A texasi láncfűrészes mészárlás (film, 2022)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A texasi láncfűrészes mészárlás
(Texas Chainsaw Massacre)
2022-es amerikai film
RendezőDavid Blue Garcia
Producer
Műfajslasher
ForgatókönyvíróChris Thomas Devlin
Főszerepben
OperatőrRicardo Diaz[2]
VágóChristopher S. Capp
Gyártás
Gyártó
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő81 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Texasi láncfűrészes mészárlás (eredeti cím: Texas Chainsaw Massacre) 2022-ben bemutatott amerikai slasher-horrorfilm David Blue Garcia rendezésében. A forgatókönyvet Chris Thomas Devlin írta, Fede Álvarez és Rodo Sayagues eredeti története alapján.[3] A film Texasi láncfűrészes mészárlás (1974) folytatása és a Texasi láncfűrészes mészárlás-filmsorozat kilencedik része. A történet több évtizeddel az eredeti film után veszi fel a fonalat. A sorozatgyilkos Bőrpofa egy csapat tinédzsert vesz célba, és konfliktusba kerül korábbi gyilkosságainak bosszúszomjas túlélőivel. A projekt a Legendary Pictures, a Bad Hombre és az Exurbia Films közös produkciója. A főszerepben Sarah Yarkin, Elsie Fisher, Mark Burnham, Jacob Latimore, Moe Dunford, Olwen Fouéré, Alice Krige, Jessica Allain és Nell Hudson alakítja.

A Bőrpofa 2017-es megjelenése után a Lionsgate további öt filmet tervez. A stúdió azonban elvesztette a jogokat, mivel a film megjelenése elhúzódott. A Legendary megvásárolta a sorozat jogait, Álvarez és Sayagues, Pat Cassidy, Ian Henkel és Kim Henkel pedig a producerek lettek. Ryan és Andy Tohill-t eredetileg rendezőként szerződtették, de a kreativitási nézeteltérések miatt Garciát lecserélték. A forgatásra 2020 augusztusában került sor Bulgáriában.

A Texasi láncfűrészes mészárlás 2022. február 18-án debütált a Netflixen. Általánosságban negatív véleményeket kapott a kritikusoktól.

Rövid történet[szerkesztés]

Közel 50 évnyi bujkálás után Bőrpofa visszatér, hogy legyilkoljon egy csapat fiatalt, akik véletlenül megzavarják gondosan őrzött otthonát egy távoli texasi kisvárosban.

Cselekmény[szerkesztés]

Közel 50 évvel a Bőrpofa 1973-as gyilkos ámokfutása után Melody és Dante vállalkozók, Melody húga, Lila, valamint Dante barátnője, Ruth a texasi Harlow elhagyatott városába utaznak. Céljuk régi ingatlanokat felvásárolni és egy modern, jómódú lakókörnyezetet létrehozni. Egy lepusztult árvaházat vizsgálva a csoport felfedezi, hogy még mindig lakja egy Ginny nevű idős nő. Amikor a nő azt állítja, papírjai vannak arról, hogy még mindig az ő tulajdonában van az ingatlan, vita kerekedik ki, amelyet rövid időre megszakít egy szótlan és magas férfi az emeletről. Amikor megérkezett a rendőrség, Ginny szívrohamot kap és összeesik. Ruth és a férfi kíséretében kórházba szállítják.

Catherine befektető, egy csoport potenciális vevővel együtt érkezik meg buszon Harlowba. Eközben Lila barátságot köt Richter helyi szerelővel és elárulja, hogy túlélt egy iskolai lövöldözést, ami miatt retteg a fegyverektől. Ginny, az idős hölgy útközben meghal; Ruth üzenetet küld Melodynak, aztán a férfi megvadul, és megöli a mentőautót vezető rendőröket. Amikor Ruth magához tér, szemtanúja lesz annak, ahogy a férfi – akiről kiderül, hogy „Bőrpofa” – lenyúzza a halott nő arcát, hogy maszkként viselje. Ruth-nak sikerül rádión segítséget hívnia, mielőtt Bőrpofa megölné, aki ezután visszamegy Harlow-ba.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Melody Sarah Yarkin Mentes Júlia
Lila Elsie Fisher Rudolf Szonja
Bőrpofa Mark Burnham Nem szólal meg
Dante Jacob Latimore Baráth István
Richter Moe Dunford Mészáros Béla
Sally Hardesty Olwen Fouéré Horváth Zsuzsa
Mrs. Mc Alice Krige Menszátor Magdolna
Catherine Jessica Allain Varga Lili
Ruth Nell Hudson Dér Marus
Herb Sam Douglas Törköly Levente
Hathaway seriff William Hope Borbiczki Ferenc

A film készítése[szerkesztés]

Előkészületek[szerkesztés]

A Bőrpofa (2017) elkészítése során a producerek megszerezték a film jogait és azt tervezték, hogy további öt Texasi láncfűrészes mészárlás filmet készítenek. 2015 áprilisában Christa Campbell producer kijelentette, hogy a lehetséges folytatások sorsa nagyban függ a Bőrpofa pénzügyi és kritikai fogadtatásától.[5][6] 2017 decemberére a Lionsgate és a Millennium Films elvesztette a film jogait, mivel a Bőrpofa megjelenése sokáig tartott.[7]

