Albatroszfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Albatrosz szócikkből átirányítva)
Albatroszfélék
Evolúciós időszak: Oligocén - jelen
Galápagosi albatrosz (Phoebastria irrorata)
Galápagosi albatrosz (Phoebastria irrorata)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Viharmadár-alakúak (Procellariiformes)
Fürbringer, 1888
Család: Diomedeidae
G. R. Gray, 1840[1]
Elterjedés
Elterjedési területük
Elterjedési területük
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Albatroszfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Albatroszfélék témájú médiaállományokat és Albatroszfélék témájú kategóriát.

Az albatroszfélék (Diomedeidae) a madarak (Aves) osztályába és a viharmadár-alakúak (Procellariiformes) rendjébe tartozó család.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A legtöbb albatroszfaj az Antarktisz, Ausztrália, Dél-Afrika és Dél-Amerika körülötti nyílt vizeken él. Ezek inkább sarkvidéki vizek, albatroszok nem nagyon élnek trópusi vizeken, a galápagosi albatrosz (Phoebastria irrorata) az egyetlen faj, amely a trópusokon él. A Déli-óceánon számos albatroszfaj megtalálható, viszont a Jeges-tengerről teljes mértékben hiányoznak. Az albatroszok kerülik a partokat és a szárazföldet, szaporodási idejükön is kis szigetekre mennek, mivel itt könnyen le és fel tudnak szállni.

Megjelenésük[szerkesztés]

Az albatroszok egy nagy csoportja a nagy madaraknak. Nagyon hosszú és vékony szárnnyal rendelkeznek. Szárnyfesztávolságuk több mint 350 centiméter, még a család kisebb képviselőinek is 2 méter. 12 kilogrammos tömegükkel a legnehezebb repülő madarak közé tartoznak. Csőrűk nagy, erős és hegyes; gyakran előfordul, hogy színe világossárga vagy -rózsaszín. Lábaik rövidek, lábujjaik között úszóhártya található. Az albatroszok jó úszók, a magas hullámokon is a felszínen maradnak.

Életmódjuk[szerkesztés]

Szárnyuk nagy, repülve jelentős távolságokat tesznek meg. Táplálékuk főleg tintahalakból áll, emellett fontos táplálékösszetevőjük a halak, rákok és ritkán a medúzák fogyasztása. Alkalmanként követik a hajókat a tengerbe dobott hulladék miatt. Az így és egyéb forrásból származó és esetenként emészthetetlen hulladék elfogyasztása miatt sok madár elpusztul.[2][3] Az albatroszok nagyon hosszú életű madarak, az átlagos életkor 10 év, de az eddig feljegyzett legmagasabb életkor 58 év volt egy királyalbatrosznál.

Szaporodásuk[szerkesztés]

Az albatroszok nagyon hosszú szaporodási ciklussal rendelkeznek. Fészkeiket hegyfokokra építik, mivel ez jól megközelíthető a tengerekről érkező kolóniáknak. A fiókák 1 évig maradnak a szülőknél, így egyes fajok, csak 2 évente szaporodnak. Telepekben fészkelnek, amelyek több ezer fészket is magukba foglalnak. A legtöbb faj fűből, mohából és sárból építi fészkét. Egyes fajok egyáltalán nem építenek fészket. Fészekaljuk egyetlen tojásból áll, melyet 10–11 héten keresztül költenek a szülők, ezalatt naponta helyet cserélnek, hogy táplálékot kereshessenek.

Rendszerezés[szerkesztés]

Az albatroszféléket korábban a viharmadárfélék családjába sorolták.[4]

A családba az alábbi 4 recens nem tartozik:

A Diomedea és Thalassarche nemeknél azért vannak változó számok, mert az ornitológusok még nem értenek egyet az albatroszfélék fajszáma fölött; míg egyesek néhány korábban alfajnak vélt állatot faji szintre emelnének, mások viszont fajokat vonnának össze. Emiatt van az, hogy az IUCN és a BirdLife International 22 fajt,[5] míg az ITIS 21 fajt fogad el;[6] ezektől eltérően a legújabb kutatások 13 fajra + az amszterdam-szigeti albatroszra (Diomedea amsterdamensis) utalnak. Az utóbbi madár azért áll külön a fajlistától, mivel a rendszertani besorolása manapság még igen vitatott.[7]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brands, Sheila: Systema Naturae 2000 / Classification – Family Diomedeidae. Project: The Taxonomicon, 2008. augusztus 14. [2009. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 17.)
  2. Chris Jordan fotói Archiválva 2012. október 30-i dátummal a Wayback Machine-ben angol nyelvű oldal
  3. MIDWAY a film by Chris Jordan Archiválva 2012. október 12-i dátummal a Wayback Machine-ben angol nyelvű előzetes
  4. Bárány, Lászlóné. Rostás, Sándor. Szlávik, Tamás: Általános kislexikon. 2005. ISBN 963-9257-23-0 Hozzáférés: 2021. november 20.  
  5. IUCN Red List of Threatened Species: Version 2014.2 (search for "DIOMEDEIDAE"). (Hozzáférés: 2014. október 30.)
  6. Integrated Taxonomic Information System (ITIS). (Hozzáférés: 2014. október 30.)
  7. (2004) „Global population structure and taxonomy of the wandering albatross species complex” (PDF). Molecular Ecology 13 (8), 2345–2355. o. DOI:10.1111/j.1365-294X.2004.02232.x. PMID 15245406.  [halott link]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Albatrosse című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Albatross című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]