Amerikába jöttem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikába jöttem
(Coming to America)
1988-as amerikai film
RendezőJohn Landis
Producer
  • George Folsey, Jr.
  • Robert D. Wachs
Műfajromantikus vígjáték
Forgatókönyvíró
  • David Sheffield
  • Barry W. Blaustein
Főszerepben
ZeneNile Rodgers
Operatőr
  • Sol Negrin
  • Woody Omens
Vágó
  • Malcolm Campbell
  • George Folsey, Jr.
Gyártás
GyártóEddie Murphy Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York New York
Játékidő117 perc
Költségvetés35 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1988. június 29.
Bevétel288 752 301 amerikai dollár[2]
Kronológia
KövetkezőAmerikába jöttem 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikába jöttem témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Amerikába jöttem (eredeti cím: Coming to America) 1988-ban bemutatott amerikai romantikus vígjáték, melyet Eddie Murphy alapötletéből John Landis rendezett. A főbb szerepekben Murphy mellett Arsenio Hall, James Earl Jones, Shari Headley és John Amos látható. A történet középpontjában egy fiktív afrikai állam, Zamunda koronahercege áll, aki az Amerikai Egyesült Államokba utazik, hogy feleséget találjon magának.

Premierje az Amerikai Egyesült Államokban 1988. június 29-én volt, Magyarországon 1989. augusztus 3-án mutatták be. Az Amerikába jöttem bevételi és kritikai szempontból is sikeresnek mondható. 1989-ben tervezték a film televíziós spin-offjának elkészítését, de a projekt végül meghiúsult. A 2010-es évek végén felmerült a folytatás lehetősége is, erre azonban egészen 2021-ig kellett várni, ekkor jelent meg Amerikába jöttem 2. címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

A fiktív afrikai Zamunda koronahercege, Akeem Joffer belefárad elkényeztetett és fényűző életmódjába, ezért a 21. születésnapján komoly döntést hoz az önállósodás érdekében. Szülei, Jaffe király és Aeoleon királyné akarata ellenére nem veszi feleségül a neki kijelölt menyasszonyt, Imani Izzi-t. Ehelyett legjobb barátjával és tanácsadójával, Semmivel együtt az Államokba utazik. Akeem célja, hogy olyan nőt találjon magának, aki önmagáért és nem a vagyonáért szereti őt. Barátjával New Yorkba érkezve egy szerény lakást bérelnek és magukat nincstelen diákoknak adják ki. Részt vesznek egy helyi gyűlésen, ahol pénzt gyűjtenek a belváros felújítására. Itt Akeem találkozik a számára ideális partnernek tűnő Lisa McDowell-lel. Semmi és Akeem állást kap a McDowell's gyorsétteremben (a McDonald’s másolata), melynek Lisa apja, Cleo McDowell a tulajdonosa.

Akeem hódítási kísérleteit eleinte megakadályozza Lisa lusta és ellenszenves párja, a gazdag Darryl Jenks. Amikor Darryl a lány megkérdezése nélkül jelenti be eljegyzésüket, Lisa randevúzni kezd a herceggel (aki azt állítja, családja szegény kecskepásztorokból áll). Akeem igyekszik keményen dolgozni és megtapasztalni a közemberek életét, de a szegénységet megunva Semmi fényűzésbe kezd. Akeem elkobozza tőle a pénzét és két hajléktalannak adja. Semmi táviratot küld Jaffe királynak és több pénzt kér tőle, Joffers ezért úgy dönt, maga is New Yorkba utazik és leleplezi fiát. Cleo eleinte ellenzi a fiatalok kapcsolatát, de a Joffers királyi pártól tudomást szerez Akeem valódi származásáról és egyből lelkesebbé válik. A férfi hazugságát Lisa csalódottan viseli és faképnél hagyja őt, lefújva a házasodási terveiket. Akeem sikertelenül próbálja elmagyarázni neki, hogy csupán azt szerette volna, ha a lány önmagáért szereti őt és még a trónról is lemondana érte. Az elcsüggedt Akeem beleegyezik, hogy szülei akaratához híven feleségül veszi eredetileg kijelölt menyasszonyát.

Az esküvőn Akeem megdöbbenve látja, hogy menyasszonya nem más, mint Lisa. A ceremónia után hintóba ülve boldogan elhajtanak az éljenző zamundai tömeg előtt. Akeem ismét felajánlja neki lemondását a trónról, ha a lány nem vágyna a királyi életre, de Lisa ezt játékosan visszautasítja.

Szereplők[szerkesztés]

Eddie Murphy 1988-ban. A színész-humorista ebben a filmjében vállalt el először több szerepet is egyidejűleg.
Színész Szerep Magyar hang
  • 1. magyar változat[3]
  • (1989)
  • 2. magyar változat[4]
  • (1997 és 2000 között)
Eddie Murphy Akeem herceg / Clarence / Randy Watson / Saul Dörner György Dörner György
Arsenio Hall Semmi / nagyon csúnya nő / Brown tiszteletes Kerekes József Schnell Ádám
Morris; borbély Kránitz Lajos Forgács Gábor
James Earl Jones Jaffe Joffer király; Akeem apja és Zamunda uralkodója Velenczey István Koroknay Géza
John Amos Cleo McDowell; Akeem munkaadója és Lisa apja Makay Sándor Uri István
Madge Sinclair Aoleon királyné; Akeem anyja és Zamunda királynéja Pápai Erzsi Kocsis Mariann
Shari Headley Lisa McDowell; Cleo idősebb lánya, Akeem szerelme Kiss Mari Balázs Ági
Paul Bates Oha; királyi szolga Borbély László Sótonyi Gábor
Eriq La Salle Darryl Jenks; Lisa barátja Kautzky Armand Csernák János
Frankie Faison főbérlő Farkas Antal Varga Tamás
Vanessa Bell Calloway Imani Izzi; Akeem kijelölt menyasszonya Náray Erika
Louie Anderson Maurice; alkalmazott a McDowell's gyorsétteremben Háda János Szűcs Sándor
Allison Dean Patrice McDowell; Cleo fiatalabbik lánya, Lisa húga Illés Györgyi Szénási Kata
Calvin Lockhart Izzi tábornok; Imani apja Gruber Hugó
Samuel L. Jackson fegyveres rabló Kassai Károly
Don Ameche Mortimer Duke Galgóczi Imre Komlós András
Ralph Bellamy Randolph Duke Komlós András Antal László
Cuba Gooding Jr. hajat vágató fiú nem szólal meg

