Ugrás a tartalomhoz

Argentinosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Argentinosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta, 97–93,5 Ma
Az Argentinosaurus rekonstrukciója

Az Argentinosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Csoport: Titanosauria
Nem: Argentinosaurus
Bonaparte & Coria, 1993
Fajok
 • A. huinculensis Bonaparte & Coria, 1993 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Argentinosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Argentinosaurus témájú médiaállományokat és Argentinosaurus témájú kategóriát.

Az Argentinosaurus (jelentése 'ezüstgyík', a felfedezés helyére és a latin argentum szóra utalva) a sauropoda dinoszauruszok egyik neme, melyet Guillermo Heredia fedezett fel Argentínában. Az állat az akkor szigetkontinensként létező Dél-Amerika területén élt a késő kréta korban, mintegy 97–93,5 millió évvel ezelőtt.[1]

Anatómia[szerkesztés]

Az Argentinosaurus és az ember méretének összehasonlítása

Az Argentinosaurus csontvázának csak egy része került elő. A holotípus három elülső és három hátulsó hátcsigolyából, az első öt keresztcsonti csigolyák töredékéből (a csigolyatestek hasi részéből), a jobb oldali keresztcsonti bordák többségéből, az egyik háti borda egy nagyobb darabjából és a jobb sípcsontból áll. Az egyik csigolya 1,59 méter hosszú (a tüskétől az alsó szegélyig), a sípcsont pedig körülbelül 155 centimétert ért el.[2] Mindemellett egy részleges combcsontot (az MLP-DP 46-VIII-21-3 azonosítójú leletet) is az Argentinosaurushoz kapcsoltak; ez a lábszárdarab körülbelül 1,18 méter hosszú.[3] A csontok arányai és a rokonságába tartozó sauropodákkal végzett összehasonlítások lehetővé tették az őslénykutatók számára az állat méretének megbecslését.

Az Argentinosaurus Gregory S. Paul által készített korai rekonstrukciójának becsült hossza 30–35 méter, a tömege pedig 80–100 tonna.[4][5] Mások az Argentinosaurus méretbecsléséhez a töredékes leletanyagot a rokon titanosaurusok maradványaival vetették össze. 2006-ban Ken Carpenter a jóval teljesebb Saltasaurust felhasználva 30 méterre becsülte az Argentinosaurus hosszát.[6] Egy nem publikált becslés a Saltasaurus, az Opisthocoelicaudia és a Rapetosaurus rekonstrukciója alapján készült, és az állat hosszaként 22–26 métert állapított meg.[7] A tömegbecslések kevésbé gyakoriak, de Gerardo Mazzetta és szerzőtársai (2004-ben) 60 és 88 tonna közé becsülték az állat tömegét, legvalószínűbb értékként 73 tonnát jelölve meg, amivel ez a sauropoda vált a legnehezebb, jó leletanyag alapján ismert dinoszaurusszá.[3]

Osztályozás és történet[szerkesztés]

Az Argentinosaurus combcsontja, a Museo de La Plata gyűjteményében
Az Argentinosaurus csontvázának rekonstrukciója

Az Argentinosaurus típusfaja, az A. huinculensis leírása (melyet két argentin őslénykutató, José F. Bonaparte és Rodolfo Coria készített el), 1993-ban jelent meg. A kréta időszakon belül pontosabb időkeretet, az albaicenomani korszakot jelölte meg a fosszília koraként.[8] A lelőhely, a Huincul-formáció az argentínai Neuquén tartományban levő Río Limay-alcsoporthoz tartozik (a névadás idején a Huincul-formációt a Río Limay-formáció részeként tartották számon).[2]

Múzeumi kiállítások[szerkesztés]

Az Argentinosaurus fontos része a Georgia állambeli Atlantában levő Fernbank Természetrajzi Múzeum (Fernbank Museum of Natural History) A mezozoikum óriásai (Giants of the Mesozoic) című állandó kiállításának. Ez a kiállítás megjelenít egy feltételezett találkozást az Argentinosaurus és a húsevő theropoda dinoszaurusz, a Giganotosaurus között. A kortárs kréta időszaki növények és állatok, köztük két pterosaurus faj fosszíliái szintén a kiállítás részét képezik, betekintést nyújtva mai Patagónia őskori ökoszisztémájába. 35 méteres hosszával ez a rekonstrukció az egyik legnagyobb dinoszaurusz csontváz, amelyet valaha összeállítottak.

Popkulturális hatás[szerkesztés]

A Dinoszauruszok, a Föld urai különkiadásaként készült Az Óriások földje (Walking With Dinosaurs: Land of Giants, 2003) című dokumentumfilmben Nigel Marven az őskori Dél-Amerikába látogat, hogy felkutassa az Argentinosaurust. Emellett az Argentinosaurus a kora kréta kori Dél-Amerika élővilágát bemutató Dinosaurs: Giants of Patagonia című műsorban is látható.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Holtz, Thomas R. Jr. (2012) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2011 Appendix.
 2. a b Bonaparte J, Coria R (1993). „Un nuevo y gigantesco sauropodo titanosaurio de la Formacion Rio Limay (Albiano-Cenomaniano) de la Provincia del Neuquen, Argentina”. Ameghiniana 30 (3), 271–282. o.  
 3. a b Mazzetta, Gerardo V., Christiansen, Per; Fariña, Richard A. (2004). „Giants and Bizarres: Body Size of Some Southern South American Cretaceous Dinosaurs” (PDF). Historical Biology 16, 1–13. o. DOI:10.1080/08912960410001715132. (Hozzáférés: 2010. június 11.)  
 4. Paul, Gregory S.. The Dinosaur Report - Big Sauropods - Really, Really Big Sauropods (PDF), The Dinosaur Society, 12–13. o. (1994. ősz). Hozzáférés ideje: 2011. november 14. 
 5. Paul, Gregory S..szerk.: Wolberg, D. L.; Stump, E.; Rosenberg, G. D.: DinoFest International Proceedings - Dinosaur models: the good, the bad, and using them to estimate the mass of dinosaurs. The Academy of Natural Sciences, 129–154. o. (1997) 
 6. Carpenter, Kenneth.szerk.: Foster, John R.; Lucas, Spencer G.: Paleontology and Geology of the Upper Jurassic Morrison Formation - Biggest of the Big: A Critical Re-Evaluation of the Mega-Sauropod Amphicoelias fragillimus Cope, 1878. New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin, 131–138. o. (2006) 
 7. Mortimer, Mickey: Titanosaurs too Large?. Dinosaur Mailing List, 2001. szeptember 12. [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 11.)
 8. Bonaparte, J. F., R. A. Coria (1993). „Un neuvo y gigantesco saurópodo titanosaurio de la Formación Rio Limay (Albanio-Cenomaniano) de la Provincia del Neuquén, Argentina [A new and huge titanosaur sauropod from the Rio Limay Formation (Albian-Cenomanian) of Neuquén Province, Argentina]”. Ameghiniana 30 (3), 271–282. o.   English translation (PDF). [2019. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 11.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Argentinosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

 • Bonaparte J, Coria R (1993). „Un nuevo y gigantesco sauropodo titanosaurio de la Formacion Rio Limay (Albiano-Cenomaniano) de la Provincia del Neuquen, Argentina”. Ameghiniana 30 (3), 271–282. o.  
 • Haines, Tim, Chambers, Paul. The Complete Guide to Prehistoric Life. Canada: Firefly Books Ltd. (2006) 

További információk[szerkesztés]