Acetil-koenzim A

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Acetil-koenzim A
Acetyl-CoA-2D.svg
Acetyl-CoA-3D-balls.png
Kémiai azonosítók
CAS-szám 72-89-9
PubChem 181
MeSH Acetyl+Coenzyme+A
SMILES
O=C(NCCSC(=O)C)CCNC(=O)[C@H](O)C(C)(C) COP(=O)(O)OP(=O)(O)OC[C@H]1O[C@H] ([C@H](O)[C@@H]1OP(=O)(O)O)n1cnc2c(N)ncnc12
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C23H38N7O17P3S
Moláris tömeg 809,572 g/mol
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

Az acetil-koenzim A (acetil-CoA) molekula fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamataiban.

Fő feladata a citromsavciklusban az acetilcsoport oxidálandó szénatomjának szállítása az energiatermelés céljából.

Kémiailag a koenzim A tiolvegyület és az ecetsav (acetil-rész) tioésztere.

Az acetil-koenzim A az aerob sejtlégzés második lépésében, a piruvát dekarboxiláció során keletkezik, mely a mitokondriális mátrixban megy végbe. Ezután az acetil-koenzim A belép a Krebs-körbe.

Funkciók[szerkesztés]

Piruvát-dehidrogenáz reakció[szerkesztés]

A piruvát acetil-koenzim A-vá történő átalakulását piruvát-dehidrogenáz reakciónak nevezzük. A reakciót a piruvát-dehidrogenáz-komplex katalizálja.

Zsírsav-anyagcsere[szerkesztés]

Az állatokban az acetil-koenzim A központi szerepet játszik a szénhidrátok és zsírsavak anyagcseréje közötti egyensúly fenntartásában. Normál esetben a zsírsavanyagcseréből származó acetil-koenzim A belép a citromsavciklusba, és hozzájárul a sejt energiaellátásához. A májban a keringő zsírsavszint magas, a zsírokból származó acetil-koenzim A termelése meghaladja a sejtek energiaszükségletét. Annak érdekében, hogy a felesleges acetil-koenzim A energiája felhasználódhasson, ketontestek képződnek, melyek képesek a vérrel keringeni.

Néhány esetben túlzottan megnő a ketontestek száma a vérben, ezt az állapotot ketoacidózisnak nevezik. Ez diabetes mellitus, éhezés vagy alacsony szénhidráttartalmú diéta követése esetén lép fel, amikor a zsírok lebontása lesz az elsődleges energiaforrás.

Növényekben a de novo zsírsavszintézis a plasztiszokban megy végbe. A magvakban általában felhalmozódik a zsír, a csírázás és a növény korai fejlődésének elősegítése érdekében, mielőtt még önálló fotoszintézisre képes lenne. A zsírsavak a membránlipidekbe is beépülnek, melyek a legtöbb sejtmembrán fő alkotórészei.

Más reakciók[szerkesztés]

  • Ez a HMG-CoA prekurzora, amely állatokban kulcsfontosságú a koleszterin és a ketontestek szintézisében. Ezen kívül acetilcsoportot ad a kolinnak, az acetilkolin szintézisekor, amit a kolin-acetiltranszferáz enzim katalizál.
  • Növényekben és állatokban a citoszolban levő acetil-koenzim A-t az ATP-citrát-liáz képezi. Mikor sok glükóz van a vérben, glükolízis során piruváttá alakul a citoszolban és ez a mitokondriumban továbbalakul acetil-koenzim A-vá. A többlet acetil-koenzim A-ból citrát-többlet képződik, amely innen visszakerül a citoszolba, ahol citoszolikus acetil-koenzim A lesz belőle.
  • A citoszolban az acetil-koenzim A karboxilálódhat, ekkor malonil-CoA keletkezik. Ez a szubsztrát szükséges flavononok és a rokon poliketidek szintéziséhez, a zsírsavak meghosszabbításához, viaszok képződésekor, a kutikula, magolajok képződésekor a Brassicaceae családban és malonáló proteinek szintéziséhez. [1].
  • Két acetil-koenzim A molekula kondenzációjával acetoacetil-CoA keletkezhet, amely a HMG-CoA/mevalonát útvonal első lépése amely az izoprenoidok szintéziséhez vezet. Növényekben így keletkeznek a szeszkviterpének, a brasszinoszteroidok (hormonok), és a membrán-szterolok.

Lásd még[szerkesztés]


A citromsavciklus anyagcsere-útvonala
oxálacetát malát fumarát szukcinát szukcinil-CoA
Oxalacetat.svg L-Malat.svg Fumarat.svg Succinat.svg Succinyl-CoA.svg
Biochem reaction arrow reverse NNYY horiz med.svg Biochem reaction arrow reverse NNYN horiz med.svg Biochem reaction arrow reverse NNYY horiz med.svg Biochem reaction arrow reverse NNYY horiz med.svg
acetil-CoA NADH
+ H+
NAD+ H2O ubikinol ubikinon CoA +ATP
(GTP)
Pi + ADP
(GDP)
Acetyl-CoA.svg + H2O Biochem reaction arrow forward YNNY vert med.svg Biochem reaction arrow reverse NYYN vert med.svg NADH + H+ + CO2
CoA NAD+
Citrat.svg H2O Cis-Aconitat.svg H2O Isocitric acid.svg NAD(P)+ NAD(P)H
+ H+
Oxalsuccinat.svg CO2 2-oxoglutarate wpmp.svg
Biochem reaction arrow forward NYNN horiz med.svg Biochem reaction arrow forward YNNN horiz med.svg Biochem reaction arrow forward YYNN horiz med.svg Biochem reaction arrow forward NYNN horiz med.svg
citrát cisz-akonitát izocitrát oxálszukcinát α-ketoglutarát