Boross Csilla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boross Csilla
Boross Csilla - wikipedia.jpg
Életrajzi adatok
Született nem ismert
Székesfehérvár
Iskolái Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ( – 2000-es évek)
Pályafutás
Műfajok opera
Hangszer
Hang szoprán
Díjak

2010: Thália-díj

2010: Díva-díj

2014: Green Room Award

2016: Magyar Érdemrend Lovagkeresztje
Tevékenység operaénekes

Boross Csilla weboldala

Boross Csilla magyar operaénekes (drámai koloratúr- és spinto szoprán) a mai nemzetközi énekes generáció élvonalbeli, kiemelkedően sokoldalú művésze. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte, ahol énekművészi, valamint zongoratanári diplomát szerzett. 2003-ban Konstanzaként debütált a Szöktetés a szerájból című Mozart-daljátékban,[1] a későbbiekben pedig magyar történelmi operák tragikus sorsú hősnőit (Gara Mária[2], Melinda[3]) alakította. Ahogy művészete kiteljesedett, idővel túllépett a lírai szerepkörön és nagy sikerrel mutatkozott be drámai szoprán szólamokban. Külföldön, illetve a hazai operaszínpadokon ünnepelt vendégművészeként a bel canto-, valamint a verista darabok mellett főként Verdi- és Puccini-operák női főszerepeit formálta meg az elmúlt bő másfél évtizedben (Abigél, Aida, Violetta Valery, Valois Erzsébet, Amelia Grimaldi, Leonora di Vargas, Tosca, Cso-cso-szán, Manon Lescaut, Mimì, Angelica nővér, Giorgetta, etc.), Wagner-heroinaként ugyancsak lenyűgöző alakításait jegyzi a nemzetközi kritika (Tannhäuser – Vénusz / Erzsébet, A bolygó hollandi – Senta). Rendkívül gazdag dalrepertoárja a preklasszikusoktól a romantikusokon át a modernekig ível, mindezek mellett folyamatosan részt vállal a magyar kortárs szerzemények népszerűsítésében.

Korai életpályája[szerkesztés]

Székesfehérváron született. Tehetségének gondozásában meghatározó szerepet játszott szülei kulturális irányultsága és támogatása, akik már kora gyermekkorában felfigyeltek a művészetekre való fogékonyságára, feltűnően ügyes zongorajátékára. Felsőfokú tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte, ahol először zongoratanár, majd énekművész szakon szerzett diplomát. Mindeközben rendszeresen fellépett oratórium koncerteken és énekes-korrepetitorként is működött. 2003-ban Konstanza szerepében debütált a Káel Csaba rendezte Szöktetés a szerájból-produkcióban, később pedig a Hunyadi László Gara Máriájaként mutatkozott be Kelen Péter partnereként az Erkel Színház színpadán.

Művészi pályafutása[szerkesztés]

2008-ban a brnói Janáček Színház operatársulatához szerződött, melynek tagja volt 2013-ig.[4]  Rövid időn belül a dalszínház első énekesnője lett, ekként az operairodalom igényes lírai- és drámai szoprán szerepeiben bizonyította kivételes rátermettségét; Vénusz, Tatjána, Violetta Valéry, Lady Macbeth, Abigél, Aida, Mimì, Tosca, Cso-cso-szán, etc. A brnói Tannhäuser-produkció vendégjáték keretében Japán több nagyvárosában –többek között Tokióban, a Bunka Kaikan hangversenyteremben– is bemutatásra került, ahol Vénuszként – később pedig Toscaként – elsöprő sikert aratott.[5] Említett szerepeinek többségében hallhatta őt a prágai Nemzeti Színház (Národní divadlo Praha) közönsége is, a cseh fővárosban később új Mozart-szerepekkel gyarapította repertoárját (Elektra, Fiordiligi, Donna Anna).[6] Brnóban Díva-díjjal, Prágában pedig –a Pillangókisasszonyban nyújtott alakításáért– a legmagasabb cseh kulturális kitüntetéssel, a Thália-díjjal ismerték el művészetét.

