Ugrás a tartalomhoz

Urubamba (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Urubamba
Közigazgatás
OrszágokPeru
Földrajzi adatok
Hossz725 km
Vízgyűjtő terület60 300 km²
TorkolatUcayali
d. sz. 10° 42′ 02″, ny. h. 73° 45′ 22″10.700700°S 73.756000°W
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Urubamba témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Az Urubamba folyó Urcos közelében

Az Urubamba folyó, más néven Vilcamayo folyó (ez valószínűleg a kecsua nyelv vilkamaju szavából származik, jelentése: „szent folyó”) Peru egyik folyója. Az inka hagyomány a völgyet és a folyót szentnek tartja.

Felső folyásán Vilcanota folyó a neve (ez valószínűleg az ajmara vilkanuta szóból ered, jelentése: „a nap háza”). La Convención tartományban a folyó elnevezése Urubambára változik. Ez a folyó az Amazonas folyam részben hajózható felső folyása. A Khunurana lejtőin ered, Melgar tartományban, Puno régióban, a La Raya hágó közelében. 725 kilométer hosszan észak-északnyugati irányban folyik, majd összekapcsolódik a Tambo-folyóval, amivel együtt formázzák az Ucayali folyót. A folyó mentén nagyrészt dzsungelnövényzet található.

Az Urubamba felső Urubamba és alsó Urubamba részre osztható, az elválasztó vonal a Pongo de Mainique, ami egy hírhedt, gyors folyású kanyon.

Felső Urubamba

[szerkesztés]

A Felső Urubamba (Alto Urubamba) völgye nagy számú népességgel és kiterjedt öntözési területekkel rendelkezik. Az inkák birodalmának számos romja a Szent-völgyben fekszik, beleértve Machu Picchu, Patallaqta, Pikillaqta és Raqch'i romjait.

A Salcca-Pucara vízerőmű a folyónak ehhez a szakaszához kapcsolódik.[1]

Alsó Urubamba

[szerkesztés]

Az Alsó Urubamba (Bajo Urubamba) viszonylag fejletlen, de jelentős őslakos népességgel rendelkezik, amely a Campa törzsekből áll, elsősorban Machiguenga (macsigenka) és Ashaninka törzsből. A gazdasági élet alapja az erdészet és a közeli Camisea gázkitermelés. A régió fő települése Sepahua városa. (Sepahua folyó koordinátái d. sz. 11° 08′ 58″, ny. h. 73° 02′ 55″11.149444°S 73.048611°WSepahua River.)

1934, az első térképezés

[szerkesztés]

Az Urubamba alsó folyását 1934-ben első ízben térképezte fel Edward Kellog Strong III. Ő és két barátja, Art Post és Gain Allan John a kaliforniai Palo Altóból utazott ide. Az őslakosok által biztosított kenuval és balsafa tutajjal navigáltak a folyón a vad zuhatagokon keresztül. A térképezést a perui katonaság kérésére végezték, akik felkérték őket, miután értesültek a három 18 éves fiatalember tervezett hajózási expedíciójáról.

A fiúk a katonáknak adták át az elkészített rajzokat, amikor Iquitosba érkeztek. Ez volt jó darabig a folyó egyetlen térképe, mígnem sok évvel később műholdas felvételek alapján újból feltérképezték. A legutóbbi térképeken szereplő nevek és helyek megnevezése is az eredeti térképről származik, amelyet eredetileg Edward Strong és társai rajzoltak meg.

Mellékfolyói

[szerkesztés]
 • Yukay
 • Pampacchuana
 • Aobamba
 • Ste. Teresa vagy Salcantay
 • Sacsara
 • Luq'umayu
 • Vilcabamba
 • Chawpimayu
 • Pampaconas
 • San Miguel
 • Comportayoc
 • Concevidayoc
 • Cosireni

Hajózhatóság

[szerkesztés]

A folyó teljes hosszában hajózható, de csak lapos fenekű, kis merülésű vízi járművel, például kajakkal vagy tutajjal. Vadvízi evezés szempontjából a folyó különböző szakaszait 2-es, 3-as vagy 4-es osztályba sorolják. A száraz évszakban, amikor kisebb a vízszállítás, a folyó kevésbé vad, azonban a zúgók és zuhatagok ilyenkor is izgalmassá teszik az evezést.

Források

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Salcedo. „Persiste el rechazo a la hidroeléctrica Salcca Pucara en las comunidades campesinas de Canchis”, La República, 2011. december 9. (Hozzáférés: 2018. november 27.) (spanyol nyelvű) 
 2. MINISTERIO DE TRABAJO DESTINARA S/.5.6 MILLONES PARA LA CAPACITACION DE JOVENES EN LA REGION CUSCO. Ministerio de Trabajo y Promoción del Empleo. [2014. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 7.)
 3. Simi: Willkamayu - s. Geog. (Río Sagrado) Vilcanota
 4. Bertonio: Willkanuta - Adoratorio muy célebre entre Sicuana y Chungara. Significa casa del Sol, según los indios bárbaros. Willka - Adoratorio dedicado al Sol u otros ídolos. / El Sol como antiguamente decían y ahora dicen inti. Uta - Nombre. Casa cubierta.
 5. Ministerio del Ambiente, Estudio linea base ambiental de la cuenca del río Vilcanota, Lima-Peru, 2010 (in Spanish)