Amargasaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Amargasaurus
Evolúciós időszak: kora kréta, 130–125 Ma
Az Amargasaurus rekonstrukciója
Az Amargasaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Öregcsalád: Diplodocoidea
Család: Dicraeosauridae
Nem: Amargasaurus
Salgado & Bonaparte, 1991
Fajok
  • A. cazaui Salgado & Bonaparte, 1991 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amargasaurus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amargasaurus témájú kategóriát.

Az Amargasaurus (nevének jelentése 'Amarga-gyík') a dicraeosaurida sauropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta korban (mintegy 130–125 millió évvel ezelőtt) élt a mai Dél-Amerika területén. Sauropodához mérten kicsinek számított, a hossza 10 méter volt. E négy lábon járó növényevő nyakán megnyúlt, alacsony, leginkább rokonáéra a Dicraeosauruséra emlékeztető koponya helyezkedett el. Azonban az Amargasaurus a nyakán és a hátán két párhuzamos sorban elhelyezkedő tüskékkel is rendelkezett, melyek a többi ismert sauropodáénál magasabbra nőttek. A tüskék a rekonstrukció alapján egy bőrvitorlát tartottak, ezt a feltevést azonban Gregory S. Paul 2000-ben elvetette.[1]

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

Az Amargasaurus felállított csontvázának másolata a Melbourne Múzeum (Melbourne Museum) előcsarnokában

Az Amargasaurus nevet két argentin őslénykutató, Leonardo Salgado és José Bonaparte alkotta meg 1991-ben,[2] az argentin Neuquén tartományban levő La Amarga patakra utalva, melynél a fosszíliát megtalálták. A La Amarga egy közeli város neve és a maradványokat megőrző geológiai formáció neve is egyben. Az Amargasaurus név a spanyol amarga ('keserű') és az ógörög nyelvű σαυρος / szaürosz ('gyík') szó összetételéből származik. Az egyetlen elnevezett faj, az A. cazaui a lelőhelyet felfedező Dr. Luis Cazau-ra, az akkoriban állami tulajdonban levő YPF olajtársaság geológusára utal.

Ez a lelőhely a La Amarga-formáció alsó (régebbi) részén található, ami a kora kréta kor barremi-kora apti korszakai idején, körülbelül 130-120 millió évvel ezelőtt keletkezett.

Ősbiológia[szerkesztés]

Az Amargasaurus egyetlen példány aránylag teljes csontváza alapján ismert. Ez a fosszília tartalmazza a koponya hátsó részét, a nyak, a hát és csípő összes csigolyáját, továbbá a farok egy részét. A vállöv jobb oldala is előkerült, a bal mellső és hátsó lábbal, valamint a csípő részét képező bal medencecsonttal együtt.

Csigolyatüskék[szerkesztés]

Az Amargasaurus művészi rekonstrukciója a feltételezett bőrvitorlával, amit a legtöbb tudós már valószínűtlennek tekint
Az Amargasaurus csontvázának felállított másolata a Melbourne Múzeumban

Az Amargasaurus csontvázának legnyilvánvalóbb jellegzetessége a nyak- és hátcsigolyákon levő tövisekből álló sor. A tövisek a nyakon a legmagasabbak, ahol két párhuzamos sort alkotnak. Ezek a sorok a háton folytatódnak, ahol a csípő közelében a magasságuk csökken. A legalacsonyabb hát és keresztcsonti csigolyákon már csak egy-egy tövis található, ami hosszú, de rövidebb a nyakon levőknél, összemérhető más sauropodákéval. Ezek a tövisek talán egy pár magas bőrvitorlát tartottak. Hasonló vitorlák láthatók a rokonságába nem tartozó Spinosaurus és Ouranosaurus, valamint a pelyocsaurusok közé tartozó Dimetrodon és Edaphosaurus hátán is. Több feltevés is született a vitorlák funkciójával kapcsolatban, mint például a védekezés, a (párzáshoz szükséges, illetve a fajtársakkal való) kommunikáció, vagy a hőszabályzás.

Gregory Paul kijelentette, hogy a nyakvitorlák csökkentették a nyak hajlíthatóságát. Állítása szerint a tövisek keresztmetszete inkább kerek volt, mint lapos, emellett pedig szaruval voltak borítva. Megállapította, hogy egymásnak csapódhattak, figyelemfelkeltő zajt keltve.[1]

Hasonló tüskék találhatók az afrikai Dicraeosaurus keresztcsont előtti csigolyáján, de azok közel sem ilyen magasak.

Osztályozás[szerkesztés]

Az Amargasaurus a Dicraeosaurusszal és a később felfedezett Brachytrachelopannal együtt a Dicraeosauridae család tagja. A dicraeosauridák és a diplodocidák együtt alkotják a Flagellicaudata csoportot.[3][4]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Amargasaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. ^ a b Paul, Gregory S.. The Scientific American Book of Dinosaurs. St. Martin's Press, 94. o (2000). ISBN 0312262264 
  2. Salgado, L., Bonaparte, J.F. (1991). „Un nuevo sauropodo Dicraeosauridae, Amargasaurus cazaui gen. et sp. nov., de la Provincia del Neuquén, Argentina” (spanyol nyelven). Ameghiniana 28, 333-346. o.  
  3. Rauhut, OWM, Remes K, Fechner R, Cladera G, & Puerta P. (2005). „Discovery of a short-necked sauropod dinosaur from the Late Jurassic period of Patagonia”. Nature 435, 670–672. o.  
  4. Taylor, MP, Naish D. (2005). „The phylogenetic taxonomy of Diplodocoidea (Dinosauria: Sauropoda)”. PaleoBios 25 (2), 1–7. o.  
  • Salgado, L., Calvo, J.O. (1992). „Cranial osteology of Amargasaurus cazaui Salgado and Bonaparte (Sauropoda, Dicraeosauridae) from the Neocomian of Patagonia”. Ameghiniana 29, 337–346. o.  
  • Upchurch, P., Barrett, P.M, & Dodson, P..szerk.: Weishampel, D.B., Dodson, P., & Osmolska, H.: Sauropoda, The Dinosauria, 2nd Edition, Berkeley: University of California Press, 259–322. o (2004) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]