Charles Wiener

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Charles Wiener
Wiener fouillant une grotte, entre Chavin de Huantar et Huanuco Viejo.jpg
Született 1851. augusztus 25.
Bécs, Osztrák–Magyar Monarchia
Elhunyt 1913. december 3. (62 évesen)
Rio de Janeiro, Brazília
Állampolgársága francia
Foglalkozása felfedező
Iskolái Rostocki Egyetem
Kitüntetései Francia Köztársaság Becsületrendjének tisztje (1908)
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Wiener témájú médiaállományokat.
A Napisten kapujának részlete Tiwanakuban
(Charles Wiener rajza)
Perui lábbelik
(Charles Wiener rajza)
Charles Wiener rajza a La Oroya alagútról a Pérou et Bolivie – Récit de voyage című könyvében

Charles Wiener (Bécs, 1851. augusztus 25.Rio de Janeiro, 1913. december 3.) osztrák–francia földrajzi felfedező, nyelvész, diplomata. Keresztül-kasul bejárta és leírta Perut. Leírásai nyomán fedezték fel Machu Picchut.[1]

Élete[szerkesztés]

Az Urubamba folyó

Családja tizenöt éves korában Párizsba költözött. Franciául, németül, angolul és spanyolul folyékonyan beszélt. Zsidó családból származott (1878-ban katolikus hitre tért).

Külső megjelenése: magas, karcsú, szakállas, homloka széles, haja fekete, szemei kékek.

Londonban és Párizsban a francia, az angol és a német nyelv tanára volt. Ebben az időszakban fedezte fel a maga számára Perut és az inka civilizációt. Ez lett a doktori disszertációjának témája is.

1872. október 8-án professzorrá nevezték ki, 1874-ben Rostock-ban a filozófia doktora lett.

1875-ben a francia kormány megbízásából tudományos kutatásba kezdett Dél-Amerikában, elsősorban Peru és Bolívia területén, a pre-kolumbán civilizációk tekintetében. 1875-től 1877-ig részletes leírásokat és rajzokat készített a területről. A 19. században az egyik legjelentősebb európai felfedező volt Dél-Amerikában.

Nem csak földrajzi leírásokkal foglalkozott. Írt Ecuador politikájáról; egy Ignacio de Veintemilla nevű diktátor és az egyház viszonyáról; a kereskedelemről; a Galápagos-szigetek gazdasági és politikai fontosságáról; az Ecuador és Franciaország közötti kommunikációról.

Perou et Bolivie (Párizs, 1880) című munkájában közölt egy térképet Vallee de Santa-Ana címmel, ami pontatlanul ábrázolta “Huaynapicchu”-t, “Machupicchu”-tól délre helyezve, az Urubamba folyó keleti partján. A térkép a Société de Géographie társaság kiadásában jelent meg 1877-ben Párizsban, három évvel Wiener könyvének megjelenése előtt. Hiram Bingham, Machu Picchu „felfedezője” ismerte Wiener könyvét, aki leírta a Machu Picchuhoz vezető utat, amit a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudott megközelíteni.

Wiener 4000 tételes gyűjteménnyel tért vissza Franciaországba, ezt az általa rajzolt térképek és fényképek egészítették ki.

Később diplomataként tevékenykedett több dél-amerikai országban, Franciaország képviseletében. További kutatásokat végzett az Andokban, Amazóniában és Brazíliában.

1913-ban Rio de Janeiróban halt meg.

Munkái[szerkesztés]

 • Pérou et Bolivie. Récit de voyage suivi d'études archéologiques et ethnographiques et de notes sur l'écriture et les langues des populations indiennes (1880 és 1993 között 7 kiadást ért meg)
 • Chili & Chiliens (1888-ban kilencszer adták ki)
 • América pintoresca; descripcion de viajes al nuevo continente por los mas modernos exploradores – Carlos Wiener, doctor Crevaux, D. Charnay, etc., (1884 és 1994 között 8 alkalommal adták ki spanyol nyelven)
 • Essai sur les institutions politiques, religieuses, économiques et sociales de l'empire des Incas (1874-ben 4 kiadás franciául)
 • La République Argentine (1899-ben 3 kiadás franciául)
 • América pintoresca: descripción de viajes al Nuevo Continente por los más modernos exploradores (1984 és 1987 között 3 kiadás spanyol nyelven)
 • L'Amérique centrale et méridionale: et l'Exposition de 1878 by Clovis Lamarre (1878-ban 2 kiadás franciául)
 • Portulan de Charles-Quint donné à Philippe II: accompagné d'une notice explicative by Frédéric Spitzer (1875-ben 1 kiadás franciául)
 • América pintoresca: descripción de viajes al Nuevo Continente (1884 és 1984 között 5 kiadás spanyolul)
 • Voyage au Pérou et en Bolivie (1875-1877)
 • Az uj világ – Kalandozások Amerika müvelt és vad vidékein. Utirajzok és életképek kiváló utazók leirásaibólXantus János, Hesse Wartegg, Wiener Károly, Singer és Wolfner Új Idők Irodalmi Intézet Rt.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Persée (francia nyelven). Persee.fr. (Hozzáférés: 2012. november 26.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Charles Wiener című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Charles Wiener című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]