Az 1983-as, szintén Eddie Murphy főszereplésével készült Szerepcsere című vígjáték két szereplője, Mortimer (Don Ameche) és Randolph Duke (Ralph Bellamy) egy rövid jelenet erejéig ebben a filmben is feltűnik. Két hajléktalant játszanak, akiknek Akeem pénzt ad az utcán.[5] Érdekesség, hogy Murphy több (nem, életkor és származás alapján) eltérő szerepet vállalt a filmben.[6] Ebben Rick Baker Oscar-díjas maszkmester volt a segítője: a zsidó öregemberré, Saullá maszkírozva még a saját kollégái számára is felismerhetetlenné tette a színészt.[1] Murphy későbbi, Vámpír Brooklynban (1995), a Bölcsek kövére (1996), a Bölcsek kövére 2. – A Klump család (2000) és a Norbit (2007) című filmjeiben is számos különböző karaktert formált meg egyidejűleg, gyakran Baker közreműködésével.

A film készítése[szerkesztés]

A filmrendező John Landis második alkalommal dolgozott együtt Murphyvel, a Szerepcsere után. Landis szerint a közös munka merőben más volt a főszereplővel a két filmben. Míg a Szerepcserében Murphy „fiatal, energiával teli és nagyszerű” volt, addig az Amerikába jöttem forgatásán arrogánsan és durván viselkedett (nem befolyásolva a színészi teljesítményét) és ezt a személyes kapcsolatuk is megsínylette. Pár évvel később Murhpy mégis Landist kérte fel a Beverly Hills-i zsaru 3. megrendezésére, és Landis szerint addigra már ismét kellemes modora volt.[7]

Eddie Murphy erre másként emlékezett vissza egy 1989-es Rolling Stone interjúban: „Ő volt a rendezőm a Szerepcserében, amikor kezdő kölyök voltam, de öt évvel később még mindig gyerekként kezelt. És én fogadtam fel őt, hogy rendezze meg a filmet!.. Én magam akartam megrendezni az Amerikába jöttemet, de tudtam, hogy Landis sorozatban három elcseszett filmet csinált és a Homályzóna-per miatt egy szalmaszálon függött a karrierje. Gondoltam, a fickó rendes volt hozzám a Szerepcsere idején, ezért adtam neki egy esélyt”.[8]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film sikert aratott a jegypénztáraknál: a bemutató hétvégén a 2064 moziban levetített Amerikába jöttem 21 404 420 dollárt termelt, első helyezést érve el. Az Amerikai Egyesült Államokban 128 152 301, míg a többi országban 160 600 000 dolláros bevételével a film összesen 288 752 301 dollár bevételt szerzett.[2] Ezzel az 1988-as év harmadik legnagyobb bevételét hozó filmje lett (az Esőember és a Roger nyúl a pácban után), illetve ebben az évben a Paramount Pictures legjövedelmezőbb alkotásává vált.[9]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

A film két kategóriában kapott Oscar-jelölést: legjobb jelmeztervezés (Deborah Nadoolman Landis) és legjobb smink (Rick Baker).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Coming to America című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Bailey, Jason: How Coming to America Flipped the Script on Eddie Murphy’s Career (angol nyelven). Vulture, 2018. június 25. (Hozzáférés: 2019. május 17.)
  2. a b Coming to America (1988) (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. május 17.)
  3. Amerikába jöttem - 1. magyar változat (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. május 17.)
  4. Amerikába jöttem - 2. magyar változat (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. május 17.)
  5. Drumm, Diana: ‘Trading Places’: More Than 7 Things You May Not Know About The Film (But We Won’t Bet A Dollar On It) (angol nyelven). IndieWire, 2013. június 8. (Hozzáférés: 2020. március 18.)
  6. Carlson, Daniel: Is it Just Me, or Does Every Woman in New York Have a Severe Emotional Problem? (angol nyelven). Pajiba, 2009. május 5. (Hozzáférés: 2020. március 18.)
  7. The Collider Interview: John Landis, Part II (angol nyelven). The Collider, 2005. február 9. [2009. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 18.)
  8. Zehme, Bill: Eddie Murphy: Call Him Money (angol nyelven). Rolling Stone, 1989. augusztus 24. (Hozzáférés: 2020. március 18.) „He directed me in Trading Places when I was just starting out as a kid, but he was still treating me like a kid five year later during Coming to America. And I hired him to direct the movie!... I was gonna direct Coming to America myself, but I knew that Landis had just done three fucked-up pictures in a row and that his career was hanging by a thread after the Twilight Zone trial. I figured the guy was nice to me when I, did Trading Places, so I’d give him a shot.
  9. 1988 Yearly Box Office Results (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. május 17.)

További információk[szerkesztés]