Barátom, Róbert Gida

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Barátom, Róbert Gida
(Christopher Robin)
2018-as amerikai–brit nagyjátékfilm

Christopher Robin Logo Black.svg
A film hazai moziplakátja
A film hazai moziplakátja
Rendező Marc Forster
Producer Brigham Taylor
AlapműA. A. Milne: Micimackó
Műfaj romantikus, kaland, fantasy, musical
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Klaus Badelt
Vágó Matt Chessé
Jelmeztervező Jenny Beavan
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv angol
Játékidő 104 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Walt Disney Studios Motion Pictures
Bemutató
Korhatár6 II. kategória (NFT/24877/2018)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Barátom, Róbert Gida témájú médiaállományokat.

A Barátom, Róbert Gida (eredeti cím: Christopher Robin) 2018-ban bemutatott amerikai-brit fantasyfilm Marc Forster rendezésében. A forgatókönyvet A. A. Milne Micimackó c. regénye alapján Tom McCarthy, Alex Ross Perry és Allison Schroeder írta. A film az első élőszereplős Micimackó-film a Disney történetében, amely valós díszletek között készült.[2]

A film címszereplőjét Ewan McGregor alakítja, további szerepekben pedig feltűnik Hayley Atwell, Mark Gatiss, és Bronte Carmichael. A Százholdas Pagony lakóit ez alkalommal CGI-technikával keltették életre. A szinkronhangok közül pedig kiemelkedő Jim Cummings, aki Micimackó hangját adta az eredeti rajzfilmekből. A magyar szinkronban szintén megszokott hangadója, Mikó István szólaltatja meg a karaktert, valamint a többi szereplő magyar hangja, kevés kivétellel, szintén megmaradt a rajzfilmes változatból.

A filmet a Walt Disney Pictures készítette, és forgalmazza. Bemutatója 2018. augusztus 3-án volt az Egyesült Államokban, míg Magyarországon egy nappal korábban, augusztus 2-án.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film elején a Százholdas Pagony lakói egy búcsúünnepséget szerveznek Róbert Gidának, aki a szülei akarata szerint bentlakásos iskolába kényszerül menni, így többé nem látogathatja erdei barátait. Micimackó aggódik, hogy Róbert Gida el fogja őt felejteni, de a fiú megígéri, hogy sosem fog ilyesmi történni, még akkor se, ha százéves lesz. Azonban a bentlakásos iskola szigorú nevelése és édesapja korai halála hamar kiöli belőle a gyermeket. Fiatalon korán nősül meg, ám a II. világháború idején kénytelen bevonulni a hadseregbe, és csak nagyon hánytatott körülmények között sikerül hazatérnie. Felnőttként sem mennek rendben a dolgai: egy csőd szélén álló poggyászüzemnél dolgozik költséghatékonysági elemzőként, ahol álszent főnöke őt terheli a cég összes fontos döntésével. Munkája miatt a házassága hadilábon áll, a lányával pedig teljesen elidegenedett, akit hamarosan ugyanolyan bentlakásos iskolába akar küldeni, mint amilyenbe ő is járt.

A nyár utolsó hétvégéjén, még az iskolakezdés előtt, a család el akar látogatni Róbert Gida gyerekkori nyaralójába, Sussex-be egy hétvégére, ám a családfő a munka miatt kénytelen otthon maradni, míg a felesége és a lánya elutaznak. A cég 20%-os költségcsökkentést akar a dolgozók elbocsátásával, így, hogy megmentse az alkalmazottak állását, neki mindenképp ki kell találnia a csökkentésre valami más megoldást, még a hétfői értekezlet előtt. A nagy zűrzavar közepette egy parkban lévő odvas fa tövében felbukkan valaki, akire a legkevésbé sem várt volna: Micimackó. Bár sok év telt el utolsó találkozásuk óta, Mackó habozás nélkül felismeri Róbert Gidát, és a segítségét kéri, mert a Százholdas Pagonyban eltűnt minden barátja. Róbert Gida azonban nem akar túl sok vesződséget magának a "csacsi öreg medvével", így hát elhatározza, hogy visszaviszi Sussex-ba.

Miután megérkeznek, a nyaraló melletti odvas fán keresztül eljutnak a Százholdas Pagonyba, ami mostanra már egy eléggé kihalt, elhagyatott hely. Amikor Mackó véletlenül majdnem szélnek ereszti Róbert Gida fontos munkahelyi jegyzeteit, ő megharagszik rá, így aztán elválnak útjaik. Róbert Gida később rátalál Fülesre, akit kiment a folyóból. Az ő segítségével hamarosan megtalálja Malackát is. Később eljutnak Bagoly házáig, ahol rátalálnak a Pagony többi lakójára, Tigrisre, Nyuszira, Kangára és Zsebibabára is. Mindenki elrejtőzött a rémisztő "Apacukák" és "Vuclik" elől. Róbert Gida hiába próbálja meggyőzni őket, hogy ilyen lények nincsenek, ők nem hisznek neki, sőt azt sem hiszik el, hogy ez a nagy, és kissé barátságtalan férfi valóban Róbert Gida lenne. Így Róbert Gida megrendez egy élethű színjátékot, amiben legyőzi a vérszomjas Apacukákat, és megmenti barátait, akik végre felismeri benne az egykori kedves és fantáziadús kisfiút. Később Micimackó is előkerül. Róbert Gida elismeri, hogy nagyon hiányolta a barátait az életéből, de a dolgok sokat változtak, mióta elhagyta a Pagonyt, és most, hogy felnőtt, már nem lehet ugyanaz, mint, aki régen volt. Búcsút vesz a barátaitól, és visszaindul Londonba, hogy odaérjen a munkahelyi értekezletre. Indulás előtt még szomorúan értesül róla, hogy a felesége és a lánya a hétvége végén már nem szándékoznak hazatérni vele.

