Királyalbatrosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Királyalbatrosz
Vízen úszó példány
Vízen úszó példány
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Viharmadár-alakúak (Procellariiformes)
Család: Albatroszfélék (Diomedeidae)
Nem: Diomedea
Linnaeus, 1758
Faj: D. epomophora
Tudományos név
Diomedea epomophora
(Forster, 1785)
Szinonimák
  • Diomedea epomophora epomophora
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Királyalbatrosz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Királyalbatrosz témájú médiaállományokat és Királyalbatrosz témájú kategóriát.

Királyalbatrosz röptében

A királyalbatrosz (Diomedea epomophora) a madarak (Aves) osztályának viharmadár-alakúak (Procellariiformes) rendjébe, ezen belül az albatroszfélék (Diomedeidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A déli féltekén fészkel a Csendes-óceán szigetein, valamint Új-Zéland Déli-szigetén. Az éppen nem fészkelő madarakkal bárhol találkozhatunk a déli tengereken.

A királyalbatrosznak, korábban, azaz 1998-ig két alfaját fogadták el: a Diomedea epomophora sanfordit és a Diomedea epomophora epomophorát. Azonban az újabb DNS-vizsgálatok alapján a Diomedea epomophora sanfordit faji szintre emelték, északi királyalbatrosz (Diomedea sanfordi) (Murphy, 1917)[1][2] néven - legalábbis az ornitológusok egy része így sorolja be.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 107-122 centiméter, szárnyfesztávolsága 270-320 centiméter és testtömege 7-8 kilogramm. Tollazata fehér, csak a szárnyai feketék. Az albatrosznak nagy szárnyfelületre van szüksége testtömege hordozásához. Hosszú és keskeny szárnyával a madár kiválóan meglovagolja a felszálló légáramlatokat, és hosszan siklik a hullámok felett. A csőr kampós és erős, ideális eszköz a halak és kalmárok zsákmányolására illetve feldarabolására.

Életmódja[szerkesztés]

Magányos, rendszerint a hullámok fölött repülve pillanthatjuk meg, és telepesen fészkel. Tápláléka halak, kalmárok és rákok. Ez az albatrosz faj akár 58 évet is élhet.[3]

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget csak 6-10 éves korban éri el. A költési szezon a déli félteke nyarán van, november és december között. A fészekbe, ami egy 75 centiméter magas építmény, 1 nagy, fehér színű tojást rak a tojó. Ezen 79 napig kotlik mindkét szülő. A fióka napokig marad egyedül, miközben a szülök táplálékot keresnek, ekkor ha veszély közeledik, a fióka a begyéből olajat köpköd a veszély felé. A fiatal madarak 33-38 hetes korban hagyják el a fészket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brands, S. (2008)
  2. BirdLife International (2008)
  3. LaGosh, J. (2004). Diomedea epomophora. Retrieved from http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/information/Diomedea_epomophora.html

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]