Alsónadrág-gnómok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alsónadrág-gnómok
South Park
2. évad, 17. epizód
Eredeti cím Gnomes
Író Pam Brady
Trey Parker
Matt Stone
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 217
Első sugárzás 1998. december 16.
Kronológia
ElőzőBoldog karácsonyt, Charlie Manson!
KövetkezőŐskori jégember
A South Park epizódjainak listája

Az Alsónadrág-gnómok (Gnomes) a South Park című rajzfilmsorozat 30. része (a 2. évad 17. epizódja). Elsőként 1998. december 16-án sugározták az Amerikai Egyesült Államokban.

Cselekmény[szerkesztés]

Mr. Garrison állása veszélybe kerül, mert nem tanít aktuális eseményeket – ezért azt a feladatot adja a gyerekeknek, hogy ötfős csoportokban egy-egy aktuális South Park-beli történésről szóbeli beszámolókat tartsanak a városi bizottság előtt. Stan, Kyle, Cartman és Kenny egy csoportba kerül Tweekkel, egy folyton idegeskedő fiúval, aki azt tanácsolja, hogy az alsónadrág-gnómokról írjanak előadást. Szerinte ezek a kis lények éjszakánként rendszeresen beosonnak a szobájába és ellopják a fehérneműit. Mivel a többiek meglehetősen szkeptikusan állnak a dologhoz, meghívja őket a házukba, hogy nála aludjanak és meggyőzhesse őket igazáról. Tweek szülei (akik egy kávézót vezetnek) kávéval segítik a gyerekeket az ébren maradásban, de – Tweek kivételével – senki sem veszi észre a gnómokat, amint besurrannak a szobába.

Tweek szüleinek családi kávézója veszélybe kerül, miután egy vállalat, a „Nagy Lóvé” (Harbucks) társaság a városban is terjeszkedni kezd és félő, hogy elveszi Tweek-ék vásárlóit. Mr. Tweek ezért ír egy beszámolót a fiúk részére a nagyvállalatok káros befolyásáról a családi vállalkozásokra, hogy ily módon maga mellé állítsa a város vezetőségét. Mr. Garrison azonnal rájön, hogy a beszámolót nem a gyerekek írták, de nem szól semmit, mert a bizottságnak tetszik az előadás és az ügy mellé állnak. McDaniels polgármestert ráveszik a „10-es számú indítvány” előterjesztésére, melyet ha elfogadnak, akkor a Nagy Lóvé társaságot elűzhetik a városból. Miután a fiúk is szerepelnek a tévében, az egész város a társaság és annak képviselője, Mr. Postum ellen fordul. Mrs. Tweeket felidegesíti ez a szerinte erkölcstelen taktika és azon a véleményen van, hogy férje csupán kihasználja a gyerekeket.

A 10-es számú indítványról való szavazás napján Mr. Postumnak és a fiúknak is beszédet kell tartaniuk, ezért újabb beszámolót írnak. Gondolkodás közben ők is meglátják a gnómokat, akik felfedik előttük a szándékaikat. Mivel a gnómok üzlettel foglalkoznak és sokat tudnak a vállalatokról, a fiúk követik őket a titkos földalatti rejtekhelyükre, hogy anyagot gyűjtsenek a másnapi beszámolójukhoz.

A szavazás napján a gyerekek merőben új álláspontot hangoztatnak; szerintük a nagyvállalatok óriási szolgálatot tesznek és fontos szerepet töltenek be az emberek életében. Ezután bevallják, hogy előző beszámolójukat nem ők írták, a dühöngő Mr. Garrisont pedig rendőrök vezetik el. A városiak – Mr. Tweeket is beleértve – megkóstolják a nagyvállalat kávéját és ízlik nekik, Mr. Tweek pedig állást kap a társaságnál.

Kenny halála[szerkesztés]

 • Kennyre a gnómok földalatti rejtekhelyén rázuhan egy szállítókocsi, de a gnómokat ez az esemény sokkal jobban felzaklatja, mint a fiúkat, akiket a barátjuk halála helyett inkább a másnap esedékes beszámoló foglalkoztat.

A gnómok[szerkesztés]

Az alsónadrág-gnómok egy földalatti közösség tagjai, akik fehérneműket lopnak a felszínen élő emberektől, elsősorban Tweek-től.

A gnómok egy három lépcsőfokból álló üzleti tervet követnek, mely a következő:

 1. Alsónadrágok begyűjtése
 2. ?
 3. Nyereség

Valójában egyik gnóm sem ismeri a második fázist, de mindannyian feltételezik, hogy a szervezeten belül valaki biztosan tudja.

A gnómok egyébként a Karácsony Irakban című epizódban is szerepelnek, melyből kiderül, hogy az év két hónapjában a Télapónak segítenek.

Utalások[szerkesztés]

 • Barbrady rendőr rendszeresen látogatja Mr. Tweek üzletét, de kávé helyett azt kéri, hogy pofonvágják egy macskával. Az abszurd jelenetből egyértelműen érződik a Monty Python társulat hatása a sorozatra.
 • A „Nagy Lóvé” kávétársaság neve az eredeti sorozatban Harbucks volt, mely a Starbucks kereskedelmi lánc paródiája.
 • Érdekesség, hogy a készítők ebben az epizódban a nagyvállalatok mellé állnak, a 7. évadbeli Harc a bevásárlóközpont ellen című részben viszont elítélik a multik terjeszkedését.
 • Mr. Postum neve célzás egy kávéra hasonlító italra. en:Postum

Érdekességek[szerkesztés]

 • Az epizód végén, mikor mindenki a Nagy Lóvé kávézó előtt áll, két dolog is észrevehető:
 1. Az emberek közt ott egy űrlény.
 2. Az alsónadrág-gnómok ismét ellopnak egy alsónadrágot.

Bakik[szerkesztés]

 • Amikor Cartman megüti az egyik gnómot, az éppen az ajtó előtt áll; közvetlenül ezután viszont már egy fiókos szekrény látható a háttérben.

További információk[szerkesztés]