Barabási Albert László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Barabási Albert László
Barabási Albert László
Barabási Albert László
Életrajzi adatok
Született1967március 30. (52 éves)
Karcfalva, Románia
Ismeretes mint
Nemzetiség magyar
Állampolgárság magyar, román, amerikai
Iskolái
Iskolái
Középiskola Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda
Felsőoktatási
intézmény
Bukaresti Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem
Más felsőoktatási
intézmény
Ph.D. Bostoni Egyetem, 1994
Pályafutása
Szakintézeti tagság Amerikai Fizikai Társaság
Munkahelyek
Más munkahelyek Notre Dame Egyetem, Harvard, Bostoni Egyetem, Center for Network Science, Közép-európai Egyetem
Szakmai kitüntetések
Bolyai János alkotói díj (2019)
Barabási Albert László weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Barabási Albert László témájú médiaállományokat.

Barabási Albert László (Karcfalva, 1967. március 30. –) magyar fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Apja Barabási László történész, volt múzeumigazgató. Édesanyja, Katalin magyar szakos tanárnő és gyermekszínházi rendező.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban folytatta. Ekkor még szobrászatot is tanult, amivel azonban hamar felhagyott, ám közben fizikából már diákvetélkedőket nyert.[1]

Egyetemi tanulmányait 1986–1989 között a Bukaresti Egyetem fizika és mérnöki szakán folytatta, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1991-ben ugyancsak fizikából végzett mesterképzést, fraktálelméletből diplomázott.[1] Tudományos fokozatot 1994-ben a Bostoni Egyetemen szerzett. Ezután az IBM alkalmazta, itt került közelebbi kapcsolatba a később szakterületévé vált hálózatelmélettel.[1]

Az erdélyi származású világhírű tudós az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem professzora volt 2007-ig. Jelenleg (2013) Bostonban dolgozik a Northeastern Egyetemen és a Harvardon.[2]

2007 óta a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának (Center for Complex Network Research) vezetője.[3][4]

2003 óta az Amerikai Fizikai Társaság, 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia,[5] 2007 óta pedig az Academia Europaea tagja.

Kutatási területe[szerkesztés]

 • A komplex hálózatok elméletének területén elért eredményei meghatározóak.
 • Az ő munkája nyomán vált fontos kutatási területté a skálafüggetlen hálózatok tanulmányozása. Ilyen, kiegyenlítetlen kapcsolat-eloszlású hálózatokat a természettudomány és szociológia legkülönbözőbb területein megfigyelhetünk. A skálafüggetlen hálózatok megjelenését Barabási a preferenciális kapcsolódás jelenségével magyarázta. Egy növekedésben lévő hálózatban akkor beszélünk preferenciális kapcsolódásról, ha egy csúcs kapcsolatgyűjtő képessége a már összegyűjtött kapcsolatainak számával arányosan növekszik. Az általa és tanítványa által kidolgozott modell a Barabási–Albert-modell szócikkben található.
 • Ő és kutatócsoportja a web "átmérőjét" is meghatározta, e szerint átlagosan 19 kattintásra vagyunk a jelenleg fellelhető bármely internetes oldaltól.
 • Kutatásai a hálózatokról a kommunikációelmélet egyik kedvelt tézisét, a világfalu-elméletet, illetve a hatlépésnyi távolság törvényét is megerősítik.
Előadás közben

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Válogatott publikációk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c Teknős Miklós: Az erdélyi magyar, aki behálózta a világot. Népszabadság Online, 2010. június 8. (Hozzáférés: 2013. augusztus 28.)
 2. Mostantól tudjuk megérteni az emberi viselkedést, interjú
 3. Database of Members: Albert-Laszlo Barabasi. Academia Europaea. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
 4. Hálózattudomány, és gazdasági alkalmazásai. Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság Kutatási és Fejlesztési Központ, 2010. február 1. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
 5. Az MTA tagjai. Magyar Tudományos Akadémia. (Hozzáférés: 2013. augusztus 28.)
 6. Kozán István: Díjazták Barabási Albert-Lászlót. Székelyhon, 2011. június 26. (Hozzáférés: 2011. június 27.)[halott link]
 7. Neumann János Számítógép-tudományi Társaság: Díjazottak. (Hozzáférés: 2012. december 21.)
 8. Barabási Albert-László kapja idén a Moholy-Nagy-díjat”, Infostart.hu (Hozzáférés ideje: 2018. november 17.) (hu nyelvű) 
 9. Barabási Albert-László az idei Bolyai-díjazott!. portfolio.hu. (Hozzáférés: 2019. május 29.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Magyar nyelvű előadásai videókon[szerkesztés]

Egyéb oldalak[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]