Ugrás a tartalomhoz

A texasi láncfűrészes mészárlás (film, 1974)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A texasi láncfűrészes mészárlás
(The Texas Chain Saw Massacre)
1974-es amerikai film

Képkocka a filmből
Képkocka a filmből
RendezőTobe Hooper
ProducerKim Henkel
Tobe Hooper
Jay Parsley
Richard Saenz
Műfaj
ForgatókönyvíróKim Henkel
Tobe Hooper
FőszerepbenMarilyn Burns
Paul A. Partain
Edwin Neal
Jim Siedow
Gunnar Hansen
Teri McMinn
ZeneWayne Bell
Tobe Hooper
OperatőrDaniel Pearl
VágóLarry Carroll
Sallye Richardson
Gyártás
OrszágUSA Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő84 perc
Költségvetés83 532 $
Forgalmazás
ForgalmazóBryanston Pictures
Bemutató
 • 1974
 • 1974. október 1. (Austin)[1]
 • 1974. október 11. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
 • 1974. október 15. (Görögország)[1]
 • 1974. november 29. (Toronto)[1]
 • 1975. február 1. (Japán)[1]
 • 1975. május 17. (1975-ös cannes-i filmfesztivál)[1]
 • 1975. július 14. (Dánia)[1]
 • 1976. szeptember 23. (Barcelona)[1]
 • 1976. november 18. (London)[1]
 • 1976. november 21. (Egyesült Királyság)[1]
 • 1976. december 31. (Írország)[1]
 • 1977. április 21. (Mexikó)[1]
 • 1977. november 10. (Hollandia)[1]
 • 1978. augusztus 25. (Németország)[1]
 • 1978. november 23. (Portugália)[1]
 • 1982. május 5. (Franciaország)[1]
 • 1984. február 9. (Ausztrália)[1]
Korhatár18 IV. kategória (F/7156/J)
Bevétel
 • 30 860 378 $ (világszerte)
 • 30 859 000 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
KövetkezőA texasi láncfűrészes mészárlás 2. – Halálbarlang
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A texasi láncfűrészes mészárlás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A texasi láncfűrészes mészárlás (eredeti cím: The Texas Chain Saw Massacre) 1974-es független amerikai horrorfilm, melyet Tobe Hooper rendezett alacsony költségvetéssel. A film főbb szerepeiben Marilyn Burns, Gunnar Hansen, Edwin Neal, Allen Danzinger, Paul A. Partain, Jim Siedow és Teri McMinn látható. A film középpontjában 5 barát áll, akik Texasban egy kannibálcsalád kezei közt végzik. E család egyik tagja Bőrpofa, aki a horrorfilmek egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosává nőtte ki magát. A szereplő egy emberi bőrből készült maszkot visel, fegyvere pedig egy láncűrész, ezzel öli meg áldozatait.

A filmet 140 000 dollárból forgatták, és több mint 30 millió dollárt hozott be az amerikai mozipénztáraknál. Néhány jelenet erőszakos tartalma miatt a filmet számos országban betiltották, többek közt Ausztráliában és az Egyesült Királyságban. A filmnek öt folytatása és egy remake-je született, továbbá a remake rendelkezik még egy előzményfilmmel is.

„A film, amelyet látnak majd, egy ötfős fiatal társaság tragédiáját örökíti meg. Köztük volt Sally Hardesty és rokkant öccse, Franklin is. A legtragikusabb tény az, hogy fiatalok voltak, de még ha hosszú életük lett is volna, nem számíthattak arra, és nem is vágytak arra a hihetetlen mennyiségű borzalomra és tébolyra, amit azon a napon láttak. Egy kellemes délutáni utazás számukra rémálommá változott. A nap eseményei alapján derült fény, az Amerikai Egyesült Államok történetének egyik legbizarrabb bűncselekményére, a texasi láncfűrészes mészárlásra.”
   – a film prológusa

