Dilophosauridae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dilophosauridae
Evolúciós időszak: késő triász-középső jura
A művész benyomása Dilophosaurus
A művész benyomása Dilophosaurus
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Coelophysoidea
Család: Dilophosauridae
Charig & Milner, 1990
Nemek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Dilophosauridae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dilophosauridae témájú kategóriát.

A Dilophosauridae a korai húsevő dinoszauruszok egyik családja. Jól ismertek megkülönböztető fejdíszeikről, melyek talán a párválasztás során történő pózolásra, illetve a vetélytársak elriasztására szolgálhattak. A családot Alan Charig és Andrew Milner hozta létre 1990-ben a típusnem, a Dilophosaurus számára.[1] Azóta olyan további nemeket soroltak be a családba, mint a Zupaysaurus és a Dracovenator, a csoport azonban sosem kapott filogenetikus definíciót és jelenleg nem alkot kládot. Egyes tanulmányok azt állítják, hogy közepes méretű fejdíszes theropodák csoportja volt, ami a Dilophosaurus mellett tartalmazta a Dracovenatort, a Cryolophosaurust és a „Dilophosaurus” sinensist, azonban hivatalosan nem kapta meg a Dilophosauridae nevet.[2] Bár a hagyomány szerint a Coelophysoidea öregcsaládon belül helyezik el, ezek az elemzések azt állítják, hogy a dilophosauridák közelebb állhattak a tetanuránokhoz, melyek közé a jóval fejlettebb carnosaurusok és coelurosaurusok is tartoztak.

Törzsfejlődés[szerkesztés]

Az alábbi kladogram a Dilophosaurus és a közeli rokonai közötti kapcsolatokat ábrázolja Smith, Makovicky, Pol, Hammer és Currie 2007-es elemzése alapján.[2]

Theropoda

Coelophysoidea


unnamed

Zupaysaurus


unnamed
unnamed

„Dilophosaurus” sinensis


unnamed

Dracovenator


unnamed

Dilophosaurus



Cryolophosaurus





unnamed

Neoceratosauria



Tetanurae






Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Charig, A.J., Milner, A.C.. The systematic position of Baryonyx walkeri, in the light of Gauthier's reclassification of the Theropoda. Cambridge: University Press, 127–140. o. (1990) 
  2. a b Smith, N.D., Makovicky, P.J., Pol, D., Hammer, W.R., and Currie, P.J. (2007). „The dinosaurs of the Early Jurassic Hanson Formation of the Central Transantarctic Mountains: Phylogenetic review and synthesis”. USGS Open-File Report 2007-1047, Short Research Paper 003, 5. o. DOI:10.3133/of2007-1047.srp003.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dilophosauridae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.