Maradj! (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Maradj!
(Stay)
2005-ös amerikai film
Rendező Marc Forster
Producer Eric Kopeloff
Tom Lassally
Arnon Milchan
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró David Benioff
Főszerepben Ewan McGregor
Naomi Watts
Ryan Gosling
Zene Asche & Spencer
Tom Scott
Operatőr Roberto Schaefer
Vágó Matt Chessé
Gyártás
Gyártó New Regency Pictures
Epsilon Motion Pictures
Regency Enterprises
Ország USA
Nyelv angol
Játékidő 99 perc
Költségvetés $ 50 000 000 (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó 20th Century Fox
BemutatóBrazília 2005. szeptember 24.
USA 2005. október 18.
Magyarország 2006. április 27.
Korhatár16 III. kategória (F/3405/J)
További információk

A Maradj! (Stay) 2005-ben bemutatott amerikai thriller Marc Forster rendezésében.

A cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Autóbaleset történik a Brooklyn hídon, az egyetlen túlélő Henry Letham (Ryan Gosling).

Hirtelen új helyszínre kerülünk, ahol Sam Foster pszichiáter (Ewan McGregor) és barátnője Lila (Naomi Watts) Sam új pácienséről beszélgetnek: Henry főiskolai hallgató, tehetséges művész, aki azonban súlyos depresszióval küzd, levert és paranoiás. Időnként hangokat hall és úgy tűnik képes megjósolni jövőbeli eseményeket. Henry azt mondja Samnek, szombaton éjfélkor, a 21-edik születésnapján öngyilkosságot fog elkövetni.

Lila művészetet tanít, és éppen Sam segítségével tett túl magát saját öngyilkossági kísérletén, felajánlja, hogy segít lebeszélni a fiatalembert, hogy eldobja magától az életet. Ám Henry váratlanul eltűnik. Sam míg azon fáradozik, hogy előkerítse a betegét váratlan felfedezések sorát teszi. Korábban Henry azt állította ő maga ölte meg a szüleit, de az orvos mégis találkozik az anyjával a család régi, üresen álló házában. Az asszony Samet a saját fiának hiszi, zavarodottnak tűnik. A fején kötést hord, amin keresztül egyszer csak vér bugyog keresztül. Mindenáron étellel akarja kínálni, de a hűtőszekrény is üres, majd a kutyája rátámad Samre.

A klinikán, míg a férfi megkapja a szükséges oltásokat kutyaharapás ellen egy rendőr érkezik, hogy kérdéseket tegyen fel, miért látogatta meg azt a házat. Sam elmondja, amit a saját szemével látott, kiemelve, hogy a nőnek valószínűleg fejsérülése van, és orvosi ellátásra szorul. A rendőr szerint azonban üresen áll, az asszony pedig, aki valaha ott élt halott. Az események innét kezdve úgy tűnik, mintha rendszeresen ismételnék önmagukat. Mintha Sam egy körforgásba került volna az időben.

Később kapcsolatba lép egy pincérnővel, akit a kezelések alatt Henry párszor emlegetett, mint „barátnőjét”, akit el akart venni feleségül. Sam végül egy színpadi próbán talál rá, ahol a Hamlet szövegét gyakorolják. A lány emlékszik Henryre, de állítása szerint a felszolgálás kötelező párbeszédén kívül nem érintkeztek. Ennek ellenére beleegyezik, hogy segítsen, de Sam egy kanyargó lépcsőház misztikus spiráljában elveszti szem elől és újra visszaesik az időben.

A keresés szombat éjjel 11:33-kor folytatódik. Sam eljut egy könyvesbolthoz, ahol Henry sok időt töltött. Itt megtudja, hogy a fúnak nem volt pénze ezért ez festményével fizetett. A kedvenc könyvei írója pedig egy olyan művész, aki a Brooklyn hídon ölte meg magát a 21-edik születésnapján miután minden festményét megsemmisítette, mert szerinte ez volt a tökéletes műalkotás. Sam úgy érzi, Henry utánozni fogja ezt a gesztust.

Sam valóban megtalálja Henryt a hídon, de nem tudja megállítani. Elfordul, mikor a fiú a szájába veszi a pisztolya csövét és meghúzza a ravaszt.

Itt visszaugrik a cselekmény az első helyszín katasztrófájához, ahol Henry az egyetlen túlélő, de súlyosan megsebesült. Egy újabb jelenetben Sam és Lila, akik itt még sosem találkoztak azelőtt sikertelenül próbálják megmenteni az életét. Henry haldoklása közben azt hiszi Lila a barátnője és megkéri a kezét. A tragédia után a felzaklatott Sam megkéri Lilát, hogy üljön le vele egy kávéra.

Kapcsolatok Hamlettel[szerkesztés]

A film több ponton is hivatkozik Shakespeare Hamlet című művére.

  • A „Letham” a Hamlet név anagrammája.
  • Athena Hamletet idézi egy alkalommal és Oféliát játssza.
  • Lila, Sam barátnője öngyilkosságot követett el, ahogy Hamlet kedvese Ofélia is.
  • Henryt megrémiszti apja „szelleme”, ahogy Hamletet.
  • A film a híres színdarabhoz hasonlóan több témát dolgoz fel egymáson belül.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]