Micimackó felfedezi, hogy Tigris véletlenül elkeverte Róbert Gida jegyzeteit, amik a Pagonyban maradtak. Mivel tudja, hogy ez mennyire fontos a barátjának, így Tigrissel, Fülessel, és Malackával együtt útra kelnek Londonba, hogy visszajuttassák neki. Közben megismerkednek Róbert Gida lányával, Madeline-nel, aki felismeri az állatokat az édesapja gyerekkori rajzairól. Azt remélvén, hogyha eljuttatja neki a jegyzeteket, az apja nem küldi bentlakásos iskolába, így elkíséri őket Londonba. Az odaút során Micimackó rengeteget mesél neki arról, milyen volt Róbert Gida gyermekként, ami által Madeline az édesapjának egy egészen új oldalát ismeri meg.

Közben Róbert Gida felesége, Evelyn értesül arról, hogy a lánya Londonba szökött, így azonnal a nyomába ered. Értesíti a férjét is a történtekről, aki úgy dönt, otthagyja az értekezletet, és Madeline keresésére indul. Tigris, Füles, és Malacka, akik előzőleg elszakadtak a Madeline-től és Mackótól, találkoznak Róbert Gidával és nejével, majd értesítik őket arról, hogy a lányuk Róbert Gida munkahelyére tart. Pont, amikor már odaérnek, Madeline elejti a jegyzeteket, amiket elragad a szél. Elszomorodik, hogy nem sikerült időben átadni őket az apjának. Róbert Gida azonban átöleli őt, és biztosítja róla, hogy a lánya boldogsága mindennél fontosabb számára, ezért lemond a bentlakásos iskoláról, és megígéri, hogy mostantól több időt fog vele tölteni. Végül, Micimackó egyik megjegyzése után kitalálja, hogy a legnagyobb módja a cég költségcsökkentésének, ha lejjebb viszik az árakat, a dolgozókat pedig fizetett szabadságra küldik, mert akkor rengeteg poggyászt fognak vásárolni az utazáshoz. Főnöke elveti az ötletet, a cég alapítójának viszont nagyon is megtetszik, így hát nagy örömmel jóváhagyja. Róbert Gida ezután úgy dönt, ő is kiveszi a szabadságát, és végre a családjával tölti az idejét.

A film végén valamennyien a Százholdas Pagonyban töltik az idejüket, és Róbert Gida barátaival játszanak. Micimackó egy csupor mézet kap ajándékba a barátjától, ahogy régen is, miközben a kedvenc helyükről figyelik a Pagony felett lenyugvó napot.

A stáblista alatti jelenetben láthatjuk, ahogy Róbert Gida alkalmazottjai megérdemelt szabadságukat élvezik a tengerparton, Micimackóval, Malackával, Tigrissel és Fülessel együtt, miközben Richard Sherman (az eredeti Micimackó-rajzfilmek zeneszerzője) a "Busy Doing Nothing" című dalt énekli.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Élőszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Róbert Gida Ewan McGregor Anger Zsolt
Evelyn Hayley Atwell Ruttkay Laura
Giles Winslow Mark Gatiss Lux Ádám
Madeline Bronte Carmichael Dolmány Bogdányi Korina
Öreg Winslow Oliver Ford Davies Harsányi Gábor
Ralph Butterworth Roger Ashton-Griffiths Várkonyi András
Cecil Hungerford Paul Chahidi Kerekes József
Újságárus Mackenzie Crook Nagypál Gábor

Szinkronhangok[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Micimackó Jim Cummings Mikó István
Tigris Mertz Tibor
Malacka Nick Mohammed Elek Ferenc
Füles Brad Garrett Faragó András
Nyuszi Peter Capaldi Szacsvay László
Bagoly Toby Jones Balázs Péter
Kanga Sophie Okonedo Györgyi Anna
Zsebibaba Wyatt Hall Gergely Attila
Mesélő - Kertész Péter

Névhasználat[szerkesztés]

Mivel a magyar változatban a címszereplő neve, "Róbert Gida" túl gyermeteg hangzású ahhoz, hogy a való életben (munkahelyi környezetben, családban) használatos legyen, így a magyar szinkronban a valós emberek sosem szólítják a szereplőt a nevén, mindig csak valamilyen általános, helyzettől függő jelzővel illetik őt. Így a film során csak a Százholdas Pagony lakói, és esetenként maga a címszereplő használja a Róbert Gida megnevezést.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anthony D'Alessandro: ‘Star Wars: Episode IX’ Moves To Dec. 2019, Disney’s Christopher Robin Project Opens Next August. Deadline.com , 2017. szeptember 12. (Hozzáférés: 2017. szeptember 13.)
  2. Disney Sets Live-Action ‘Winnie The Pooh’ Film; Alex Ross Perry To Write”, Deadline, 2015. április 2. (Hozzáférés ideje: 2015. április 4.) 

További információk[szerkesztés]