Mesterképzés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A mesterképzés (más néven MSc-képzés[1]) számos országban – így jelenleg hazánkban is – a háromosztatú felsőoktatási képzés második képzési ciklusa.[2] Nemzetközi szinten – különösen az angolszász országokban – régóta meglévő képzési forma, de Magyarországon ezen a néven általánosan csak 2005-től, a bolognai folyamat keretében vezették be.

A mesterképzésre a (legalább egy) megfelelő szakirányú alapképzést eredményesen befejezettek jelentkezhetnek,[3] és a képzés a tanulmányi követelmények sikeres teljesítése esetén mesterfokozat (magister, master) és szakképzettség szerezhető,[4] mester- vagy MSc diploma kiadásával zárul. Az MSc diploma (a megfelelő alapdiplomával együtt) felel meg a Magyarországon és más országokban létezett, illetve létező osztatlan (ill. ötéves) képzettségi szintnek.

Az elnevezés eredete[szerkesztés]

A képzési forma elnevezése az angol nyelvből származik: a megszerezhető fokozat angol elnevezése master of science (rövidítve MSc), az elnevezés az ebben az értelemben vett master (= mester) szó fordításából származik, és így pl. a középkori céhmesterekhez nincs közvetlenül köze.

A mesterképzés folyamata[szerkesztés]

A mesterképzésre Magyarországon általában felvételi vizsga sikeres teljesítése esetén lehet bekerülni. A képzés – hasonlóan az alapképzéshez – félévekbe van szervezve. A mesterképzés hossza jogszabályilag rögzítve van: általánosan minimum kettő, maximum négy félév, míg mesterképzésre épülő mesterképzés esetén két félév.[4] A képzés végén (gyakorlatilag a képzés második felében, esetleg még korábban kezdve) diplomamunkát/szakdolgozatot/diplomatervet kell készíteni, és azt nyilvánosan, államvizsga keretében, bizottság előtt meg kell védeni. A vizsgabizottság dönt a mesterfokozat odaítéléséről, és a jelölt fokozatot igazoló dokumentumot általában később, ünnepélyes keretek között veheti át. A diplomavédés és a diploma átadásának konkrét lefolyása nagyon függhet az azt kibocsátó intézmény szabályaitól, hagyományaitól.

Jegyzetek[szerkesztés]