2018 augusztusában arról számoltak be, hogy a Legendary Pictures előzetes tárgyalásokat kezdett a Texasi láncfűrészes mészárlás filmes jogainak megvásárlásáról, a stúdió pedig televíziós és filmes változatokat szeretne készíteni.[8][9] A következő évben Fede Álvarez producerként csatlakozott a projekthez.[10][11][12] 2019 novemberében Chris Thomas Devlin forgatókönyvíróként csatlakozott a produkcióhoz.[13] 2020 februárjában Ryan Tohillt és Andy Tohillt szerződtették a film rendezőinek, Angus Mitchell pedig operatőrnek jelentkezett, miután együtt dolgoztak az Ásatás (2018) című filmben.[14][15] Ugyanezen év májusában bejelentették, hogy a film az eredeti film folytatása lesz, és egy 60 éves Bőrpofa fog szerepelni benne, hasonlóan ahhoz a megközelítéshez, amelyet a Blumhouse Productions a Halloween-filmekkel alkalmazott.[11][16][17]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

2020 októberében jelentették be, hogy Elsie Fisher kapta meg a főszerepet Sarah Yarkin, Moe Dunford, Alice Krige, Jacob Latimore, Nell Hudson, Jessica Allain, Sam Douglas, William Hope és Jolyon Coy mellett. 2021 márciusában kiderült, hogy a néhai Gunnar Hansen helyett Mark Burnham kapta a Bőrpofa szerepét, míg a néhai Marilyn Burns helyére Olwen Fouéré került Sally Hardesty szerepébe.[18][19]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2020. augusztus 17-én kezdődött Bulgáriában. Miután nem voltak elégedettek a felvett filmmel, a stúdió kirúgta Ryant és Andy Tohillt. David Blue Garcia-t vették fel a helyükre rendezőnek. A Tohill testvérek által forgatott felvételeket nem használták fel, Garcia pedig újrakezdte a gyártást.[20]

Utómunka[szerkesztés]

2021 márciusában Álvarez bejelentette, hogy a forgatás befejeződött, és megerősítette, hogy a film középpontjában egy idősebb korú Bőrpofa áll majd. A filmkészítő elárulta, hogy a produkció "régimódi" megközelítést alkalmazott a filmkészítés során, megjegyezve a vintage objektíveket és a véres filmekhez használt gyakorlati effekteket.[21][22][23] A következő hónapban kiderült, hogy a film hivatalos címe Texas Chainsaw Massacre lett.[24][25] Egy időben azt hitték, hogy a film címe Texas Chainsaw Begins-re változott, de Devlin ezt megcáfolta.[26] Májusban arról számoltak be, hogy a tesztvetítések után a közönség reakciója általánosságban negatív volt.[27][28] Augusztusban Álvarez viszont már azt állította, hogy a közönség összességében többnyire pozitívan értékelte a filmet, miközben hangsúlyozta, hogy a film tiszteletben tartja az első film hagyatékát.[29]

Még ugyanebben a hónapban kiderült, hogy Colin Stetson volt a film zeneszerzője.[30]

Megjelenés[szerkesztés]

