Arrasando

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thalía
Arrasando
nagylemez
Megjelent2000. április 25.
Felvételek1999–2000
StílusLatin pop, dance
Nyelvspanyol
Hossz48 perc
KiadóEMI
ProducerEmilio Estefan, Thalía Sodi
Kritikák
AllMusic: 3/5 (link)
Thalía-kronológia
Amor a la mexicana
(1997)
Arrasando
(2000)
Thalía con banda – grandes éxitos
(2001)
Kislemezek az albumról
  1. Entre el mar y una estrella
    Megjelent: 2000
  2. Regresa a mí
    Megjelent: 2000
  3. Arrasando
    Megjelent: 2000
  4. Reencarnación
    Megjelent: 2001
  5. Rosalinda
    Megjelent: 2001
SablonWikidataSegítség

Az Arrasando (jelentése spanyolul: ’Mindent letarolva’) Thalía mexikói énekesnő 2000-ben kiadott latin popalbuma. Az En éxtasis és az Amor a la mexicana sikereit követően a három év kihagyás után megjelent album kiválóan ötvözi a modernebb stílusokat (pop, dance, rap) és a latin ritmusokat.

A lemez promóciós körútja részeként Thalía Magyarországra is ellátogatott 2000. szeptember 1012-én, és a TV2 kereskedelmi televíziós csatorna meghívására a Dáridó című szórakoztató műsorban lépett fel, ahol az albumról három slágert énekelt el, sorban: Entre el mar y una estrella (a bemutatkozó kislemez), Regresa a mí, valamint a világhírű telenovella forró latin slágere, a Rosalinda (Ay, amor). Az Arrasando 1. helyezést ért el a Billboard Top Latin Songs listáján, s 4. lett a Top Latin Albums listán;[1] szintén ez az album szerepelt a leghosszabb ideig, 20 hétig a hivatalos magyar MAHASZ 40-es lemezeladási listán, 5. csúcshelyezést elérve.[2] Az Egyesült Államokban dupla platinalemez lett.[3]

Az albumot az énekesnő röviden a következőképpen írta le:

(spanyolul)
«“Arrasando”, porque lo que pretendo con este disco es arrasar con la nube de angustias de muchas de las personas que habitamos en ciudades grandes, o simplemente en este planeta. Yo creo que ya el hecho de que de pronto te vaya mal en el trabajo, o que te reprobaran en el examen, o que en tu vida amorosa pues hay problemas, es mucha tensión; y yo lo que pretendo con esta música es que la gente se olvide un poquito de todo eso, que simplemente baile, se relaje, que goce, y bueno, lo que hablo yo, es de amor y de “tranquilízate, que nada es para tanto”, ¿no?»
(magyarul)
„Azért »Arrasando«, mert ezzel a lemezzel az a célom, hogy legyőzzük sok, nagyvárosban vagy egyszerűen ezen a bolygón élő ember szorongásait. Én azt hiszem, hogy már az a tény, hogy egyszer csak rosszul megy a munkádban, vagy megbuktattak a vizsgán, vagy a szerelmi életedben gondok vannak, nagyon sok feszültséget jelent; s én, amit szeretnék ezzel a zenével, hogy az emberek egy kicsit elfeledkezzenek minderről, hogy egyszerűen csak táncoljanak, lazítsanak, örüljenek, és hát amiről én beszélek, az a szerelem, és hogy nyugodj meg, semmit sem kell oly komolyan venni, nem?”
Thalía

Az album dalai[szerkesztés]

