La Cucaracha (film, 1959)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
La Cucaracha
(La cucaracha)
1959-es mexikói film

Zeta ezredes és a címszereplő La Cucharacha
Zeta ezredes és a címszereplő La Cucharacha
Rendező Ismael Rodríguez
Producer Ismael Rodríguez
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Ismael Rodríguez
  • José Bolaños
Főszerepben María Félix
Emilio Fernández
Dolores del Río
Zene Raúl Lavista
Operatőr Gabriel Figueroa
Gyártás
Ország Mexikó
Nyelv spanyol
Játékidő 91 perc
Forgalmazás
BemutatóMEX 1959. november 12.
További információk

A La Cucaracha (magyar címe nincs, jelentése: „A csótány”) egy 1959-ben bemutatott mexikói film. 1959-ben jelölték a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma díjára is.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet a mexikói forradalom idején játszódik valahol Mexikó északi részén, ahol Pancho Villa forradalmi seregei a huertista kormányerők ellen harcolnak. Antonio Zeta forradalmár ezredes egy vesztes csata után bevonul egy Conejos nevű településre, ahol megismeri a mindenki által csak La Cucarachaként ismert nőt. La Cucaracha egy kemény, határozott, indulatos katonanő (neve a híres dalra, a La cucarachára utal), akiről olyan hírek keringenek, hogy számos férfival volt már kapcsolata.

Mivel Zetának az a parancsa Villától, hogy foglalja el a közeli San Blas várost, de nincs elég embere, erőszakkal besorozzák Conejos minden hadra fogható férfiját, köztük a tanárt is, akinek felesége, Isabel hiába könyörög, hogy ezt ne tegyék. Ezután sikerül ugyan elfoglalni a várost, de sokan meghalnak, köztük a tanár is, így Isabel ezután szomorúan, magába zárkózva követi a sereget.

Hamarosan Zeta és La Cucaracha egymásba szeret, de ezt a nő először nem mutatja ki, sőt, amikor a férfi virágot és ajándékot hoz neki, még pofon is üti az ezredest. Zeta azonban bezárja az ajtót, elsötétíti a házat és ráparancsol a nőre, hogy vetkőzzön le. Ő nem ellenkezik, másnaptól pedig már látszólag boldog párként járnak. Azonban Zetának Isabelhez is vannak kedves szavai, próbál lelket önteni a szomorú nőbe, ezért La Cucaracha azonnal féltékeny lesz. Valóságos „harc” kezdődik kettejük között, kiabálnak egymással, sértegetik egymást. Egy idő után La Cucarachának elege lesz, és elhagyja a sereget. Azzal vigasztalja magát, hogy ha a szeretett férfi már nem is az övé (legalábbis így érzi), akkor is van valamije a férfitól, amit senki nem vehet el tőle: ugyanis babát vár. Egyszer még találkozik Isabellel, ekkor már verekedésre is sor kerül köztük, de végül a sereg Isabellel, és La Cucaracha nélkül indul Zacatecas irányába, ahol várhatóan döntő fontosságú csatára kerül majd sor. A gyermek hamarosan megszületik, de anyja nemsokára megtudja: Zeta meghalt a zacatecasi győztes csatában.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]