Bükkfavirágúak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Bükkfavirágúak
Evolúciós időszak: Kora kréta - jelen
Európai bükk (Fagus sylvatica)
Európai bükk (Fagus sylvatica)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Bükkfavirágúak (Fagales)
Engler
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bükkfavirágúak témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bükkfavirágúak témájú kategóriát.

A bükkfavirágúak vagy kupacsos termésűek[1] (Fagales) a valódi kétszikűek rosidae kládjába tartozó növényrend. Nevüket a bükk (Fagus) nemzetségről kapták. Mérsékelt övi erdőalkotó fáink és cserjéink jó része ebbe a rendbe tartozik.

Többnyire egylaki fák és cserjék tartoznak ide, változó állású levelekkel. Virágaik egyivarúak, a virágtakaró leegyszerűsödött vagy teljesen hiányzik. A virágok sűrű virágzatokba (barka, fejecske, füzér) csoportosulnak, többnyire a porzósok dúsabb, lecsüngő, a termősök ritkásabb, felálló barkákat alkotnak. Általában (de nem mindig) a szél porozza őket, ezért a nektáriumok hiányoznak belőlük. Alsó állású magházuk 2-3 termővé összenőtt termőlevelet tartalmaz (cönokarpikus), a maghéj (integumentum) egy- vagy kétrétegű lehet. A pollentömlő a mikropile helyett a köldöki részen (chalaza) hatol a magházba (chalazogámia). Termésük nem felnyíló.

Rendszerezés[szerkesztés]

A jelenleg ide sorolt családok a következők:

Régebbi szövegek, mint a Királyi Botanikus Kertek-féle lista (lásd a külső hivatkozásokat), ami a Cronquist-rendszert követte, csak négy családot soroltak ide (Betulaceae, Corylaceae, Fagaceae, Tichodendraceae; a Corylaceae-t jelenleg a Betulaceae tartalmazza). A többi családot három, a Hamamelididae alosztályba tartozó rendhez sorolták. A Casuarinales rendbe egyetlen család, a Casuarinaceae tartozott, a Juglandales a Juglandaceae és Rhoipteleaceae családokat tartalmazta, a Myricales rendbe pedig a többi család (és a Balanops) tartoztak. Azért kellett megváltoztatni ezt a rendszert, mert az így meghatározott Myricales rend parafiletikusnak bizonyult a másik két csoporttal együtt.

Az APG II-rendszerben még opcionálisan a Juglandaceae-ről leválasztható Rhoipteleaceae-t az APG III-rendszerben véglegesen a Juglandaceae-be olvasztották.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A makktermésű fajok termését fellevél- vagy virágtengely-eredetű kupacs takarja. Innen származik a rend régebbi, már ritkábban használatos magyar elnevezése.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fagales című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]