Vita:Amerikába jöttem

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 4 évvel ezelőtt a(z) Forrás nélküli felsorolás témában
Ez a szócikk témája miatt a Filmműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Filmekkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Forrás nélküli felsorolás[szerkesztés]

tíz érdekesség a kulisszák mögül!

1. Ez volt az első olyan film, amiben Eddie Murphy eljátszotta azt az azóta védjegyévé vált poént, hogy egyszerre több, teljesen eltérő karaktert is megformált, ügyesen megcsinált maszkok segítségével. Mindez 3–4 órát igényelt minden nap a sminkszobában, ahol a sztárt Rick Baker maszkmester vette kezelésbe, akivel később együtt dolgoztak a Bölcsek kövére, az Életfogytig, a Bölcsek kövére 2. és a Norbitcímű filmeken is. A közös munka pedig már elsőre is olyan jól sikerült, hogy amikor Murphy a zsidó öregember, Saul maszkjában átment a stúdió egyik részlegéről egy másikra, és a normál beszédhangján azt mondta az ott tartózkodóknak, hogy ő Eddie Murphy, senki sem hitt neki.

2. A fiktív afrikai ország neve, Zamunda a híres komikustól, Richard Pryortól ered, aki fellépésein gyakran emlegette a kitalált zamunda törzset. Az Amerikába jöttemalkotói viszont olyan komolyan vették a dolgot (vagy inkább pont, hogy olyan viccesen), hogy a filmvégi stáblistán köszönetet mondtak a Zamundai Filmbizottságnak is a támogatásért.

3. Abban a jelenetben, amikor Akeem hercegnek bemutatják a jövendőbelijét, a menyasszonyt felvezető táncosok ugyanazt a mozdulatsort adják elő, mint a Thrillercímű Michael Jackson-videóklipben, csak felgyorsított verzióban – ugyanis a klipet is John Landis rendezte, akárcsak az Amerikába jöttemet.

4. John Landist maga Eddie Murphy választotta ki a film megrendezésére, miután korábban már együtt dolgoztak a Szerepcsere című vígjátékon. Ennek ellenére az Amerikába jöttem forgatásán már nem igazán jöttek ki egymással. Murphy meg is fogadta, hogy sosem fog többé a direktor rendezésében szerepelni. Később szerencsére a felek kibékültek, így amikor a Beverly Hills-i zsaru 3-hoz kerestek rendezőt, a sztár megint személyesen kérte fel Landist.

5. Egy Art Buchwald nevű újságíró-humorista két évvel a film premierje után beperelte a gyártó stúdiót, a Paramount Picturest: azt állította, hogy az Amerikába jöttem alkotói ellopták az általa írt forgatókönyv ötletét, és abból csinálták a filmet. Buchwald megnyerte a pert, így annak zárultával a stúdió 900 ezer dolláros fájdalomdíjat fizetett neki.

6. Eddie Murphy csak úgy volt hajlandó szerepelni a filmben, hogy a saját maga gázsiján túlmenően heti 1500 dollárt kért a személyi edzője, heti ezer dollárt a saját dublőreként tevékenykedő testvére számára, ezenkívül állandó sofőrszolgálatra és egy inasra is igényt tartott.

7. Jaffe Joffer király szerepét eredetileg a színészlegendának, Sidney Poitier-nek szánták (végül a szintén legendás James Earl Jones játszotta el a figurát), Lisa McDowell pedig Shari Headley helyett majdnem a szépségkirálynőből színész-énekesnővé avanzsáló Vanessa Williams lett.

8. A film munkálatai már 1987 őszén megkezdődtek, a forgatás pedig 1988. január 4-én indult, New Yorkban. Ezt követően azonban öt héten át csak hatalmas szenvedések árán tudtak haladni a produkcióval, olyan intenzív hóviharok sújtották a várost.

9. Az Amerikába jöttem Cuba Gooding Jr. nagyjátékfilmes debütálása. A későbbi Oscar-díjas itt még csak egy pici szerepben látható: ő az a srác, aki hajvágásra érkezik a főhősök főhadiszállásává váló fodrászatba.

10. A film kirobbanó sikere után a CBS csatorna legyártatott egy pilot epizódot egy reménybeli sorozathoz, ami az Amerikába jöttemen alapult volna, és egy Tariq herceg nevű főhőst követett volna, a kapcsot pedig Oha karaktere teremtette meg, akit a mozi után itt is Paul Bates játszott. A széria végül nem valósult meg, de a pilotot láthatta a közönség, ugyanis 1989. július 4-én CBS Summer Playhouse című műsora keretében leadta a csatorna.

10+1. A jelenetben, amiben eladományozza Semmi zsebpénzét két hajléktalannak, Randolph és Mortimer Duke látható a Szerepcsere c. filmből.

---

Kiszedtem ezeket a szócikkből (nem a bevezetőben a helyük és nem forrás nélkül, ráadásul jogsértő is). Ha lesz hozzájuk hivatkozás, akkor kerüljenek vissza szerintem átfogalmazva a megfelelő szakaszba. – HG vita 2020. március 18., 14:55 (CET)Válasz

Amennyiben "forrás", itt van az az Imdb oldal, ahol ilyen infók vanna (a fentinél jóval több):

https://www.imdb.com/title/tt0094898/trivia?ref_=tt_ql_trv_1

Nem kell ezeket elvetni kapásból. Ha valamelyik tévesnek tűnik, azt úgyis szóváteszi valaki más, ahogy itt is. Például a "10+1." infót meg tudom erősíteni, szerintem a két színész fenti jelenetét mások is észrevették a filmben. misibacsi*üzenet 2020. március 18., 15:58 (CET)Válasz

Szia, nem vetem el kapásból, pl. a 9. pont szerepel is a szereplők táblázatban. Viszont a PORT.hu-ról lett másolva a szöveg ([1]), ami nagyobb probléma. – HG vita 2020. március 18., 16:10 (CET)Válasz

Az azonos szövegű másolás természetesen nem megengedett, de az ilyen szöveget mindig érdemes átfogalmazni (pl. "avanzsáló"), hogy jobban illeszkedjen az itt igényelt, szárazabb stílushoz. misibacsi*üzenet 2020. március 19., 07:49 (CET)Válasz