Amar sin ser amada

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Thalía
Amar sin ser amada
ASSA.jpg
kislemez az El sexto sentido albumról
Megjelent 2005
Formátum CD-kislemez
Felvételek Buenos Aires, Argentína; Miami, New York, USA; 2005
Stílus Tangó
Hossz 3:32
Kiadó EMI
Szerző Estéfano, Julio Reyes
Producer Estéfano
Helyezések

Billboard Top Latin Songs: 2
Billboard Latin Pop Songs: 7

Billboard Latin Tropical Airplay: 8
Thalía-kronológia
Acción y reacción
(2004)
Amar sin ser amada
(2005)
Un alma sentenciada
(2005)
Hangminta

Az Amar sin ser amada (jelentése spanyolul: ’Szeretni anélkül, hogy viszontszeretnének’) Thalía mexikói énekesnő El sexto sentido című stúdióalbumának első kislemeze. A dalt az énekesnő a 2005. április 28-án tartott Latin Zenei Billboard-díjak díjkiosztó gáláján mutatta be. Szerzői a kolumbiai Estéfano és Julio Reyes, az angol változat szövegét Thalía írta.

A dal a 2. helyig jutott a Billboard Top Latin Songs slágerlistán, 7. lett a Latin Pop Songs listán, és 8. a Latin Tropical Airplay listán.[1]

A kislemez borítóján Thalía egy szál világos selyemlepedőben fekszik, amely éppen csak eltakarja az intim részeket. A képet több magyar rajongó bírálta, mert szerintük nagyon hasonlít Natalia Oreiro egyik albumának borítóképére.

A dalról[szerkesztés]

Az Amar sin ser amada, amelyet a rajongók csak ASSA-ként emlegetnek, az El sexto sentido című nagylemez bemutató kislemeze, címe spanyolul annyit tesz: „Szeretni anélkül, hogy viszontszeretnének”. Egy lendületes, rockos tangó, boleró- és balladaelemekkel, amelyben az harmonika, az elektromos gitár, valamint az 1970-es éveket idéző vonószenekari kíséret szólal meg.

Az ASSA himnusz minden olyan nőnek, aki csalódások sorát élte már meg. Én már szerettem, és megbántották a szívemet, nem csak a szerelmem, hanem olyan barátok és hozzám közelállók is, akik bizonyos értelemben csak lépcsőként használtak, hogy még előrébb jussanak. A dalt saját magamnak éneklem, és mindazoknak, akik képesek a gödörből több erővel felemelkedni, mint amennyi volt azelőtt.[2]
Thalía

Témája[szerkesztés]

Tartalmilag a dal egy szerelmi csalódások során keresztülment történetét meséli el, akinek egyik énje bátorítja a másikat, hogy most már túl kell esni a megrázkódtatásokon, levonni a tanulságokat és újrakezdeni. A nagy sikerű kislemez érdekessége, hogy a producer, Estéfano már a teljes album befejezése után ötölte ki és írta meg a dalt, amely eredetileg nem volt az albumra tervezve.[3]

A videóklip[szerkesztés]

A dal videóklipje, Thalía öltözete és hajviselete az 1970-es évek Elvises hangulatát idézi. A forgatás egy New York-i stúdióban történt, a rendező Jeb Brien. A színvilág, a díszlet és a helyszín viszonylag egyszerű. Jellegzetes elemei a régi típusú vörös Chevrolet Corvette, valamint a 60-as–70-es években használt mikrofon. A klip érdekessége, hogy a fehér háttérben a dalszöveg sorai olvashatóak fekete betűkkel.

Az angol nyelvű változat[szerkesztés]

A dal angol nyelvű változatban is elkészült You Know He Never Loved You („Tudod, hogy sosem szeretett”) címen. Videóklipje – a szöveg és a feliratok kivételével – azonos az eredeti (spanyol) változatéval. Az angol nyelvű fordítást Thalía készítette Shep Gordon és Alexandra Taveras segítségével, amelyhez egy érdekesség is kapcsolódik:

Az ASSA angol nyelvű változatát az autómban írtam egy verőfényes napon New York peremén, 30 perc alatt, egy bevásárlóközpont papírszatyorjára.
Thalía[2]

Hangszerelés és zenészek[szerkesztés]

Hangminta[szerkesztés]

Hallgat Thalía: Amar sin ser amada

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Billboard Singles. Allmusic. (Hozzáférés: 2007. december 4.)
  2. a b Thalía – El sexto sentido Archiválva 2014. július 18-i dátummal a Wayback Machine-ben →T se desnuda.
  3. El mundo de Thalía, bonus DVD-EPK, El sexto sentido, 2005.

További információk[szerkesztés]