Fauna (biológia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy sziget faunájának egyszerűsített ábrája - minden állatfaj bekeretezve szerepel.

A fauna az állati élet összessége egy adott területen vagy időszakon belül. A kifejezés párja a növényvilágban a flóra.

A zoológusok és az őslénykutatók körében a fauna egy adott időszakra vagy helyre jellemző állatcsoportra utal, mint például a „Sonora-sivatagi fauna” vagy a „Burgess-pala fauna”.

Az őslénykutatók néha a faunális emeletek sorozatára hivatkoznak, ami egy sor hasonló fosszíliát tartalmazó kőzetet jelent.

Az elnevezés a termékenység és a föld római istene Fauna, valamint Faunus és a hozzá kötődő erdei lelkek, a faunok nevéből ered. Mindhárom név a görög Pán istenre és a görög nyelvű panis szóra utal, ami a fauna megfelelője. A fauna olyan könyvet is jelent, ami az állatokat viselkedésük szerint katalogizálja. A szót elsőként Linné használta 1747-ben megjelent Fauna Suecica című művében.

A fauna részei[szerkesztés]

Az Archaeopteryx, a legősibb ismert madár

Infauna[szerkesztés]

Az infauna olyan víziállatok csoportja, melynek tagjai inkább a vízfenéken élnek, mint a felszínen. A baktériumok és a mikroalgák a fenéken levő üledék hézagaiban élnek. Az infaunális állatok általában ritkábban fordulnak elő a mélyebb vizekben és a parttól távolabbi területeken, ahol a baktériumok rendszerint nagyobb bőségben találhatók meg, elérve a milliméterenkénti egy billió sejtes sűrűséget is. (Az infauna a víz alatti sár alá temetve élő bentosz.)

Makrofauna[szerkesztés]

A macrofauna a legalább egy milliméteres hosszúságú bentikus vagy talajlakó szervezetek csoportja.

Megafauna[szerkesztés]

A megafauna tagjai egy bizonyos területhez vagy időszakhoz tartozó nagyobb méretű állatok. Például az ausztrál megafauna.

Meiofauna[szerkesztés]

A meiofauna tagjai kis méretű tengeri és édesvízi ökoszisztémákban élő bentikus gerinctelenek. A meiofauna taxonómiai csoportosítás helyett pontatlanul definiálja a csoportot a szervezetek mérete folytán, ami nagyobb, mint a mikrofaunában és kisebb, mint a makrofaunában élőké. A meiofauna számára alkalmas környezet lehet a nedves homokszemcsék közötti tér (lásd Mystacocarida). A gyakorlatban ezek a szervezetek képesek sértetlenül átjutni egy 1 milliméteres hálón, és fennakadnak egy 30–45 mikrométeresen,[1] de pontos méreteiket az egyes kutatók eltérő módon határozzák meg. Az, hogy egy szervezet átfér-e egy 1 milliméteres hálón attól is függ, hogy él-e a szűrés idején.

Mezofauna[szerkesztés]

A mezofauna olyan makroszkópikus talajlakó gerinctelenek csoportja, mint például az ízeltlábúak, a földigiliszták és a nematodák.

Mikrofauna[szerkesztés]

A mikrofauna tagjai mikroszkopikus vagy nagyon kis állatok (rendszerint ide sorolják a protozoákat és az olyan kis méretű állatokat, mint a rotiferák).

Egyéb[szerkesztés]

A felsoroltak mellett léteznek egyéb csoportok is, például a madarakat tartalmazó avifauna és a halakat tartalmazó piscifauna (vagy ichthyofauna).

Megállapodás szerinti faunák[szerkesztés]

Klasszikus faunák[szerkesztés]

  • Carl von Linné. Fauna Suecica. 1746

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a fauna címszót a Wikiszótárban!

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. fauna of sandy beaches. (Hozzáférés: 2009. február 20.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fauna című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.