Nemzetközi karrierjének indulásában fontos állomást jelentett a Trieszti Operaház, ahol Verdi Traviatájával debütált, mint vendégművész 2010-ben.[7] Később fellépett Modena, Verona, Palermo, Torino, Pisa és Ravenna operaházaiban is. Szintén 2010-ben mutatkozott be a floridai Palm Beach Operában a Nabucco Abigéljeként.[8] E szerepében lépett színpadra aztán Washingtonban, Philadelphiában és Pittsburghben is.[9][10][11] Mára ikonikussá vált Abigél-alakításával mintegy üstökösként robbant be a nemzetközi operai élvonalba. 2011-ben Rómában az olasz nemzeti egység 150. évfordulóján Riccardo Muti vezényletével, Leo Nucci partnereként alakította a Nabucco női főszerepét, mely előadást az Olasz Állami Rádió és Televízió (RAI), valamint az ARTE televíziócsatorna élő, egyenes adásban közvetített.[12] Rómában visszatérő vendégművész lett, pályája pedig később több ízben is találkozott az olasz karmesterével; Hindemith egyfelvonásosában, a Sancta Susannában Ravennában,[13] az Aidában a finnországi Savonlinna Operafesztiválon[14] valamint A két Foscari című korai Verdi-opera római előadásain dolgoztak együtt Mutival.[15] Az évek leforgása alatt énekelt mások mellett Marco Armiliato, Paolo Arrivabeni, Jader Bignamini, Roberto Rizzi Brignoli, Marco Guidarini, Nicola Luisiotti, Donato Renzetti, John Fiore, Robert Tuohy, Jan Latham-Koenig, Philippe Auguin, Will Humburg, Edo de Waart, Tomáš Hanus, Tomáš Netopil, Ondrej Lénárd, Asher Fisch és Daniel Oren karmesteri pálcája alatt.[16]

Az elkövetkező években újabb Verdi-hősnőket alakított a világ nagy szabadtéri- és kőszínpadain; zajos sikert aratott többek között Melbourne-ben Az álarcosbál Améliájaként[17] –melyért 2014-ben elnyerte a rangos Green Room Award művészeti díjat[18] –, Shanghaiban az Attila Odabellájaként,[19] Genfben A végzet hatalma Leonórájaként,[20] a Simon Boccanegra Ameliájaként[21] és a Don Carlos Valois Erzsébetjeként[22] a Magyar Állami Operaházban. A kínai Kantonban a Franco Zeffirelli által rendezett Aida címszerepét énekelte a milánói Scala vendégjátéka alkalmával.[23] Lady Macbeth szerepében triumfált újfent a Palm Beach Operában,[24] hasonlóképp az ománi Maszkat Királyi Operaházban,[25] valamint a Marseille-i Operaházban.[26] 2019-ben Mexikóvárosban a Macbeth 1847-es ősváltozatában nyújtott lenyűgöző alakításáról szuperlatívuszokban írt az angol Opera magazin.[27][28] Eddigi pályája során a legkiválóbb színházi szakemberekkel dolgozott együtt, fellépett többek között Andrea Cigni, Giancarlo Cobelli, Federico Grazzini, Chiara Muti, Lorena Maza, Hugo de Ana, Thaddeus Strassberger, David Pountney, Ralf Långbacka, Roland Aeschlimann, Frédéric Bélier-Garcia, Arnaud Bernard, Jean-Paul Scarpitta, Bernard Uzan, Henning Brockhaus, Werner Herzog, Sergio Morabito, Jiří Heřman, Jiří Nekvasil, Tomáš Pilař, Mikó András, Yoshi Oida rendezők neve fémjelezte prudukciókban, valamint a híres katalán társulat, a La Fura dels Baus előadásaiban.