  1. Entre el mar y una estrella – „A tenger és egy csillag közt” (Marco Flores) 3:43
  2. Regresa a mí – „Térj vissza hozzám” (Thalía Sodi / Emilio Estefan, Jr. / Lawrence P. Dermer / Robin Dermer / Angie Chirino) 4:27
  3. Reencarnación – „Reinkarnáció” (Thalía Sodi / Lawrence P. Dermer / Robi Rosa) 5:04
  4. Arrasando (Thalía Sodi / Emilio Estefan, Jr. / Lawrence P. Dermer / Robin Dermer ) 4:00
  5. No hay que llorar – „Nem kell sírni” (Thalía Sodi / Lawrence P. Dermer ) 3:37
  6. Quiero amarte – „Szeretni akarlak” (Thalía Sodi / Lawrence P. Dermer / Robin Dermer ) 3:29
  7. Suerte en mí (Lucky Girl) – „Bennem a szerencse” (Emilio Estefan, Jr. / Thalía Sodi / Lawrence P. Demer) 4:13
  8. Menta y canela – „Menta és fahéj” (Thalía Sodi / Pérez Prado) 3:45
  9. Tumba la casa – „Döntsd ki a házat” (Thalía Sodi / Lawrence P. Dermer / Norberto Cotto / Luis Tineo) 4:25
  10. Pata-pata (Jerry Racovo / Miriam Makeba / Edgardo Franco) 4:37
  11. Siempre hay cariño – „Mindig van szeretet” (Emilio Estefan, Jr. / Roberto Blades / Angie Chirino ) 3:11
  12. Rosalinda (Kike Santander) 3:52

Az albumról négy dalhoz készült videóklip: Entre el mar y una estrella, Regresa a mí, Arrasando és Reencarnación.

Kritika[szerkesztés]

Az Arrasando, amely szintén Estefan-produkció, az előző két album hatalmas sikerei után határozottan érett szupersztárt teremtett Thalíából 2000-ben. A maga korszakához, vagyis a millenniumhoz illő trendi album, amikor is a gyors, szédületes tánczenéért bolondult mindenki. Többnyire ebből a stílusból is áll, ahol a szintetizátor és a dance-beat dominál, akárcsak az elragadó vokálok. A trance, vagyis a „révület”, amely a dance alfaja, ekkor élte fénykorát a diszkókban. Egészen jól működött Thalíánál, főleg azért, mert ő nem akkora énekes, mint amekkora jelenség: kétségkívül nagyon bájos és vonzó személyiség.

Az Arrasandóban bombasztikus szintetizátorhangzásokkal, és effektusokkal túldíszített háttérvokálokkal körülvéve magát lovagolja meg a ritmusokat. Az eredmény túlságosan is jóra sikeredett: bizonyára senkit sem ment meg attól, hogy őrülten táncra perdüljön. Különösen vonatkozik ez a címadó dalra, amely kifejezetten a szórakozóhelyek csúcsidejében ajánlott. Az albumon számos lassabb szám is található, amely segít kiemelni az erényeit. Leginkább említésre érdemes a könnyed Entre el mar y una estrella, valamint a megnyugtató No hay que llorar. Az album érdekessége, hogy egy sor bevezető sláger után Thalía mindenféle stílust kipróbál, változó, de mókás összhatással. A lemez Thalía akkori telenovellájának főcímdalával, a Rosalindával zárul, amely mulatságosan elüt a többitől, mivel tradicionális latin zene.

Az Arrasando természetesen különbözik az elődjétől (Amor a la mexicana) és az utódjától (Thalía (2002)). Mindhárom album Thalía legjobbjai között szerepel, és talán az Arrasando a legkieszeltebb. Vakmerőbb, mint a modern Thalía (2002), de azért nem olyan kötetlen, mint Amor a la mexicana. A három közül minden bizonnyal ez illik a legjobban az adott korszakhoz, éppen ezért egy különösen érdekes, korát megidéző album.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Billboard Albums. Allmusic. (Hozzáférés: 2007. december 4.)
  2. Lásd: MAHASZ-archívum Archiválva 2009. április 18-i dátummal a Wayback Machine-ben (screenshot[halott link]).
  3. Recording Industry Association of America: RIAA – Gold & Platinum – Searchable Database (keresés: Artist: „Thalia”, ékezet nélkül)
  4. Az AllMusic albumleírása alapján.

További információk[szerkesztés]