2020 októberében bejelentették, hogy a film eredetileg 2021-ben került volna a mozikba. 2021 augusztusában azonban kiderült, hogy a film nem kerül a mozikba, helyette kizárólag a Netflixen jelenik meg. 2021 októberében a Reddit közösségi oldalon egy "Kérdezz bármit" (AMA) során Álvarez kijelentette, hogy a filmet nagy valószínűséggel 2022 elejére tervezik. 2021. december 3-án jelent meg a film első előzetese, valamint a film február 18-i bemutatójának bejelentése.[31]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Billington, Alex: First Look Teaser for New 2022 'The Texas Chainsaw Massacre' Movie. FirstShowing.Net . (Hozzáférés: 2021. december 9.)
  2. Texas Chainsaw Massacre. Ricardo Diaz - Cinematographer . (Hozzáférés: 2021. július 6.)
  3. The Texas Chainsaw Massacre. Writer's Guild of America West . (Hozzáférés: 2021. március 19.)
  4. A texasi láncfűrészes mészárlás magyar hangjai. ISzDb. (Hozzáférés: 2022. február 19.)
  5. Sequel Talk: Flipping It Follows, More Leatherface - ComingSoon.net, 2017. november 13. [2017. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  6. Exclusive: Leatherface producers talk hardcore prequel and Day of the Dead!. www.joblo.com , 2015. április 10. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  7. Next 'Texas Chainsaw Massacre' Film Will Likely Reboot Once Again (amerikai angol nyelven). Bloody Disgusting! , 2017. december 26. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  8. Miska, Brad: 'The Texas Chain Saw Massacre' Franchise Carving Out Television Series, New Film Deal [Exclusive]. Bloody Disgusting , 2018. augusztus 24. (Hozzáférés: 2018. augusztus 28.)
  9. Sprague, Mike: 'Texas Chainsaw Massacre' TV Series coming via Legendary Pictures?. Joblo.com , 2018. augusztus 24. (Hozzáférés: 2018. augusztus 29.)
  10. N'Duka, Amanda: 'The Girl In The Spider's Web' Helmer Fede Alvarez Inks Overall Film Deal With Legendary, Will Direct D.C.-Set Horror Pic. Deadline, 2019. november 19. (Hozzáférés: 2021. augusztus 16.)
  11. a b Miska, Brad: Fede Alvarez Producing Next 'Texas Chainsaw Massacre' Film! [Exclusive]. Bloody Disgusting , 2019. szeptember 19. (Hozzáférés: 2021. május 30.)
  12. Lattanzio, Ryan: 'Don't Breathe' Helmer Fede Álvarez to Produce 'Texas Chainsaw' Sequel. IndieWire , 2019. szeptember 19. (Hozzáférés: 2019. október 15.)
  13. N'Duka, Amanda: 'The Girl In The Spider's Web' Helmer Fede Álvarez Inks Overall Film Deal With Legendary, Will Direct D.C.-Set Horror Pic. Deadline , 2019. november 1. (Hozzáférés: 2019. október 15.)
  14. Kroll, Justin: 'Texas Chainsaw Massacre' Reboot in the Works With 'The Dig' Directors (EXCLUSIVE). Variety , 2020. február 7. (Hozzáférés: 2020. március 13.)
  15. The Texas Chainsaw Massacre. Film & TV Industry Alliance . (Hozzáférés: 2022. január 28.)
  16. Holmes, Adam: A Halloween-Style Texas Chainsaw Massacre Sequel Is Reportedly In The Works. CinemaBlend, 2019. szeptember 19. (Hozzáférés: 2021. augusztus 16.)
  17. New Texas Chainsaw Massacre Reboot Details Reveal An Older Leatherface And Fresh Supporting Cast: Exclusive - The Illuminerdi (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  18. Texas Chainsaw Massacre reboot: Mark Burnham cast as "Old Man Leatherface"!. www.joblo.com , 2021. március 19. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  19. Squires, John: 'Mandy' Actress Olwen Fouéré Playing Sally Hardesty in New 'Texas Chainsaw Massacre' Movie [Exclusive] (amerikai angol nyelven). Bloody Disgusting! , 2021. március 19. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  20. 'Texas Chainsaw Massacre' Bloodbath: Directors Chopped Along With Early Scenes As Pic Shuts One Week In And David Blue Garcia Takes Reins. Deadline , 2020. augusztus 24. (Hozzáférés: 2020. augusztus 25.)
  21. Squires, John: 'Texas Chainsaw Massacre': Fede Álvarez Confirms the New Movie is a Sequel With "Old Man Leatherface" [Exclusive] (amerikai angol nyelven). Bloody Disgusting! , 2021. március 16. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  22. Fuge, Jon: 'Don't Breathe 2' & 'Texas Chainsaw' Sequel Are Finished and Fantastic Teases Producer. MovieWeb , 2021. március 22. (Hozzáférés: 2021. április 8.)
  23. Weiss, Josh: Shut Your Mouth! Fede Álvarez Says 'Don't Breathe 2' 'Quite Different' From the First Movie. Syfy , 2021. március 19. (Hozzáférés: 2021. április 8.)
  24. Squires, John: Leatherface's Return Gets an "R" Rating Under the Simple Title 'Texas Chainsaw Massacre'. Bloody Disgusting , 2021. április 15. (Hozzáférés: 2021. április 16.)
  25. New Texas Chainsaw Massacre Gets Official Title and R-Rating for Strong Bloody Horror Violence, Gore & More! (amerikai angol nyelven). Dread Central , 2021. április 15. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  26. Sprague, Mike: New TEXAS CHAINSAW MASSACRE Movie is Now Called…. Dread Central , 2021. május 8. (Hozzáférés: 2021. augusztus 7.)
  27. Texas Chainsaw Massacre 2021 IN TROUBLE! LEAKED TEST SCREENING REACTIONS ARE BAD! YouTube
  28. There Was a Test Screening for the New Texas Chainsaw Massacre Movie [Video] (amerikai angol nyelven). Dread Central , 2021. május 6. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  29. Squires, John: 'Texas Chainsaw Massacre': Fede Alvarez Comments on Those Rumors About a Recent Test Screening. Bloody Disgusting , 2021. augusztus 10. (Hozzáférés: 2021. augusztus 10.)
  30. Colin Stetson Composing David Blue Garcia's ′Texas Chainsaw Massacre′ Sequel. Film Music Reporter . (Hozzáférés: 2021. augusztus 7.)
  31. 'Texas Chainsaw Massacre' Hits Netflix February 18th; First Look Revealed (amerikai angol nyelven). ScreenGeek , 2021. december 3. (Hozzáférés: 2021. december 6.)

További információk[szerkesztés]