Trethon Judit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trethon Judit
Élete
Született 1951. október 3.
magyar Budapest
Elhunyt 2008. május 4. (56 évesen)
magyar Lajosmizse közelében
Nemzetiség magyar
Pályafutása
Írói álneve

Szöllősi Vilma,

Vilma Barker
Jellemző műfaj(ok) író, újságíró, műfordító
Irodalmi irányzat Sci-fi
Hatottak rá Star Trek és Star Wars

Trethon Judit (Budapest, 1951. október 3.2008. május 4.) sci-fi-író, szerkesztő, filmtörténész.

A Galaktika szerkesztőjeként is dolgozott. Nagyban hozzájárult a műfaj hazai népszerűsítéséhez, a témában széles körű ismeretekkel rendelkezett. Számos regényt és novellát írt, és még több esetben szerkesztőként működött közre mások műveinek kiadásában. A Szefantor sci-fi tábor névadója és állandó előadója. A tudományos fantasztikum mellett a filmtörténet volt a másik szakterülete.

Életpályája[szerkesztés]

Már 15-16 éves korában sci-fi könyveket olvasott, kezdetben főleg Verne és Lem műveit. 1968-ban lépett be a MTESZ sci-fi klubjába, mint a legfiatalabb tag. Elvileg egy évvel a korhatár alatt volt, de a klub titkára, dr. Tóth Árpád engedélyezte a fiatal lány belépését. Később maga is a már a TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) sci-fi klubjává alakult szervezet titkára lett. Fordítani kezdett külföldi műveket, valamint számos könyvkritikát, filmes anyagot, cikket írt. Jelen volt a sci-fi műfaj fontosabb médiumaiban és a fontosabb tematikus rendezvényeken. Alapító tagja volt az 1972-ben, Triesztben létrehozott Európai Sci-Fi Társaságnak.

1987-től Kuczka Péter mellett a Galaktika szerkesztőjeként tevékenykedett, de a viszonyuk megromlott ezért 1990-ben otthagyta a szerkesztőséget, és elindította a Griff könyvsorozatot. A témában működő főbb kiadókkal együtt dolgozott és a Nulladik típusú találkozások című televíziós műsort közösen vezette Déri Jánossal. Fordításai között megtalálhatók fantasy és ezoterikus művek is.

Írói álnevét, a Szöllősi Vilmát nagyanyja lánykori neve után választotta.

1998-tól, az alapítástól az Avana Egyesület által létrehozott Zsoldos Péter-díj zsűrijének vezetője volt (2005-ig), amely a legjobb hazai sci-fi regényeket és novellákat díjazta. 2004-től havi rendszerességgel sci-fi klubsorozatot szerkesztett és vezetett a Rátkai Márton klubban.

2008. május 4-én hunyt el közlekedési balesetben, Lajosmizse közelében.

Emlékezete[szerkesztés]

2011-ben létrehozták a Trethon Judit Emlékgyűrűt, amellyel a fantasztikum legjobb fordítóit díjazzák.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]