Behálózva – a hálózatok új tudománya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Behálózva – a hálózatok új tudománya
Szerző Barabási Albert László
Eredeti cím Linked: The New Science of Networks
Ország Egyesült Államok
Nyelv angol
Téma hálózati rendszerek
Műfaj ismeretterjesztő
Kiadás
Kiadó Perseus Books Group
Kiadás dátuma 2002. május 14.
Magyar kiadó Magyar Könyvklub
Magyar kiadás dátuma 2003
Fordító Vicsek Mária
ISBNISBN 963-547-895-X
SablonWikidataSegítség

Barabási Albert László első valódi áttörést jelentő könyve, a Behálózva – a hálózatok új tudománya először angol nyelven, Linked: How Everything Is Connected to Everything Else and What It Means címmel jelent meg 2002-ben. A hálózati rendszerek egy új, forradalmi látásmódját közvetítő könyv hazánkban 2003-ban jelent meg a Magyar Könyvklub jóvoltából.

Tartalom[szerkesztés]

A könyv, ahogy az eredeti címmel is utal rá a szerző, a hálózatok összetettségével foglalkozik, a tudomány, a kultúra, a mindennapi élet, szociológia vagy éppen a matematika tükrében. A könyv elsősorban laikusoknak íródott, nyelvezete könnyen érthető. A szerző szinte minden új fogalom vagy fejezet elővezetésekor szemléletes példákkal támasztja alá a mondanivalóját, melyek között számtalan magyar vonatkozás található. A könyv több máig is használatban lévő új fogalmat hozott be a hálózattudomány területére. Ezek között a leginkább ismert és kutatott, a skálafüggetlen hálózatok rendszere.

Könyvről[szerkesztés]

A könyvet 13 nyelvre fordították le, és számos országban vezette a bestseller listákat. Könnyen érthető, laikusoknak (is) szóló stílusa és hangneme miatt nem csak a hálózatok tudománya iránt érdeklődők számára jelentett tanulási és szórakozási lehetőséget. Ugyan az író elsősorban fizikus, a Behálózva című kötetével számtalan tudományág kritikusai és kutatói előtt bizonyította fontosságát a tudományok 21. századi történetében. Az eredeti angol nyelvű kiadásban is magyarul szól az ajánlás: "Szüleimnek."

Magyar kiadások[szerkesztés]

  • 1. kiadás: Behálózva: A hálózatok új tudománya. Hogyan kapcsolódik minden egymáshoz, és mit jelent ez a tudományban, az üzleti és a mindennapi életben. Ford. Vicsek Mária. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963-547-895-X  
  • 2. bővített, átdolgozott kiadás: Behálózva: A hálózatok új tudománya. [Budapest]: Helikon. 2008. ISBN 978-963-227-141-5  

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]