Albatroszfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Albatroszfélék
Galápagosi albatrosz (Phoebastria irrorata)
Galápagosi albatrosz (Phoebastria irrorata)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Viharmadár-alakúak (Procellariiformes)
Család: Albatroszfélék (Diomedeidae)
(Gray, 1840)
Nemek
Elterjedés
Az elterjedési területükAz elterjedési területük
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Albatroszfélék témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Albatroszfélék témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Albatroszfélék témájú kategóriát.

Az albatroszfélék (Diomedeidae) a madarak osztályának viharmadár-alakúak (Procellariiformes) rendjébe tartozó család.

Előfordulásuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legtöbb albatroszfaj az Antarktisz, Ausztrália, Dél-Afrika és Dél-Amerika körülötti nyílt vizeken él. Ezek inkább sarkvidéki vizek, albatroszok nem nagyon élnek trópusi vizeken, a galápagosi albatrosz (Phoebastria irrorata) az egyetlen faj, amely a trópusokon él. A Déli-óceánon számos albatroszfaj megtalálható, viszont a Jeges-tengerről teljes mértékben hiányoznak. Az albatroszok kerülik a partokat és a szárazföldet, szaporodási idejükön is kis szigetekre mennek, mivel itt könnyen le és fel tudnak szállni.

Megjelenésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az albatroszok egy nagy csoportja a nagy madaraknak. Nagyon hosszú és vékony szárnnyal rendelkeznek. Szárnyfesztávolságuk több mint 350 centiméter, még a család kisebb képviselőinek is 2 méter. 12 kilogrammos tömegükkel a legnehezebb repülő madarak közé tartoznak. Csőrűk nagy, erős és hegyes, gyakran előfordul, hogy színe világossárga vagy -rózsaszín. Lábaik rövidek, lábujjaik között úszóhártya található. Az albatroszok jó úszók, a magas hullámokon is a felszínen maradnak.

Életmódjuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bár nagy szárnyakkal rendelkeznek, nagy távolságokat kell megtenniük. Táplálékuk főleg tintahalakból áll, emellett fontos táplálékösszetevőjük a halak, rákok és ritkán a medúzák. Alkalmanként követik a hajókat a tengerbe kidobott hulladék miatt. Az így és egyéb forrásból származó és esetenként emészthetetlen hulladék elfogyasztása miatt sok madár elpusztul.[1] [2] Az albatroszok nagyon hosszú életű madarak, az átlagos életkor 10 év, de az eddig feljegyzett legmagasabb életkor az 58 év volt egy királyalbatrosznál.

Szaporodásuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az albatroszok nagyon hosszú szaporodási ciklussal rendelkeznek. Fészkeiket hegyfokokra építik, mivel ez jól megközelíthető a tengerekről érkező kolóniáknak. A fiókák 1 évig maradnak a szülőknél, így csak 2 évente szaporodnak, egyes fajok évente. Telepekben fészkelnek, amelyek több ezer fészket is magukba foglalnak. A legtöbb faj fűből, mohából és sárból építi fészkét. Egyes fajok egyáltalán nem építenek fészket. Fészekaljuk egyetlen tojásból áll, melyet 10–11 héten keresztül költenek a szülők, ezalatt naponta helyet cserélnek, hogy táplálékot kereshessenek.

Rendszerezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A család az alábbi 4 nem és 14 faj tartozik

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Albatrosse című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Chris Jordan fotóiangol nyelvű oldal
  2. MIDWAY a film by Chris Jordanangol nyelvű előzetes