Phoebetria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Phoebetria
Evolúciós időszak: ?Késő miocén - jelen
Kormos albatrosz (Phoebetria palpebrata)
Kormos albatrosz (Phoebetria palpebrata)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Viharmadár-alakúak (Procellariiformes)
Család: Albatroszfélék (Diomedeidae)
G. R. Gray, 1840[1]
Nem: Phoebetria
Reichenbach, 1853
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Phoebetria témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Phoebetria témájú kategóriát.

A Phoebetria a madarak (Aves) osztályának viharmadár-alakúak (Procellariiformes) rendjébe, ezen belül az albatroszfélék (Diomedeidae) családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az albatroszfélék családján belül a Phoebetria-fajok a legkisebb méretűek. Talán emiatt az elmúlt 150 évben, az ornitológusok úgy vélték, hogy ezek a madarak az albatroszfélék ősibb alakjai; és hogy közelebbi rokonságban állnak a többi viharmadárral, semmint az igazi albatroszokkal. Azonban az új mitokondriális DNS-vizsgálatoknak köszönhetően bebizonyosodott, hogy a Phoebetria-fajok a náluk nagyobb méretű Thalassarche-fajokkal állnak a legközelebbi rokonságban.[2]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 2 faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brands, Sheila: Systema Naturae 2000 / Classification – Family Diomedeidae. Project: The Taxonomicon, 2008. augusztus 14. [2009. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 17.)
  2. Nunn, Gary B.; Cooper, John; Jouventin, Pierre; Robertson, Chris J. R. & Robertson Graham G. (1996). „Evolutionary relationships among extant albatrosses (Procellariiformes: Diomedeidae) established from complete cytochrome-b gene sequences”. Auk (journal) 113 (4), 784–801. o. DOI:10.2307/4088857.  
  3. a b Brands, S. (2008)
  4. BirdLife International: 'Phoebetria fusca'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2013. november 26.)
  5. BirdLife International: 'Phoebetria palpebrata'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2013. november 26.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Phoebetria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.