Carelli Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Carelli Gábor
1961-ben
1961-ben
Életrajzi adatok
Születési név Krausz Gábor
Született 1915. március 10.
Budapest
Elhunyt 1999. január 22. (83 évesen)
New York
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
Pályafutás
Műfajok opera
Hangszer ének
Hang tenor
Tevékenység operaénekes
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carelli Gábor témájú médiaállományokat.

Carelli Gábor (Budapest, 1915. március 10.New York, 1999. január 22.) magyar származású amerikai operaénekes, lírai tenorista. Eredeti neve Krausz Gábor. 1939-ben a firenzei opera Bohémélet előadásán debütált az új vezetéknévvel.

Életpálya[szerkesztés]

Szülői útmutatás alapján jogi tanulmányokat folytatott, de a szülők nem zárkóztak el a zenei pálya elől sem. Bécsi mesterek előtt tett énekesi vizsgái alapján atyai áldást kapott. 1936-tól 1939-ig Rómában végezte zenei tanulmányait. Felfedező mestere Beniamino Gigli olasz tenor volt. A második világháború fenyegetettségei elől Amerikába költözött. A kezdeti esztendőkben kis társulatokkal énekelt, rendezett különböző városokban. Egy sikeres dallasi fellépés után jött az első nagy szerep a Falstaffban, Arturo Toscanini vezényletével, az NBC szimfonikus zenekarával. 1950-től a New York-i operaházba szerződtették, ahol hosszú ideig a legtöbbet foglalkoztatott tenoristának számított.

Évtizedeken át tanított a manhattani School of Music zenei főiskolán. Az ötvenes években nem jöhetett Magyarországra, de 1960-tól ismét szerepelt Budapesten. A Magyar Rádióban évekkel ezelőtt nagy érdeklődést kiváltott műsorsorozata volt az opera történetéről. 1997 áprilisában látogatott utoljára Magyarországra.

Írásai[szerkesztés]

Önéletrajza Utam a Metropolitanbe címmel 1979-ben jelent meg.

Források[szerkesztés]