A Verdi-szerepekkel párhuzamosan Puccini-hősnőként tündököl határon innen és túl; a Római Operaház,[29] a Caracalla-termák,[30] valamint a Makaó Nemzetközi Zenei Fesztivál színpadának ünnepelt Toscája, a Lyoni Operaház emlékezetes Giorgettája és Angelica nővére a Triptichonban[31] – ez utóbbi produkciót a Mezzo televíziócsatorna közvetítette–, Manon Lescaut a Berlioz Operaházban, Montpellierben,[32] Pillangókisasszony Brnóban,[33] Prágában[34] és a Kolozsvári Magyar Operában.[35] A nyugat lánya Minnie-szerepében a Magyar Állami Operaházban hallhatja a közönség az elkövetkezőkben.[36] A bel canto- valamint a verista operák világa ugyancsak otthonos közege; Bellini Normájának címszerepét énekelte Palermóban és Veronában,[37] Donizetti Stuart Máriájának magyarországi ősbemutatóján pedig Erzsébet szerepében debütál 2022-ben.[38] Bravúros beugrással alakította továbbá az Andrea Chénier Maddalenáját a spanyolországi Peralada Operafesztiválon Carlos Álvarez és Marcello Álvarez partnereként,[39] később ugyanezen szerepében mutatkozott be egy torinói vendégjáték keretében Makaóban.[40] Brnói Giocondája a Ponchielli-opera interpretációtörténetének kimagasló alakításai közt foglal helyet.[41] A zenei romantika korának mesterműveit hasonlóképp kivált érzékkel és rátermettséggel interpretálja; a budapesti Operaházban a Tannhäuser Vénuszát[42] és Erzsébetét[43] alakította egyazon előadásokon párhuzamosan, 2020 nyarán pedig A bolygó hollandi Sentájával gyarapította tovább Wagner-szerepeinek sorát a címszereplő Tomasz Konieczny partnereként.[44] A klasszikusokon túl XX. századi darabokban is fellép alkalomszerűen – akárcsak korábban a Hindemith-opera főszerepében –, A kékszakállú herceg vára Juditját énekelte a Limoges-i Operaházban.[45]

Nem pusztán az operaházak, de a koncerttermek visszatérő vendége is külföldön és Magyarországon. Rendkívül gazdag dalrepertoárja a preklasszikusoktól a romantikusokon át a modernekig ível; kivételes muzikalitásának és kifinomult stílusismeretének köszönhetően Bach passióit és kantátáit éppolyan rutinnal és érzékenységgel tolmácsolja, mint Berg, R. Strauss, Debussy, Ravel, Mahler, Schubert, Schumann, Wolf és Wagner dalait, dalciklusait. Mindenkor részt vállalt a magyar kortárs szerzemények népszerűsítésében, mások mellett a nemrégiben tragikusan fiatalon elhunyt zeneszerzőnő, Tallér Zsófia műveinek úttörő és avatott tolmácsolója.[46]

Repertoárja[szerkesztés]

