 105–122. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Megapnosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Bristowe, A., & M.A. Raath (2004). „A juvenile coelophysoid skull from the Early Jurassic of Zimbabwe, and the synonymy of Coelophysis and Syntarsus”. Palaeont. Afr. 40, 31–41. o.  
  • Bristowe, A., A. Parrott, J. Hack, M. Pencharz & M. Raath (2004). „A non-destructive investigation of the skull of the small theropod dinosaur, Coelophysis rhodesiensis, using CT scans and rapid prototyping”. Palaeont. Afr. 40, 159–163. o.  
  • Ivie, M. A., , S. A. Slipinski, and P. Wegrzynowicz (2001). „Generic homonyms in the Colydiinae (Coleoptera: Zopheridae)”. Insecta Mudi 15, 63–64. o.