Charles Glover Barkla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charles Glover Barkla
az 1917-es fizikai Nobel-díj kitüntetettje
az 1917-es fizikai Nobel-díj kitüntetettje
Született1877. június 7.
Widnes,  Egyesült Királyság
Elhunyt1944. október 23. (67 évesen)
Edinburgh, Skócia
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeangol
HázastársaMary Esther Cowell
Foglalkozásafizikus
Iskolái
KitüntetéseiFizikai Nobel-díj
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Glover Barkla témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Charles Glover Barkla (1877. június 7.1944. október 23.) Nobel-díjas angol fizikus.

Életrajza[szerkesztés]

Barkla Widnesben született, s a Liverpooli Intézetben és a Liverpooli Egyetemen tanult. 1899-ben kutatóhallgatóként a cambridge-i Trinity College-ben ment, ahol Joseph John Thomson irányítása alatt a Cavendish Laboratóriumban dolgozott. A 18 hónap elteltével a zene iránti szeretete a cambridge-i King’s College-be vezette, ahol a templomi kórushoz csatlakozott. 1903-ban alapszakos, 1907-ben mesterszakos diplomát szerzett.

Miután Cambridge-ben, Liverpoolban és a londoni King’s College-ben dolgozott, 1913-ban az Edinburgh-i Egyetemen a természettudományok professzorává avatták. Ezt a pozíciót haláláig betöltötte. 1907-ben elvette Mary Esther Cowellt.

Levezette a röntgensugarak szóródásának a törvényét, és bemutatta a röntgensugarak anyagokban történő átalakulását valamint a másodlagos sugarak gerjesztését irányító folyamatokat. A részecskék röntgensugárzással kapcsolatos jellemzőinek felfedezéséért 1917-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat. Ugyanebben az évben a Londoni Királyi Társaság Hughes Medállal tüntette ki.

Tiszteletére róla nevezték el a Barkla holdkrátert. Az Edinburghi Egyetemen a Canongate közelében, a Pedagógiai Kar Épülete mellett egy emléktábla is megemlékezik róla.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]