A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér
(Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation)
1994-es amerikai film

RendezőKim Henkel
ProducerRobert Kuhn
Kim Henkel
Műfaj
  • horrorfilm
  • ifjúsági film
  • LMBT-témájú film
  • slasher
ForgatókönyvíróKim Henkel
FőszerepbenRenée Zellweger
Matthew McConaughey
Robert Jacks
ZeneWayne Bell
Robert Jacks
OperatőrLevie Isaacks
VágóSandra Adair
Gyártás
GyártóGenre Pictures
Return Productions
Ultra Muchos Productions
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő86 perc
Költségvetés600 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóCinépix Film Properties[1]
Columbia Pictures
Bemutató1997. augusztus 29.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel185 898 amerikai dollár
Kronológia
ElőzőBőrpofa – A texasi láncfűrészes mészárlás folytatódik 3. (1990)
KövetkezőA texasi láncfűrészes (2003)
További információk
SablonWikidataSegítség

A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér (eredeti cím: Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation) 1994-ben bemutatott amerikai horror-thriller, melynek forgatókönyvírója és rendezője Kim Henkel. A főszerepben Renée Zellweger, Matthew McConaughey és Robert Jacks látható. Ez a negyedik rész a A texasi láncfűrészes mészárlás-filmsorozatnak, az eredeti film sztárjai, Marilyn Burns, Paul A. Partain és John Dugan is feltűnnek benne cameoszerepben.

Egy csapat tinédzser autóbalesetet szenved a texasi erdőben a szalagavató estéjén, majd betévednek egy régi farmházba, ahol Bőrpofa (Robert Jacks) és őrült kannibál pszichopata családja lakik.

Cselekmény[szerkesztés]

1994. május 22-én négy tinédzser: Barry, Heather, Jenny és Sean részt vesznek iskolájuk szalagavató buliján. Amikor Heather felfedezi, hogy Barry megcsalja őt egy másik lánnyal, kiviharzik a bálról, azonban Barry szorosan követi őt, aki megpróbál magyarázkodni. Vitájukat Jenny és Sean szakítja félbe, akik a hátsó ülésen marihuánát szívnak. Heather letér az autópályáról, és miközben elterelődik a figyelmük, összeütköznek egy másik autóssal, aki a kialakult zűrzavarban elájul. Jenny, Heather és Barry Seanra bízzák az eszméletlen autós gondozását, míg ők segítséget keresnek.

Megállnak egy irodai lakókocsinál, ahol találkoznak Darla biztosítási ügynökkel, aki megígéri, hogy felhívja a barátját, egy Vilmer nevű vontatósofőrt. Elhagyják az irodát, és elindulnak vissza a roncs felé, csakhogy Heather és Barry a sötétben elszakadnak Jennytől. Vilmer hamarosan megjelenik a roncs helyszínén, megöli az autósofőrt, majd Seant üldözi a teherautójával, és tolatva áthajt rajta. Heather és Barry találnak az erdőben egy romos farmházat, ahol W.E. fegyvert szegez rájuk. Barry kéri, hogy használhassa a mosdót, amibe W.E. beleegyezik, és bevezeti őt, eközben Heathert a tornácon megtámadja a Bőrpofa. Elkapja Heathert, és egy hűtőládába gyömöszöli. Barry egy rothadó holttestet fedez fel a fürdőkádban, mikor elkezd kimenekülni Bőrpofa egy kalapáccsal végez vele is. Miután megölte Barry-t, felnyársalja Heather-t egy húskampóra.

Jenny visszatér a roncs helyszínére, ahol Vilmer találkozik vele, felajánlja neki, hogy elviszi. A lány elfogadja, de Vilmer megfenyegeti, majd megmutatja neki Sean és az autós holttestét. Jenny kiugrik a teherautóból, és berohan a fák közé. Hamarosan megtámadja Bőrpofa, ami hosszas üldözést eredményez. Darlánál keres menedéket, akiről kiderül, hogy a gyilkosokkal van, amikor W.E. megjelenik, és egy csővel megveri. Ők ketten beteszik Darla csomagtartójába, ő pedig elmegy pizzát venni. Miután Vilmer kínozza, Jenny egy pillanatra megszökik, és megpróbál elhajtani Darla autójával. Vilmer megállítja, és leüti. Hamarosan egy vacsoraasztalnál ébred fel, körülvéve a családdal, akik felfedik, hogy egy titkos társaság alkalmazza őket, hogy terrorizálják az embereket, akik esetleg keresztezik az útjukat. Felbukkan egy Rothman nevű férfi, és megdorgálja Vilmert a módszerei miatt, majd egy sor sebhelyet és piercinget fedezhetünk fel a felsőtestén, és megnyalja Jenny arcát. Rothman elmegy, Vilmer pedig terrorizálja a családját és Jenny-t. Heather-t úgy öli meg, hogy a kibernetikus lábávál összezúzza a koponyáját, W.E.-t pedig egy kalapáccsal öntudatlanra veri.

Vilmer és Bőrpofa felkészül Jenny megölésére, akinek sikerül kiszabadulni, és Vilmer lábának távirányítóját használva megszökik. Jenny kiér a földútra, ahol egy idős házaspár menti meg lakókocsijukkal. Bőrpofa és Vilmer azonban leszorítja őket az útról a vontatóautójukkal, aminek következtében a lakókocsi az oldalára dől. Jenny sértetlenül kiszáll a járműből, és tovább fut, Bőrpofa és Vilmer üldözik. Rothman egyik embere repülőgéppel ereszkedik Vilmerre, ami megöli, amikor az egyik kereke eltalálja a fejét. Bőrpofa bánatában üvölteni kezd, miközben Jenny végignézi. Egy limuzin áll meg, és Jenny beugrik a hátsó ülésre, ahol Rothman fogadja, aki bocsánatot kér, és elmagyarázza, hogy az élményének spirituálisnak kellett volna lennie, és Vilmert meg kellett állítani. A férfi felajánlja, hogy elviszi a lányt a helyi rendőrőrsre vagy egy kórházba, végül a kórháznál teszi ki, ahol beszélni tud egy rendőrrel. A film végén egy hordágyon tolt nő összenéz Jenny-vel.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]