Harc a bevásárlóközpont ellen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Harc a bevásárlóközpont ellen
South Park
8. évad, 9. epizód
South Park lakói együtt várják a város első bevásárlóközpontjának megnyitóját
South Park lakói együtt várják a város első bevásárlóközpontjának megnyitóját
Eredeti cím Something Wall-Mart This Way Comes
Író Trey Parker[1]
Rendező Trey Parker[1]
Gyártási szám 809
Első sugárzás 2004. november 3.
Első sugárzás Magyarországon 2006. február 2.
Kronológia
Előző Gennyes tus és redvás szendvics
Következő Ovi-Sokk
A South Park epizódjainak listája

A Harc a bevásárlóközpont ellen (Something Wall-Mart This Way Comes) a South Park című animációs sorozat 120. része (a 8. évad 9. epizódja). Elsőként 2004. november 3-án sugározták az Egyesült Államokban.

A történet szerint South Parkban is megnyílik az első Wal-Mart bevásárlóközpont, ám az egyre több problémát okoz a helyieknek... A cselekmény és a cím utalás a Gonosz lélek közeleg (Something Wicked This Way Comes) című Ray Bradbury-regényre, illetve az abból készült 1983-as Disney-filmre.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Az epizód elején Eric Cartman 5 dollárban fogad Kyle Broflovskival abban, hogy aki meghal, az a nadrágjába ürít. Eközben South Park városában is felavatnak egy új Wal-Mart áruházat, amely egyre népszerűbbé válik a lakosok számára, ám ez tönkreteszi a már meglévő, helyi üzleteket. Hamarosan az állástalanná válók is az áruház alkalmazottaivá válnak. South Park ennek következtében szellemvárossá válik, és felkérik az áruház igazgatóját, hogy szüntesse meg az üzletet. Ő azonban mindenki szeme láttára rejtélyes körülmények között életét veszti és halála után a nadrágjába ürít – Cartman boldogan közli Kyle-lal, hogy a fogadás értelmében az öt dollárral tartozik neki. A lakosok ekkor felgyújtják az épületet, de az nemsokára újjáépül. A főszereplő gyerekek az egyik építőmunkás tanácsára Bentonville-be utaznak a Wal-Mart áruházlánc központjába.

A gyerekekhez Cartman is csatlakozik, ám mindenki számára nyilvánvaló, hogy ő a Wal-Mart oldalán áll, és szabotálni akarja társai akcióját. A Wal-Mart elnökétől, Harvey Browntól megtudják, hogy az áruházat egy módon lehet megállítani: ha megkeresik és elpusztítják annak „szívét”. Az elnök nemsokára öngyilkos lesz és amint meghal, a nadrágjába ürít – Cartman legnagyobb örömére, hiszen így Kyle már 10 dollárral tartozik neki.

A főszereplők hazatérnek South Parkba és betörnek a Wal-Martba, ahol találkoznak egy rejtélyes férfivel, aki elmondja nekik, hogyan végezzenek az épülettel. Ők ezt megteszik és a Wal-Mart eltűnik a föld felszínéről (miután megsemmisül, ismét beigazolódik, hogy Cartmannek igaza volt a Kyle-lal kötött fogadással kapcsolatban). A városlakók rádöbbennek, hogy a Wal-Mart szíve valójában ők, a vásárlók voltak és elhatározzák, hogy ismét támogatni fogják a helyi boltot. Így is tesznek, ám a megnövekedett forgalomnak köszönhetően az üzlet egyre nagyobbra nő, míg eléri a korábbi Wal-Mart méretét. A lakosok ekkor felgyújtják az épületet.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Utalások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Full cast and crew for "South Park" Something Wall-Mart This Way Comes (2004) (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. november 19.)
  2. Gossage, Anne.szerk.: Leslie Stratyner, James R. Keller: „Yon Fart Doth Smell of Elderberries Sweet”, The Deep End of South Park: Critical Essays on Television's Shocking Cartoon Series (angol nyelven). McFarland, 45. o. (2009. június 16.). ISBN 0786443073 

Külső hivatkozások[szerkesztés]South Park – nyolcadik évad (2004)
801 – Egy kellemes nap fegyverekkel802 – Á.L.L.A.T. a robotbarát803 – Szteroidok hatása alatt804 – A zsidók passiója805 – Leégetlek!806 – A jövő jövevényei807 – Jeffersonék808 – Gennyes tus és redvás szendvics809 – Harc a bevásárlóközpont ellen810 – Ovi-Sokk811 – Harc a nézettségért812 – Az ostobenkó kurva videó készlet813 – Cartman hihetetlen képessége814 – Erdei karácsony