A diktátor (film, 2012)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A diktátor
(The Dictator)
2012-es amerikai film

Rendező Larry Charles
Producer
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Sacha Baron Cohen
Alec Berg
David Mandel
Jeff Schaffer
Főszerepben Sacha Baron Cohen
Anna Faris
Jason Mantzoukas
Ben Kingsley
Zene Erran Baron Cohen
Operatőr Lawrence Sher
Vágó Greg Hayden
Gyártás
Gyártó Four by Two Films
Ország USA
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 83 perc
Költségvetés 65 millió amerikai dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount Pictures
HUN UIP Dunafilm
BemutatóUSA 2012. május 16.
HUN 2012. május 17.
KorhatárHUN Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel USA 126 278 182 dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A diktátor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A diktátor (eredeti cím: The Dictator) 2012-ben bemutatott amerikai vígjáték, forgatókönyvírója és főszereplője Sacha Baron Cohen, rendezője Larry Charles. Kettejük közös munkája a 2006-os Borat és a 2009-es Brüno is. A filmet a Paramount Pictures forgalmazza.

A filmben Cohen látható Aladeen Admirális Generális, egy nemlétező ország Wadiya diktátora szerepében, aki Amerikába utazik, ahol fényt derít a demokrácia árnyaira. További szerepekben Anna Faris és Ben Kingsley látható. A diktátort Kim Dzsongil emlékére ajánlották. Rajta kívül a diktátor figuráját számos híres zsarnokról, mint Idi Amin Dada, Saparmyrat Nyýazow, Mobutu Sese Seko és Moammer Kadhafi személyéről mintázták.

A film nagy bevételt hozott, de értékelése változatos a nézők és a kritikusok körében. A vélemények a filmet alapjában véve viccesnek találják, de sok obszcén momentum nem nyerte el túlzottan az emberek lelkesedését. Jóllehet az ilyen megoldásokkal a filmkészítők épp az egyes diktatúrák amoralitását kívánták pellengérre állítani.

Cselekmény[szerkesztés]

Észak-Afrikában Wadiya vezetője több mint negyven éve Aladeen Admirális Generális diktátor, aki az olajából keresett vagyonát arra használja, hogy nukleáris atomfegyvereket gyártson. Az ENSZ megszavazza a katonai beavatkozást Wadiya ellen, hacsak Aladeen fel nem szólal az ENSZ-ben az atomfegyvereivel kapcsolatos kérdésekkel szemben. Így hát Aladeen teljes felkészültséggel és női testőrei kíséretében New York-ba utazik, hogy beszédet intézzen az ENSZ-hez. Azonban mit sem tudván arról, hogy nagybátyja, Tamír meg akar tőle szabadulni, egy felbérelt gyilkos elrabolja Aladeent és levágja különleges szakállát, hogy ne ismerjék fel. Megölni azonban már nem tudja, mert véletlenül felgyújtja magát, Aladeennak pedig sikerül megszöknie. Rájön, hogy kicserélték őt egy dublőrrel, (aki buta és együgyű kecskepásztor, de a megszólalásig hasonlít rá) ezért Tamir ráveszi, hogy a beszédében mondja azt, hogy új demokratikus alkotmányt fog létrehozni Wadiyában.

Aladeen megismerkedik egy Zoey nevű kedves lánnyal, aki munkát ajánl neki a boltjában, de ő visszautasítja. Majd felfedezi, hogy addig kivégezettnek hitt emberei még mindig élnek és New Yorkban létrehozták a saját "Halál Aladeenra" éttermüket. Itt találkozik régi atomszakértőjével, Nadallal, aki felajánlja, hogy segít neki visszaszerezni a hatalmát, ha őt újra megteszi atomkutatónak. Az ő tanácsára elfogadja Zoey állásajánlatát, akinek a boltja az ételt fogja szállítani a hotelba, ahol majd az új alkotmányt fogják aláírni, így könnyen bejuthat. Aladeen azonban kezd szerelmet érezni Zoey iránt, amiért a lány kiállt mellette, azt gondolván, hogy politikai menekült, és mert megtanította őt maszturbálni. Aladeen felfuttatja Zoey boltját, ahol a dolgozók közt diktatúrát alakít ki, és még az őmiatta befuccsoló ételszállító állást is sikerül visszaszereznie. Bevallja Zoeynak, hogy ő Aladeen admirális, a lány azonban elkeseredik, mert rájön, hogy csak kihasználta őt. Aladeennak sikerül szereznie egy szakállat, amit Nadallal egy holttestről vágnak le, majd bejut a szállodába, ahol először meg akarja ölni dublőrjét Efawadhot, de végül mégsem teszi. Amikor az új alkotmányt már aláírni készülnek, Aladden felfedi, hogy Tamír meg akarta őt ölni és nyilvánosan széttépi az alkotmányt, vagyis az országában továbbra is diktatúra lesz. Azonban a hotelben összegyűltek között észreveszi Zoey-t és azt mondja, hogy szereti a demokráciát (ezzel Zoey-ra céloz). Egy évvel később Wadiyában létrejön a demokrácia, Aladeen és Zoey pedig összeházasodnak, de a lány bevallja, hogy zsidó. A film végi jelenetekben Aladden és Zoey egy televíziós interjúban szerepelnek, ahol Zoey azt is elmondja, hogy terhes az első gyermekével.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[1]
Aladeen/Efawadh Sacha Baron Cohen Scherer Péter
Zoey Anna Faris Bánfalvi Eszter
Nadal Jason Mantzoukas Nagypál Gábor
Tamir Ben Kingsley Kőszegi Ákos
Denise Jessica St. Clair Pálfi Kata
Mr. Lao Bobby Lee Kapácsy Miklós
Clayton John C. Reilly Besenczi Árpád
Megan Fox önmaga Zsigmond Tamara
Temetkezési jegyszedő J. B. Smoove Galambos Péter
Pincér Fred Armisen Kardos Róbert
Mike Chris Parnell Epres Attila
Hírbemondó Rick Chambers Törköly Levente
Barack Obama önmaga Jakab Csaba
További magyar hangok
Balogh Cecília, Bogdán Gergő, Czifra Krisztina, Dézsy Szabó Gábor, Formán Bálint, Géczi Zoltán, Gerbert Judit, Kajtár Róbert, Király Adrián, Mesterházy Gyula, Mészáros Tamás, Papucsek Vilmos, Réti Szilvia, Tompa Ádám, Törtei Tünde

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A diktátor - ISzDb. iszdb.hu. (Hozzáférés: 2021. június 11.)

További információk[szerkesztés]