A dél-Srí Lanka-i mexikóma béka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A dél-Srí Lanka-i mexikóma béka
South Park
2. évad, 6. epizód
Jimbo és Ned a tévéműsorukban
Jimbo és Ned a tévéműsorukban
Eredeti cím The Mexican Staring Frog of Southern Sri Lanka
Író Trey Parker
Matt Stone
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 206
Első sugárzás 1998. június 10.
Kronológia
ElőzőA töppedt ikerszarkómás ápolónő
KövetkezőVackor néni busza
A South Park epizódjainak listája

A dél-Srí Lanka-i mexikóma béka (The Mexican Staring Frog of Southern Sri Lanka) a South Park című rajzfilmsorozat 19. része (a 2. évad 6. epizódja). Elsőként 1998. június 10-én sugározták az Egyesült Államokban.

Cselekmény[szerkesztés]

A gyerekek tanáruktól, Mr. Garrisontól azt a feladatot kapják, hogy készítsenek egy vietnámi veteránnal interjút, ezért segítséget kérnek Stan Marsh nagybátyjától, Jimbo-tól és annak legjobb barátjától, Nedtől. Ők elmesélnek egy abszurd történetet, amely szerint az amerikai támaszponton vidámparki játékok voltak és azt állítják, egyedül győzték le a teljes Vietkongot. A hihetetlen beszámolót hallva Mr. Garrison nem hiszi el, hogy a fiúk valóban elkészítették a házi feladatukat és szerinte az egészet csak ők találták ki, ezért egyest, valamint egyhetes büntetést ad nekik. A gyerekek elhatározzák, hogy a hamis történet miatt bosszút állnak Stan bácsikáján és ennek érdekében hamis videókat küldenek be Jimbo és Ned vadászműsorába a „legendás” dél-Srí Lanka-i mexikóma békáról, amely állítólag egyetlen pillantásával ölni képes.

A videók bemutatásával Jimbo és Ned műsora sikeres lesz és megelőzi a konkurens talk-show-t, a Jézus és a haverokat, melyet Jézus vezet. Ezt látva Jézus pénzéhes producere úgy dönt, változtat a műsor felépítésén, annak ellenére, hogy Jézus nem lelkesedik az ötletért. Jimbo és Ned a mexikóma béka keresésére indul, amely az egyik hamisított videó szerint már South Parkban garázdálkodik. Útközben szóba elegyednek az operatőrrel, egy másik vietnámi veteránnal, aki alátámasztja a vidámparki játékokról szóló korábbi történetet. Ned véletlenül ránéz arra a műanyag békára, melyet a gyerekek raktak ki, hogy Jimbóékat kellemetlen helyzetbe hozzák, de Ned a félelemtől kómába esik. A kórházban a fiúk bevallják tettüket; Jézus producere „véletlenül” meghallja a beszélgetést és mindannyiukat meghívja a konkurens talk-showba.

A producer – Jézus tudta nélkül – ráveszi őket arra, hogy a nézettség növelése érdekében hamis rágalmakkal illessék egymást és verekedjenek össze. Jimbo azt állítja, Stan drogozik és sátánimádó, míg Stan molesztálással vádolja meg nagybátyját. Amikor verekedés tör ki a teremben, Jézus rendet tesz, majd kibékíti a szemben álló feleket; Jimbo elismeri, hogy hazudott és „kicsit” kiszínezte a Vietnámról szóló beszámolóját. A gyerekek lebuktatják a producert, akit büntetésből Jézus a pokolba száműz. A producer az alvilágban találkozik Sátánnal és annak szeretőjével, Szaddám Huszeinnel.

Kenny halála[szerkesztés]

  • Kenny-t a verekedés során két ember megragadja és kettétépi. Halála után testét patkányok lepik el.

Utalások[szerkesztés]

  • Az epizód a Jézus és a haverok című műsoron keresztül parodizálja ki a hatásvadász talk show-kat, elsősorban a Jerry Springer Show-t.
  • Jimbo a kórházban S.E. Hinton Kívülállók című regényéből olvas fel a kómába esett Nednek.
  • Mikor Jimbo elkezdi mesélni a fiúknak a vietnámi életüket, az Apokalipszis most c. film két helyszínét „összeolvasztva” láthatjuk. (vidámpark, öböl).

Bakik[szerkesztés]

  • Amikor Jimbo, Ned és a többiek az epizód végén kijönnek a Jézus és a haverok forgatásáról, akkor egy pillanatra Ned újra ép és egészséges, utána viszont megint olyan fejet vág, mint amikor kómába esett.
  • Cartman azt állítja, nem tudja, mi az a „Vietnám”, pedig A vulkán című epizódban azzal dicsekedik, hogy meg is járta azt.
  • Az első visszaemlékezés során a tábornok egy térképet mutat Jimbónak Vietnámról. Ez valójában Olaszország térképe, melyen Róma helyén Ho Shi Minh város található.

További információk[szerkesztés]