Bagoly (Micimackó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bagoly

Jellembölcs
Származási helySzázholdas pagony

AlkotóAlan Alexander Milne

Bagoly egy kitalált szereplő, egy madár Alan Alexander Milne angol író Micimackó című meséjében. Karaktere kissé fárasztó a sok régi történetével, de tulajdonképp ő a Nagy Bölcs Bagoly. Írni is tud, bár a helyesírása nem tökéletes. Olvasni is tud, ha nem nézik hátulról a válla fölött.

Lakóhely[szerkesztés]

Bagoly egy nagy tölgyfában lakik a Százholdas pagony közepén, bejáratánál kopogtató és csengőzsinór is van. Ez az otthon a Micimackó kuckója című könyv VIII. fejezetében megsemmisül egy viharban. Füles talál egy új otthont Bagolynak, amelyről kiderül, hogy Malacka háza, de Malacka szívesen látja Bagolyt, aki feltehetően be is költözik.

Barátai és viselkedése[szerkesztés]

Bagoly jó barátja Micimackónak, Róbert Gidának és az erdő minden lakójának. Szívesen mond véleményt, ad tanácsot és anekdotázik akkor is, ha azt nem kérik. Bagoly szeret a rokonairól is mesélni, többek között az egyik nagynénjéről, aki egyszer tévedésből sirálytojást tojt.

Megjelenés[szerkesztés]

A legtöbb állatszereplőtől eltérően Bagoly nem plüssállatnak, hanem igazi állatnak tűnik az illusztrációk alapján. Erre utalhat Nyuszi megjegyzése is, mely szerint nekik kettejüknek van agyuk, a többiekben pedig csak szösz van. Bagoly közelítőleg egy fejjel alacsonyabb Micimackónál, és Róbert Gida csípőjéig ér. Gyakran, de nem mindig szemüveget visel. Íráskor a tollat nem a szárnyával, hanem a karmával tartja.

Szerepe[szerkesztés]

Bagoly a Micimackó című könyv IV., VI., VIII., IX. és X.fejezeteiben szerepel. A Micimackó kuckója című könyvben az V., VIII., IX. és a X. fejezetekben jelenik meg és több más fejezetben megemlítik.