Cathartes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cathartes
Pulykakeselyű (Cathartes aura)
Pulykakeselyű (Cathartes aura)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Telluraves
Csoport: Afroaves
Rend: Újvilági keselyűalakúak (Cathartiformes)
Család: Újvilági keselyűfélék (Cathartidae)
Lafresnaye, 1839
Nem: Cathartes
Illiger, 1811
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cathartes témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cathartes témájú médiaállományokat és Cathartes témájú kategóriát.

A Cathartes a madarak (Aves) osztályának újvilági keselyűalakúak (Cathartiformes) rendjébe, ezen belül az újvilági keselyűfélék (Cathartidae) családjába tartozó nem.

Családjának a típusneme.

Nevük és rendszertani besorolásuk[szerkesztés]

E madárnem elsőként leírt faja a pulykakeselyű volt. Ezt a fajt Carl von Linné írta, illetve nevezte meg először; leírását belefoglalta az 1758-ban kiadott „Systema Naturae” című művében. Linné először a Vultur aura nevet adta a keselyűnek,[1] de később, azaz 1811-ben a német Johann Karl Wilhelm Illiger nevű zoológus áthelyezte a madarat a jelenlegi nemébe.[2] A sárgafejű keselyűket John Cassin, amerikai ornitológus írta le 1845-ben, viszont Cassin egy fajnak tartotta a kettőt.[3] A kis és nagy sárgafejű keselyűket, csak 1964-ben választották szét.[4]

A Cathartes nevű madárnem egyike az öt recens újvilági keselyűfélének, továbbá az egyetlen melybe több mint egy élő faj tartozik. Megjelenésben és életmódban igen hasonlítanak az óvilági keselyűformákra (Aegypiinae), de csak távolról rokonok. A két madárcsoport egészen más ősökből fejlődtek ki, a Föld elkülönült részein. Korábban a Cathartes-fajokat, épp úgy, mint a családjukat és rendjüket a gólyaalakúak (Ciconiiformes) közé sorolták be, de azóta elvetették ezt a rendszertani besorolást.[5]

2007-ben az Amerikai Madártani Szövetség (American Ornithologists' Union) észak-amerikai listáján az újvilági keselyűféléket visszahelyezte a sólyomalakúak (Falconiformes) rendjébe, azzal a megjegyzéssel, hogy a jelenlegi filogenetikus besorolása bizonytalan és a megfelelő rendszertani helye még nincs meghatározva.[6] Ugyanez a Szövetség a dél-amerikai listán elfogadta az újvilági keselyűfélék családjának az újvilági keselyűalakúak rendjébe való helyezését.[7][8] A Szövetség tagjai akármit is határoznak, a legújabb DNS-vizsgálatok szerint e család fajai inkább a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe sorolhatók.[9] Ezt az utóbbi felfedezést 2010-ben, az Amerikai Madártani Szövetség feltette az észak-amerikai listájára,[10] ezzel pedig az Ornitológusok Nemzetközi Kongresszusa (International Ornithological Congress) is egyet értett.[11]

Előfordulásuk, élőhelyük[szerkesztés]

A Cathartes-fajok előfordulási területe az Amerikák. Az állományok többsége Közép- és Dél-Amerika erdő borította részein él.

Megjelenésük, életmódjuk[szerkesztés]

A családjukon belül a közepes termetű fajokhoz tartoznak. Mindhárom fajnál hiányzik a tollazat a fejről. A csupasz bőr a sárgafejű keselyűknél élénk sárga vagy narancssárga, míg a pulykakeselyűnél vörös színű. Ritkaság a madarak között az, hogy igen jó a szaglásuk; ez azért fontos, mert a lombkoronák fölött röpködve nem láthatják a táplálékul szolgáló dögöket, viszont kiszagolhatják azokat.

Mint minden újvilági keselyűféle, ezek a fajok főleg dögökkel táplálkoznak, azonban megfigyelték, hogy a kis sárgafejű keselyű a mocsaras területeken élő állatokra is vadászik.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 3 élő faj tartozik:

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Linnaeus, Carolus. Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, reformata.. Holmiae. (Laurentii Salvii)., 86. o. (1758) 
 2. Illiger, Johann. Prodromus systematis mammalium et avium. Berolini: Sumptibus C. Salfeld, 236. o. (1811) 
 3. Cassin, John. „[untitled]”. Proceedings of the Academy of Natural Science of Philadelphia 2 (8), 212. o. „Near Veracruz, Mexico.” 
 4. Wetmore, Alexander (1964). „A revision of the American vultures of the genus Cathartes”. Smithsonian Miscellaneous Collections 146 (6), 15. o.  
 5. Sibley, Charles G. and Burt L. Monroe (1990) Distribution and Taxonomy of the Birds of the World. Yale University Press. ISBN 0-300-04969-2
 6. American Ornithologists' Union (2009)
 7. Remsen, J. V., Jr.; C. D. Cadena; A. Jaramillo; M. Nores; J. F. Pacheco; M. B. Robbins; T. S. Schulenberg; F. G. Stiles; D. F. Stotz & K. J. Zimmer (2007) A classification of the bird species of South America. Archiválva 2009. március 2-i dátummal a Wayback Machine-ben South American Classification Committee]
 8. Remsen et al. (2008)
 9. Hackett et al. (2008)
 10. American Ornithologists' Union (2010)
 11. International Ornithological Congress: IOC World Bird List version 2.8. IOC. [2011. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 27.)
 12. BirdLife International: 'Cathartes aura'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2013. november 26.)
 13. BirdLife International: 'Cathartes burrovianus'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2013. november 26.)
 14. BirdLife International: 'Cathartes melambrotus'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2013. november 26.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cathartes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]