Az iguána éjszakája (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az iguána éjszakája
(The Night of Iguana)
1964-es amerikai film

RendezőJohn Huston
ProducerJohn Huston
Ray Stark
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Huston
FőszerepbenRichard Burton
Ava Gardner
Deborah Kerr
ZeneBenjamin Frankel
OperatőrGabriel Figueroa
VágóRalph Kemplen
JelmeztervezőDorothy Jeakins
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínPuerto Vallarta
Játékidő125 perc
Költségvetés3 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Metro-Goldwyn-Mayer
BemutatóUSA 1964. augusztus 6.
Bevétel12 000 000 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az iguána éjszakája témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az iguána éjszakája (eredeti cím: The Night of Iguana) 1964-ben bemutatott amerikai filmdráma John Huston rendezésében. A film Tennessee Williams azonos című regényén alapszik.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet középpontjában Dr. T. Lawrence Shannon lelkész (Richard Burton) áll, aki elvesztette a gyülekezetét egy vasárnapi iskola fiatal tanítónőjével folytatott viszonya miatt.

Két évvel később Shannon idegenvezető egy Blake's Tours nevu sehol nem jegyzett texasi utazási irodánál, és egy buszos csoportot kalauzol a mexikói Puerto Vallartába. A csoport ingatag vezetője Miss Judith Fellows (Grayson Hall) tizenhat éves lánya Charlotte Goodall (Sue Lyon) megpróbálja elcsábítani Shannont. Viszont Miss Fellows ezt fordítva látja, és kijelenti, hogy tönkreteszi a volt lelkészt.

A kétségbeesés pillanatában Shannon átveszi az utasokkal teli busz irányítását, és hogy megelőzze, hogy Miss Fellows felhívja a főnökét, a csoportot egy olcsó hotelben várakoztatja, ahol tévesen úgy gondolja, hogy nincs telefon. Shannon azt hiszi, hogy a hotelt még mindig régi barátja Fred vezeti, de a nemrég elhunyt férfi helyét özvegye Maxine Faulk (Ava Gardner) vette át.

Eközben megérkezik a hotelbe Hannah Jelkes (Deborah Kerr), a vonzó, de önmegtartó életet élő festő Nantucketbol, aki idős költő nagyapjával (Cyril Delevanti) utazik együtt. A pénzből lassan teljesen kifutó Shannon meggyőzi Maxinet, hogy maradhassanak még a csoporttal a hotelben. Egy hosszú éjszaka folyamán Shannon kemény harcot folytat két legerősebb kísértésével, ami az alkohol és a nők. Miss Fellows unokahuga Charlotte továbbra is gondot okoz neki, és Shannon már a szakadék szélén táncol. Végül idegösszeomlást kap, ezért Hannah mákos teával ápolja Shannont és próbál neki őszinte lelki tanácsokat adni.

Hannah nagyapja befejezi utolsó versét és meghal. A szereplők megpróbálják rendbetenni zavaros életüket. Shannon úgy dönt, hogy betársul Maxine mellé a hotelben. Hannah pedig elszalajtja az utolsó esélyét a szerelemre.

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Karakter Magyar hang
Richard Burton Dr. T. Lawrence Shannon
Ava Gardner Maxine Faulk
Deborah Kerr Hannah Jelkes
Sue Lyon Charlotte Goodall
Grayson Hall Judith Fellows
Cyril Delevanti Hannah nagyapja

A film készítése[szerkesztés]

A főszerepre eredetileg James Garnert nézték ki, aki azzal utasította vissza az ajánlatot, hogy a történet túl "Tennessee Williams-szes".

1963 szeptemberében a rendező Huston, Sue Lyon és Richard Burton Elizabeth Taylor társaságában megérkezett Puerto Vallartába a külső felvételek forgatására, ami 72 napig tartott. Hustonnak annyira megtetszett a környékbeli horgászat, hogy 30 ezer dollárért vett egy házat nyolc kilométerre a várostól.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film világszerte 12 millió dolláros bevételt hozott, amiből négy és fél millió dollárt az amerikai mozik termeltek. Ezzel a film 1964. tizedik legnagyobb bevételét könyvelhette el.

A Time szerint "Huston és stábja olyan filmet alkotott, amely nemcsak a figyelmet kelti fel és lenyűgöz, hanem néha még a lélekhez is szól. Az egyik legjobb valaha készült Tennessee Williams adaptáció."

Érdekesség[szerkesztés]

Puerto Vallartában a helyiek azzal hálálták meg John Hustonnak, hogy népszerűvé tette a városukat, hogy szobrot emeltek a rendezőnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The_Night_of_the_Iguana (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]