A bárányhimlő (South Park)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A bárányhimlő
South Park
2. évad, 10. epizód
Eredeti cím Chickenpox
Író Trey Parker
Matt Stone
Tricia Nixon
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 210
Első sugárzás 1998. augusztus 26.
Kronológia
ElőzőSéf bácsi sózott csokigolyói
KövetkezőA PlaneÁrium
A South Park epizódjainak listája

A bárányhimlő (Chickenpox) a South Park című rajzfilmsorozat 23. része (a 2. évad 10. epizódja). Elsőként 1998. augusztus 26-án sugározták az Egyesült Államokban.

Cselekmény[szerkesztés]

Az epizód szerint bárányhimlő-járvány tört ki a South Park-i iskolások között, megbetegítve Stan nővérét, Shelley-t és Kennyt. Stan, Kyle és Cartman nem fertőződik meg, ezért szüleik a későbbi lehetséges veszélyek miatt aggódva a gyengélkedő Kennyhez küldik őket aludni, hogy még gyerekkorukban átessenek a betegségen. Cartman és Stan meg is betegszik (Stan kórházba kerül), Kyle azonban nem kapja el a bárányhimlőt és hamarosan a tudomására jut a szülők összeesküvése, melynek tényleges okát nem ismeri.

Mrs. Broflovski – miután megtudja, hogy férje, Gerald és Kenny apja valaha barátok voltak – azt tervezi, hogy kibékíti őket és közös horgászatot szervez nekik. A terv rosszul sül el, mert a két férfi némi szóváltás után összeverekszik. Mr. McCormick féltékeny Gerald sikereire, mert szerinte ő mindent megkapott fiatalkorában, hogy ügyvédi karriert futhasson be. Gerald viszont korábban arról beszélt Kyle-nak, hogy egy kapitalista társadalomban szükség van „gazdagokra és csórókra”. Kyle ezért arra a következtetésre jut, hogy a szegények gettóba zárása megoldaná a problémát és jobbá tenné a világot; amikor Gerald ezt meghallja, rádöbben, valójában mennyire érzéketlen nézeteket vallott.

Stan megszökik a kórházból és a többiekkel együtt bosszút forral a felnőttek ellen; Séf bácsi akaratlan közbenjárásával felbérelnek egy herpeszes prostituáltat, Fredát, hogy az fertőzze meg szüleik személyes tárgyait. A gyerekeiket kétségbeesetten kereső felnőttek visszaviszik őket a kórházba, de Kyle ekkor a lappangó betegség miatt összeesik. Az epizód végén a kórházban Gerald bocsánatot kér Kenny apjától, a szülők pedig belátják, hogy megérdemelték a büntetést, azaz a herpesszel való megfertőzöttséget, amiért nem voltak őszinték.

Kenny halála[szerkesztés]

  • Kenny belehal a fertőzésbe, pár másodperccel az epizód vége előtt. Halála után – pár másodperces ünnepélyes csend után – mindenki nevetésben tör ki.

Utalások[szerkesztés]

  • Freda jelenete alatt a The Monkees „I'm a Believer” című száma hallható.
  • Cartman, útban Kennyék lerobbant háza felé gúnyosan Elvis Presley „In the Ghetto” című dalát énekli.
  • Dr. Doctor Stan szökése után megjegyzi, hogy ha a fiú nem tér vissza a kórházba, akkor „…ahogy fuldoklik, a herpesz a fülön át megtámadja az agyat és Mulder ügynöknek képzeli majd magát”.
  • Cartman hálózsákján Steve Urkel, a „Family Matters” című amerikai szituációs komédia egyik szereplője figyelhető meg.
  • Stan a kórházban van és a fogalmazását írja, hogy mivel teheti jobbá Amerikát. Utolsó mondatát így fejezi be: ... És ezért van, hogy a "Knight Rider" a legjobb sorozat a világon...

A Knight Rider valóban a 80-as évek egyik sikersorozata volt.

Bakik[szerkesztés]

  • Amikor Kenny lekapcsolja a lámpát, nem bárányhimlős.
  • A bárányhimlő kb. tíz nap alatt alakul ki; noha Kyle sokáig nem fertőződött meg és Stan korábban elkaphatta a nővérétől, de Cartman semmiképpen sem lehetett volna már másnap beteg.
  • Amikor Freda megfertőzi Cartman anyjának a fehérneműjét, a mögötte ugráló Cartman nem bárányhimlős.

További információk[szerkesztés]South Park – Második évad (1998-1999)

201 – Terrance & Phillip lukam nélkül soha202 – Cartman mama újabb sötét titka203 – A csirkebaszó204 – Ike körülmetélése205 – A töppedt ikerszarkómás ápolónő206 – A dél-Srí Lanka-i mexikóma béka207 – Vackor néni busza208 – A nyár egy szívás209 – Séf bácsi sózott csokigolyói210 – A bárányhimlő211 – A PlaneÁrium212 – A klubház213 – Tehén napok214 – Séf-segély215 – A kísértethal216 – Boldog karácsonyt, Charlie Manson!217 – Alsónadrág-gnómok218 – Őskori jégember