Amuri leopárd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Amuri leopárd
AmurLeopard.jpg
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád: Párducformák (Pantherinae)
Nem: Panthera
Faj: P. pardus
Alfaj: P. p. orientalis
Tudományos név
Panthera pardus orientalis
Schlegel, 1857
Szinonimák
  • Panthera pardus amurensis
  • Panthera pardus villosa (Bonhote, 1903)
Elterjedés
Az amur leopárd elterjedési területe. A térkép szövegei fentről lefelé: valamikori terület, jelenlegi terület, feltételezett terület és valószínű terület.Az amur leopárd elterjedési területe. A térkép szövegei fentről lefelé: valamikori terület, jelenlegi terület, feltételezett terület és valószínű terület.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amuri leopárd témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amuri leopárd témájú médiaállományokat és Amuri leopárd témájú kategóriát.

Az amuri leopárd (Panthera pardus orientalis) a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a macskafélék (Felidae) családjába tartozó leopárd (Panthera pardus) egyik alfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

Az amuri leopárd Kelet-Oroszország, Északkelet-Kína és a Koreai-félsziget hegyvidéki erdeiben szerte előfordult. Mára jelentősen visszaszorult, mindössze egy viszonylag kis területen, az orosz–kínai–észak-koreai határok háromszögében él.

Megjelenése[szerkesztés]

A hím amuri leopárd súlya 32-48 kilogramm, a legnagyobb hímek elérik a 60-75 kilogrammot is. A nőstények kisebbek, csak 25-43 kilogrammosak. Bundája sárgás, főleg télen. A széles, fekete foltok közepe barnásszürke. A szőrzet hossza nyáron 2,5 centiméter, míg télen 7,5 centiméter. Szeme kékeszöld.

Életmódja[szerkesztés]

Az állat fő tápláléka a szibériai őz, a vapiti és a szikaszarvas, ezek mellett nyúlra és borzra is vadászik. A vadonban 10-15 évet él, de fogságban a 25 évet is elérte.

Szaporodása[szerkesztés]

Csak a fogságban tartott amuri leopárdok szaporodási szokásairól tudunk. Megfigyelésekből a következők állapíthatók meg: a párzási időszak késő tavasz-kora nyár között van; a vemhesség 12 hetet tart, ennek végén 1-4 kölyök születik, általában csak kettő. A fiatal állatok két évig anyjukkal maradnak. A nőstények, ivarérettséget 3-4 évesen érik el.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Korábban előfordult Kína északkeleti részén és a Koreai-félszigeten is, de innen mára nagy valószínűséggel kihalt. Az egyik legritkább macskafélék közé tartozik, manapság a vadonban nincs több 35-45 egyednél. A Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolja.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]