Bálványfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Bálványfa
Ailanthus altissima levelei és termései
Ailanthus altissima levelei és termései
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosids
Csoport: Eurosids II
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Bálványfafélék (Simaroubaceae)
Nemzetség: Ailanthus
Desf.
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Bálványfa témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bálványfa témájú kategóriát.

A bálványfa (Ailanthus) a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe tartozó bálványfafélék (Simaroubaceae) családjának egy nemzetsége. Kelet-Ázsiától dél felé haladva Észak-Ausztrálázsiáig találhatók meg őshonos fajai. Neve az indonéziai ambonéz nyelvű ailanto szóból származik, melynek jelentése „mennyország-fa” vagy „égigérő fa”[1]

A báványfák gyors növekedésű, lombhullató fák, szerteágazó ágakkal, nagy (40–100 cm) levelei 15-41 csúcsos végű levélkéből általában páratlanul összetettek, az alapi helyzetű levélpár gyakran karéjosodó. Az apró, sárgás-zöldes virágok elágazó bugavirágzatban nyílnak, később megvörösödnek, végül megbarnulva hosszú ideig a fán maradnak. A porzós virágok gyakran átható, macskavizeletre emlékeztető szagot árasztanak magukból. A levelek érintése is kellemetlen szagot hagyhat a kézen. A termés lependék. Fája dekoratív megjelenésű.

Fajok[szerkesztés]

A nemzetségbe tartozó fajok száma a különböző leírások alapján általában 6 és 10 közé esik. Az ide sorolt fajok közé tartozik:

Ailanthus altissima virágai

Az Ailanthus a Samia cynthia nevű selyemszövőhernyó tápláléknövénye, mely olcsóbb és erősebb selymet sző az eperfalevéllel táplálkozó selyemlepke hernyójánál, de finomságban, fényességben nem közelíti meg azt. Az Ailanthust fogyasztó lepkék közé tartozik még az Endoclita malabaricus.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Shah, Behula (1997. április 28.). „The Checkered Career of Ailanthus altissima” (PDF). Arnoldia 57 (3), 21–27. o. (Hozzáférés ideje: 2007. május 29.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ailanthus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.