Pelycosauria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pelycosauria
Evolúciós időszak: Késő karbonKéső perm
Dimetrodon grandis csontváz, National Museum of Natural History
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősszerűek (Synapsida)
Rend: Pelycosauria *
Cope, 1878
Csoportok

Lásd a szövegben.

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pelycosauria témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pelycosauria témájú kategóriát.

A Pelycosauria vagy pelycosaurusok (görög pelyx, azaz „csésze” és saurus, azaz „gyík”) a paleozoikum idő végén élt primitív emlősszerűek egy csoportja volt. Voltak köztük három méteres hosszúságúnál is nagyobbra növők, de legtöbb fajuk ennél kisebb termetű volt. Sok millió évig a szárazföldi állatok domináns csoportja volt. A késő karbon kor idején jelentek meg, virágkorukat a kora perm korban érték el és utolsó képviselőik a késő perm idején pusztultak ki.

A rendszertanban rendként sorolták be őket, de parafiletikus csoportot képeznek (azaz a csoport tartalmazza a legkésőbbi közös őst, de nem tartalmazza annak minden leszármazottját). A csoport nem tartalmazza az emlősök őseit, a közeli rokon Therapsidákat. A monofiletikus klád, amely felöleli a pelycosaurusokat és a Therapsidákat is, az Eupelycosauria nevet kapta. Ebben a felosztásban azok a pelycosaurusok, amelyeknek nem maradtak leszármazottaik, a Caseasauria klád. Az emlősökhöz a pelycosaurusok általában sok szempontból közel álltak, erre utalnak a szétvált fogak és a fejlődő kemény szájpadlás.

Legalább két pelycosaurus klád, az Edaphosauridae és a Sphenaconodontidae családok hátán egymástól függetlenül a meghosszabbodott csigolyákból és a köztük feszülő bőrből vitorlaszerű képződmény fejlődött ki. Ez vagy az állat hőszabályozását segítette, vagy/és az udvarlásban játszhatott szerepet. Pelycosaurus maradványokat főként Európában és Észak-Amerikában találtak, de késői, kis termetű képviselőik fosszíliái Oroszországban és Dél-Afrikában is előkerültek.

A viszonylag jól ismert pelycosaurusok közé tartoztak a Dimetrodon, Sphenacodon, Edaphosaurus és Ophiacodon nemek.

Taxonómiájuk[szerkesztés]

Eothyris
Varanops
Ophiacodon
Edaphosaurus
Haptodus
Dimetrodon

További információk[szerkesztés]

Angol nyelven: