Keleti gyertyán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Carpinus orientalis szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Keleti gyertyán
Doğu gürgeni-2.JPG
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Bükkfavirágúak (Fagales)
Család: Nyírfafélék (Betulaceae)
Nemzetség: Gyertyán (Carpinus)
Faj: C. orientalis
Tudományos név
Carpinus orientalis
Mill.
Elterjedés
Carpinus orientalis range.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Keleti gyertyán témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Keleti gyertyán témájú médiaállományokat és Keleti gyertyán témájú kategóriát.

A keleti gyertyán (Carpinus orientalis) a bükkfavirágúak (Fagales) rendjébe, a nyírfafélék (Betulaceae) családjába és a gyertyán (Carpinus) nemzetségbe tartozó védett reliktum faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Délkelet-Európában és Délnyugat-Ázsiában fordul elő, forró, száraz élőhelyeken, általában a közönséges gyertyánnál alacsonyabb tengerszint feletti magasságon. Főként mérsékelt éghajlatú területeken, a cserszömörcés karsztbokorerdőkben nő. A kaukázusi babérlombú erdők egyik meghatározó fafaja. Hazánkban egyetlen helyen: a Vértesben, a Haraszthegyi tanösvényen fordul elő; nagyobb termőhelyen hozzánk legközelebb az Al-Dunánál, valamint a Tarcal-hegységben él – délebbre az egész Balkánon tömeges. Az adriai tengerpart karsztbokorerdeinek elmaradhatatlan fája. Feltételezhető, hogy ez a jelenleg szubmediterrán, kelet-balkáni elterjedésű, alacsony termetű fafaj Csákvár környéki termőhelyén a kainozoikumi eljegesedés előtti, a jelenleginél melegebb klímájú idők tanúja, jégkorszak előtti reliktum. A meredek déli lejtők, a kedvező helyi feltételeket nyújtó völgyek még a zord jégkorszakban is menedéket nyújthattak néhány melegigényes fajnak, így a keleti gyertyánnak is.

Leírása[szerkesztés]

Lombhullató fa. Virágzata barkavirágzat, április-májusban virágzik. Termése kupaccsal körülvett makk. Az Európában elterjedtebb közönséges gyertyánnál kisebb méretű fa, a 10 métert ritkán haladja meg, gyakran cserjeszerű. Levelei csak 3–6 cm hosszúak, bennük sűrűn helyezkednek el az oldalerek. Egyetlen osztatlan, kb. 2 cm-es, háromszögletű, fűrészes szélű kupacslevele van (a közönséges gyertyáné ép szélű, de háromkaréjú).

Források[szerkesztés]