Al-Aziz egyiptomi szultán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Al-Aziz egyiptomi szultán
Egyiptom szultánja
Uralkodási ideje
1193 1198
Elődje Szaladin
Utódja Al-Manszúr
Uralkodóház Ajjúbidák
Született 1171
Kairó
Elhunyt 1198. november 29. (26-27 évesen)
Édesapja Szaladin egyiptomi szultán
Testvére(i)
  • Az-Zahir Ghazi
  • Al-Afdal ibn Salah ad-Din
Gyermekei Al-Manszúr egyiptomi szultán
SablonWikidataSegítség

Al-Aziz (11711198. november 29.) Szaladin fia, egyiptomi szultán 1193-tól haláláig.

Halálát megelőzően Szaladin megosztotta uralmát a családja között: al-Afdal Palesztinát és Szíriát kapta, al-Aziz Egyiptom uralkodója lett, al-Zahir Aleppót, al-Adil Karakot és Shawbakot kapta, Turan-Shah pedig megtartotta Jement. Azonban hamarosan kitörtek a konfliktusok közöttük, al-Adil pedig Szíria, Felső-Mezopotámia, Egyiptom és Arábia vitathatatlan uralkodója lett. Al-Aziz Uszmán lépett apja örökébe, 1193 és 1198 között ő irányította a birodalmat.

Annak ellenére, hogy al-Aziz kifejezetten örökölte az egész Ajjúbida birodalmat, hamarosan Moszul Zengid emírjei, Szandzsar és a dél-iraki Artukidák lázadásával kellett szembenéznie. Amikor al-Afdal eltávolította az összes minisztert, akiket az apja támogatásként ráhagyott, azok Egyiptomba jöttek, kérve al-Azizt, hogy hódítsa vissza Szíriát. Al-Aziz Szíriába behatolva ostrom alá vette Damaszkuszt. Al-Afdal segítséget kért Szaladin testvérétől, al-Adiltól, aki találkozott al-Azizzal és sikerült egyezséget kötnie vele. A következő évben al-Aziz ismét megtámadta Szíriát, de al-Afdalnak sikerült meggyőznie al-Aziz hadseregének néhány emírjét, hogy dezertáljanak. Később al-Adil al-Azizzal szövetkezett al-Afdal ellen, akit 1196. július 3-án Damaszkuszban legyőztek és elfogtak. Al-Afdalt Salkhadba száműzték, és al-Aziz lett az Ajjúbida birodalom legfőbb vezetője. A tényleges hatalom nagy része azonban al-Adil kezében volt, aki Damaszkuszban rendezkedett be.

Érdekesség, hogy uralkodása alatt al-Aziz megpróbálta lerombolni az egyiptomi Gíza nagy piramisait, de fel kellett adnia tervét, mert a feladat túl nagynak bizonyult. (Azonban sikerült megkárosítania Menkauré fáraó piramisát.) Al-Aziz fontos szerepet játszott az építőipari vállalkozások történetében is, és Banias valamint Subaybah építőiparában. 1198 végén vadászbalesetben vesztette életét. Fia követte a trónon.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Al-Aziz Uthman című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.