Alan E. Nourse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alan Edward Nourse
Élete
Született 1928. augusztus 11.
Des Moines, Iowa, Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt 1992. július 19. (63 évesen)
Thorp, Washington, Amerikai Egyesült Államok
Nemzetiség amerikai
Pályafutása
Irodalmi irányzat sci-fi
Első műve High Threshold
Fontosabb művei Pengefutár
Nourse Gold in the Sky (Arany az égen) című novellája az Amazing Stories 1958 szeptemberi számában

Alan E. Nourse (1928. augusztus 28.1992. július 19.) amerikai író és orvos.

Élete[szerkesztés]

1951-ben publikálta első sci-fi novelláját (High Threshold) az Astoundingban, és ettől kezdve jórészt a magazinoktól származó bevétele fedezte egyetemi tanulmányainak költségeit. Első önálló kötetei űropera-környezetben játszódó kalandos ifjúsági regények voltak. A bemutatkozó Trouble on Titan (1954) egyenesen egy űrbeli polgárháború kirobbanásáról szól, cselekménye nagyját a Szaturnusz holdjára helyezve. Az 1959-es Star Surgeon sikerrel ötvözi mindkét szakmáját, története szerint ugyanis a Föld valamennyi lakott világ egészségügyi központja lesz.

Eközben folyamatosan jelentek meg felnőtt közösségnek szánt művei is. Rövidebb-hosszabb írásainak egész sorozata foglalkozott az agysebészet jövőjével. 1959-ben jelent meg a The Invaders Are Coming, amelyben a stagnáló amerikai társadalmat idegenek támadása rázza föl. Az 1974-es Pengefutárt (The Bladerunner) követően már csak egy sci-fi-vel jelentkezett, The Fourth Horseman-nel (1983). Ez egy, a közeljövőben lecsapó végzetes járvány krónikája.

Írt még ismeretterjesztő könyveket is, 1960-ban például egy gazdagon illusztrált munkát a kilenc bolygóról, háziorvosi tanácsait pedig a Good Housekeeping magazin lapjain, illetve Intern című 1965-ös kötetében osztotta meg olvasóival. A The Elk Hunt (1986) megrázó beszámoló a szerző küzdelméről egy szívrohammal.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

Magyarul eddig néhány novellája és egy regénye jelent meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Szerzőnkről I, Alan E. Nourse – William S. Burroughs: Pengefutár, Galaktika Fantasztikus Könyvek, Metropolis Media, 2010 (273. oldal)
  • Alan E. Nourse az Internet Movie Database oldalon (angolul)