I. Abbász egyiptomi alkirály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
I. Abbász egyiptomi alkirály
(عباس حلمي الأول)
Abbas Helmy Pasha I.JPG
Született 1813. november 10.
Dzsidda
Elhunyt

Banha
Állampolgársága oszmán[1]
Gyermekei Damad Prince Ibrahim Ilhamy Pasha
SzüleiAhmet Tosun pasa
Foglalkozása politikus
Tisztség Beylerbey of the Egyptian eyalet
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Abbász egyiptomi alkirály témájú médiaállományokat.

I. Abbász (1813. – Banha, 1854. július 13.) Egyiptom alkirálya (khedive) 1848-tól, az oszmán uralom idején. Igyekezett gátat vetni mindenféle változásnak, például azoknak a nyugatias szellemű reformoknak, amelyeket nagyapja, Mohamed Ali pasa kezdeményezett.

Abbász, aki nem bízott az európaiakban és az európai műveltségű egyiptomiakban, bezáratta vagy elhanyagolta a világi és katonaiskolákat, valamint a gyárakat.Csökkentette a hadsereg létszámát, leállította a Delta-gátépítését, és ellenezte a Szuezi-csatorna létrehozását is, amelynek tervét akkortájt vetették föl a franciák. Az angoloknak viszont megengedte az Alexandria-kairói vasútvonal megépítését, azok pedig cserébe mellé álltak, amikor nézeteltérése támadt az oszmán kormánnyal, mert az nyugati szellemű reformok (tanzimat) bevezetését szorgalmazta Egyiptomban. Mindamellett expedíciós haderővel segítette Isztambult a krími háborúban (1853); ezenkívül megszüntette az állam kereskedelmi monopóliumát, mivel az ellentétben állt azokkal a szerződésekkel, amelyek az oszmán kormány az európai hatalmakkal kötött.

Bár Abbászt reakciósnak szokás tartani, azzal, hogy korlátozta az állami kiadásokat, a szegényebbek javát szolgálta, akik uralkodása alatt adóengedményeket kaptak, és ritkábban sorozták be őket kényszermunkára vagy a hadseregbe. A zárkózott természetű Abbász magányosan élt banhai palotájában; itt fojtotta meg végül két szolgája.

Lásd még[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  1. Egyiptomi ejálet