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1973. augusztus 18-át írunk. A Texas állami Newtban néhány temetői sír feltörésének ügye komolyan aggasztja a helyi hatóságokat, de nem képesek kézre keríteni a tetteseket. Miután Sally és tolószékes testvére, Franklin értesülnek arról, hogy nagyapjuk sírját is esetlegesen feldúlták, útnak indulnak, hogy felmérjék a károkat. Velük tart Sally barátja, Jerry; barátjuk Kirk; és Kirk barátnője, Pam. Miután látják, hogy a sír érintetlen, a fiatalok a régi Hardesty-ház felé veszik az irányt. Az úton felvesznek egy stoppost, akiről hamar kiderül, hogy közveszélyes őrült: egy késsel felvágja saját tenyerét, majd Franklint is megsebzi egy borotvapengével mielőtt a csapat kidobja a járműből. Ezután megállnak egy benzinkútnál, ám ott elfogyott az üzemanyag. Mikor mesélik a benzinkút tulajdonosának, hogy a nagyapjuk régi házába igyekeznek, a tulajdonos figyelmezteti őket, hogy ne menjenek arra, mert az emberek nagyon rosszindulatúak és gorombák arrafelé. A fiatalok a figyelmeztetés ellenére is folytatják útjukat. Ahogy megérkeznek az öreg házhoz, a csapat elkezdi felfedezni a helyet. Mialatt Kirk és Pam egy fürdésre alkalmas helyet keresnek, meghallják a szomszéd házban működő áramgenerátor hangját. Kirk belép a házba, hogy üzemanyagot kérjen, ám megtámadja őt Bőrpofa. Pam is utána megy, de őt is elkapják, és egy fémkampóra akasztják. Sally, Franklin és Jerry aggódni kezd, hogy a pár még nem tért vissza, így Jerry a keresésükre ered. Pamet egy hűtőládában találja meg, mire leütik egy kalapáccsal. Beesteledik, Sally és Franklin pedig a többiek keresésére indulnak. Az erdőben hirtelen megtámadja őket Bőrpofa, és feldarabolja Franklint egy láncfűrésszel. Sally a benzinkúthoz menekül és a tulajtól kér segítséget. A tulaj eleinte segítőkésznek bizonyul és megpróbálja megnyugtatni Sally-t, ám később hoz egy zsákot és egy kötelet, s megkötözi a lányt, aki számára ekkor derül ki, hogy a férfinak is köze van a gyilkosságokhoz. Sally abban a házban tér magához, melyben a barátai is meghaltak. Rájön, hogy a benzinkút tulajdonosa, Bőrpofa, és a stoppos mind egy családhoz tartoznak. A lányt egy székhez kötözik, s ő lesz a vacsora díszvendége. Ezután a félhalott nagyapa egy kalapáccsal próbálja agyonütni a lányt, ám ez nem sikerül neki. Mialatt a család tagjai veszekednek, Sally kiszabadul, kiugrik az ablakon, s elszökik. Bőrpofa és a stoppos üldözőbe veszik a lányt. Ahogy kiérnek az országútra, a stoppost elgázolja egy kamion. Az úton feltűnik egy kisteherautó, s Sally az utolsó pillanatban felugrik a platójára. Ahogy elhajtanak, a lány hisztérikusan nevetni kezd, miközben Bőrpofa dühösen rázza láncfűrészét az út közepén.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hangja
1. szinkron[2] 2. szinkron[3]
Marilyn Burns Sally Hardesty Hámori Eszter Laudon Andrea
Allen Danziger Jerry Posta Victor Czető Roland
Paul A. Partain Franklin Hardesty Seszták Szabolcs Hamvas Dániel
William Vail Kirk Kossuth Gábor Szatory Dávid
Teri McMinn Pam Molnár Ilona Mikecz Estilla
Edwin Neal Nubbins Sawyer

(stoppos)

Breyer Zoltán Molnár Levente
Jim Siedow Drayton Sawyer

(benzinkutas)

Rudas István Csuha Lajos
Gunnar Hansen Bubba Sawyer (Bőrpofa) Nem szólal meg
John Dugan Nagyapa Nem szólal meg

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]