Alamosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Alamosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
Az Alamosaurus rekonstrukciója
Az Alamosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Csoport: Titanosauria
Család: Saltasauridae?
Nem: Alamosaurus
Gilmore, 1922
Fajok
  • A. sanjuanensis Gilmore, 1922 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Alamosaurus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Alamosaurus témájú kategóriát.

Az Alamosaurus, (jelentése 'Alamo-gyík') egy titanosaurus sauropoda dinoszaurusznem, amely a késő kréta időszakban élt a mai Észak-Amerika területén. Nagy méretű, négy lábon járó növényevő volt, a testhossza elérte a 30 métert.[1] Más sauropodákhoz hasonlóan az Alamosaurus hosszú nyakkal és ostorszerű farokkal rendelkezett.

Felfedezés és elnevezés[szerkesztés]

Az elterjedt állítással szemben ezt a dinoszauruszt nem az alamo-i csata színhelyéről, a Texas állambeli San Antonio-ban levő Alamo-ról nevezték el. Az eredeti példányt, a holotípust Új-Mexikó államban fedezték fel, és az elnevezése idején Texasban még nem találtak rá. Emiatt az Alamosaurus a kereskedelmi ügynökségről elnevezett Ojo Alamo Formációról, a későbbiekben a Kirtland Formáció részének tekintett területről kapta a nevét.

A spanyol alamo szó jelentése 'nyárfa', és e faféle helyi alfajának hétköznapi neveként szolgál. A saurus, mely a dinoszaurusznevek leggyakoribb utótagja, az ógörög σαυρα / saura 'gyík' szóból származik. Egyetlen faját (az A. sanjuanensist) az első felfedezés helye, az új-mexikói San Juan megye után nevezték el. A nem és a faj neve egyaránt 1922-ből, a Smithsonian Institution őslénykutatójától, Charles W. Gilmore-tól származik.

Osztályozás[szerkesztés]

Az Alamosaurus rekonstrukciója

Az Alamosaurus kétségtelenül a Titanosauria klád fejlett tagja, de a csoporton belüli kapcsolatok még korántsem tisztázottak. Egy nagyobb elemzés összekapcsolja az Alamosaurust és az Opisthocoelicaudiát a Saltasauridae család Opisthocoelicaudinae alcsaládjában.[2] Egy másik nagy elemzés szerint az Alamosaurus a Pellegrinisaurus testvértaxonja és mindkét nem a Saltasauridae családon kívül helyezkedik el.[3] Egyes tudósok nagyobb hasonlóságot fedeztek fel a saltasaurida Neuquensaurus és a brazil Trigonosaurus (a „Peiropolis-titanosaurus”) között, amit a titanosaurusok kladisztikus és morfologikus elemzéseiben fel is használtak.[4]

Felfedezés[szerkesztés]

Az Alamosaurus maradványait az Amerikai Egyesült Államok délnyugati részén fedezték fel. A holotípust Új-Mexikóban, a Kirtland Formáció alsó részén találták meg, a későbbiekben pedig további maradványok kerültek elő a formáció felső részéről, amely a késő kréta időszak maastrichti korszakában keletkezett, és amelyet gyakran Kirtland-palának neveznek. Más maastrichti formációkban is találtak csontokat, például a Utah állambeli North Horn Formációban, valamint a texasi El Picacho és Javelina Formációkban. Ezek a formációk 74 millió évvel ezelőtt kezdtek kialakulni, utolsó rétegük pedig a kréta időszak végén, 65 millió évvel ezelőtt jött létre. Az Alamosaurus a legkésőbb élt dinoszauruszok egyike.

Gilmore 1922-ben egy lapockáról egy és egy ülőcsontról készített leírást. 1946-ban Utah államban egy teljes farokra, egy, a lábujjak hiányzó végeit leszámítva ép jobb lábra, valamint két ülőcsontra bukkant. Azóta sok egyéb, az Alamosaurusénak tulajdonított darab került elő Texas, Új-Mexikó és Utah területéről, amikről gyakran nem készült alapos leírás. A legteljesebb ismert példány egy 2002-ben, Texasban felfedezett fiatal egyed, amely lehetővé tette az állat hosszának és tömegének felbecslését.[4]

Koponyamaradványok nem ismertek, kivéve egy keskeny fogat, és páncélzatról (scutumról) sem készült beszámoló, bár ilyesmi előkerült más, fejlett titanosaurusok, például a Saltasaurus esetében.

Az Alamosaurus csontvázelemei a leggyakoribb dinoszaurusz fosszíliák közé tartoznak az Egyesült Államok délnyugati részén, a késő kréta időszaki rétegekben, így a kor és a hely faunájának definiálására használhatók. A világ e részén többek között az állat kortársai közé tartoztak a tyrannosauroideák, a kisebb theropodák, valamint a Nodocephalosaurus, a Parasaurolophus, a Torosaurus és a Pentaceratops.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Holtz, Thomas R. Jr. (2012) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2011 Appendix.
  2. Wilson, J.A. (2002). „Sauropod dinosaur phylogeny: critique and cladistic analysis”. Zoological Journal of the Linnean Society 136, 217–276. o.  
  3. Upchurch, P., , Barrett, P.M. & Dodson, P.. Sauropoda, 2nd Edition, Berkeley: University of California Press, 259–322. o. (2004) 
  4. a b Lehman, T.M., & Coulson, A.B. (2002). „A juvenile specimen of the sauropod Alamosaurus sanjuanensis from the Upper Cretaceous of Big Bend National Park, Texas”. Journal of Palaeontology 76 (1), 156–172. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alamosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Gilmore, C.W. (1922). „A new sauropod dinosaur from the Ojo Alamo Formation of New Mexico”. Smithsonian Miscellaneous Collections 72 (14), 1–9. o.  
  • Gilmore, C.W. (1946). „Reptilian fauna of the North Horn Formation of central Utah”. U.S. Geological Survey Professional Paper 210-C, 29–51. o.