Verdi: AidaAida

          AttilaOdabella

          Don CarlosValois Erzsébet

          A két FoscariLucrezia Contarini

          A végzet hatalmaLeonora di Vargas

          TraviataVioletta Valéry

          MacbethLady Macbeth

          NabuccoAbigél

          RigolettoGilda

          Simon BoccanegraAmelia Grimaldi

          Az álarcosbálAmelia

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
 2. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
 3. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
 4. www.qcm.cz, QCM s r o: Boross Csilla (cseh nyelven). Národní divadlo Brno. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
 5. Archiv ND. archiv.narodni-divadlo.cz. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
 6. Archiv ND. archiv.narodni-divadlo.cz. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
 7. Teatro Verdi, il grande ritorno con la Traviata (it-IT nyelven). informatrieste, 2021. június 22. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
 8. South Florida Classical Review » » Mostly excellent cast lifts Palm Beach Opera’s static “Nabucco” (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 9. Nabucco with Washington National Opera: A Hymn to Verdi (spanyol nyelven). bachtrack.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 10. Critic, By David Patrick Stearns, Inquirer Music: Opera Philadelphia: New name, expanded reach (angol nyelven). https://www.inquirer.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 11. Pittsburgh Opera. www.pittsburghopera.org. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 12. Nabucco Rome 2011 Muti Nucci Malavasi Boross Poli” (amerikai angol nyelven).  
 13. La furiosa gaiezza di Muti per una Sancta Susanna da orgia bacchica (olasz nyelven). www.ilfoglio.it. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 14. Alanen, Antti: Antti Alanen: Film Diary: Giuseppe Verdi: Aida (Savonlinna Opera Festival). Antti Alanen, 2012. július 25. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 15. World, Opera: I due Foscari di Verdi a l´opera di Roma con Muti (spanyol nyelven). Opera World, 2013. március 6. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 16. Csilla Boross, Soprano | Performances (angol nyelven). Operabase. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 17. Yumpu.com: A Masked Ball (Un ballo in maschera) by ... - Opera Australia (angol nyelven). yumpu.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 18. 2013 Green Room Award Winners | Stage Whispers. www.stagewhispers.com.au. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 19. Shanghai fest blooms with global arts |Music |chinadaily.com.cn. www.chinadaily.com.cn. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 20. Destiny Takes Command: Verdi's 'La Forza del Destino'. worldofopera.org. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 21. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 22. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 23. 管理员: Guangzhou Opera House to stage famous opera Aida (angol nyelven). govt.chinadaily.com.cn. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 24. MACBETH – Palm Beach Opera. pbopera.org. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 25. PressReader.com - Digital Newspaper & Magazine Subscriptions. www.pressreader.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 26. Opéra de Marseille | Macbeth Reviews | June 2016 | from theoperacritic.com. www.theoperacritic.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 27. Macbeth, de Guiseppe Verdi (angol nyelven). contigoenladistancia.cultura.gob.mx. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 28. January 2019 (brit angol nyelven). Opera Magazine. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 29. Tosca (amerikai angol nyelven). Teatro dell'Opera di Roma. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 30. Opera di Roma at Caracalla. Tosca tantalises (olasz nyelven). www.gothicnetwork.org. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 31. Opera Today : Il trittico in Lyon. www.operatoday.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 32. Manon Lescaut | Opéra Orchestre National Montpellier (francia nyelven). www.opera-orchestre-montpellier.fr. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 33. www.qcm.cz, QCM s r o: Boross Csilla (cseh nyelven). Národní divadlo Brno. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 34. Archiv ND. archiv.narodni-divadlo.cz. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 35. Pillangókisasszony | Kolozsvári Magyar Opera. magyaropera.ro. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 36. La fanciulla del West (The Girl of the Golden West) (angol nyelven). Opera. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 37. Petrosino, Raffaella: Verona, Teatro Filarmonico: “Norma” (it-IT nyelven). GBOPERA, 2017. május 2. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 38. Maria Stuarda (magyar nyelven). Szegedi Nemzeti Színház, 2021. július 6. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 39. Soprano Csilla Boross will be Maddalena di Coigny in the new opera production of the Castell de Peralada Festival: Andrea Chénier - Festival Castell de Peralada. www.festivalperalada.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 40. 31st Macao International Music Festival | Macau Closer magazine. macaucloser.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 41. A. Ponchielli: La Gioconda, ND Brno, 2017, Csilla Boross (La Gioconda), foto: Marek Olbrzymek (sk-SK nyelven). Opera Slovakia. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 42. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 43. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 44. Der fliegende Holländer, Wagner,Richard (angol nyelven). Operabase. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 45. Bartok double-face à Limoges - Actualités - Ôlyrix (francia nyelven). Olyrix.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 46. Kilépés a fénybe – Koncert Tallér Zsófia zeneszerző emlékére (magyar nyelven). zeneakademia.hu. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
 47. Stulírová, Markéta. „Ceny DIVA udělilo Národní divadlo Brno”, Brněnský deník, 2010. március 9. (Hozzáférés ideje: 2022. január 31.) (cseh nyelvű) 
 48. Winners of the 2013 Green Room Awards Announced (ausztrál angol nyelven). Australian Arts Review, 2014. április 29. (Hozzáférés: 2022. január 31.)