Gabriel Figueroa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Gabriel Figueroa Mateos
Született 1907. 4. 24.
Mexikóváros, Mexikó
Elhunyt 1997. 4. 27.
Mexikóváros, Mexikó
Állampolgársága mexikói
Nemzetisége mexikói
Gyermekei Gabriel Figueroa Flores
Foglalkozása operatőr
Kitüntetései Nyelvészeti és Irodalmi Nemzeti Díj

Gabriel Figueroa Mateos (1907. április 24. – 1997. április 27.) mexikói operatőr. Mexikóban és Hollywoodban is dolgozott.

Anyja meghalt, amikor Gabriel Figueroa megszületett. Apja ezzel e ténnyel képtelen volt megbirkózni, ezért Gabrielt és bátyját, Robertót a nagynénik gondjaira bízta.

Gabriel Figueroa festészetet tanult az Academia de San Carlos-ban. Tizenhat éves korában érdekelni kezdte a fényképezés, José Guadalupe Velasco hatására. Összeismerkedett Gilberto Martínez Solares és Raúl Martínez Solares fényképészekkel is, akikkel egyszerre a filmezés felé fordult. 1932-ben a filmiparban kezdett tevékenyekedni, de eleinte csak állóképeket készített olyan filmekhez, mint a Revolución (rendező: Miguel Contreras Torres). Egyike volt annak a húsz operatőrnek, akiket Howard Hawk filmjéhez, a Viva Villa!-hoz alkalmaztak. Ösztöndíjat kapott az Amerikai Egyesült Államokba, ennek során a híres amerikai operatőr, Gregg Toland mellett dolgozhatott, akinek forradalmi világítástechnikája nagy hatással volt Figueroa későbbi munkáira. Mexikóba visszatérve az első filmje Fernando de Fuentes rendező Allá en el Rancho Grande (1936) című filmje volt, ami az egyik legnépszerűbb filmmé vált Mexikóban és Latin-Amerikában. Ez hozta meg az első díjat Figueroa számára, a Velencei filmfesztiválon.

A német expresszionizmus drámai technikáit is alkalmazta a mexikói táj fényképezésekor. A nagy kontraszttal rendelkező belső felvételek és a lélegzetelállító tájképek Figueroa munkáiban drámai és gyönyörű képekben jelennek meg, többnyire mexikói helyszíneket ábrázolva.

Gabriel Figueroa összesen 235 filmet forgatott 50 év alatt. Ezek között volt a Los Olvidados Luis Buñuel rendezésében, Az iguana éjszakája (John Huston), A menekülő (1947, John Ford), és a Río Escondido (1948, Emilio Fernández). Nem csak Mexikó vezető operatőrévé vált Mexikó filmes aranykorszaka alatt (1930–1960 között), hanem világszerte elismert művésszé is. Számos filmes díjat nyert. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Emilio Fernández, John Ford, John Huston és Luis Buñuel.

Legfőbb munkatársa Fernández volt, akivel húsz filmet forgatott együtt, ezek közül több film is díjat nyert a Velencei filmfesztiválon, a Cannes-i filmfesztiválon, vagy a Berlini filmfesztiválon.

Mexikóban készült filmjei[szerkesztés]

Fényképezés[szerkesztés]

Operatőri munka[szerkesztés]

Fekete-fehér filmek[szerkesztés]

Színes filmek[szerkesztés]

Világítás[szerkesztés]

Állóképek[szerkesztés]

Hollywoodi filmek[szerkesztés]

Állóképek[szerkesztés]

Operatőri munka[szerkesztés]

Fekete-fehér filmek[szerkesztés]

Színes filmek[szerkesztés]

Kiállítás[szerkesztés]

  • 2011: Rencontres d'Arles Festival, Franciaország

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gabriel Figueroa című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]