Ali G Indahouse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ali G Indahouse
(Ali G Indahouse)
2002-es brit film
RendezőMark Mylod
ProducerSacha Baron Cohen
AlapműDa Ali G Show
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneAdam F
OperatőrAshley Rowe
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Nyelv
Játékidő90 perc
Költségvetés7 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2002
  • 2002. szeptember 5. (Németország)[2]
Korhatár16 III. kategória (F/4973/J)
Bevétel25,9 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ali G Indahouse 2002-es brit filmvígjáték, amelyet Sacha Baron Cohen és Dan Mazer forgatókönyvéből Mark Mylod rendezett. Baron Cohen alakítja a címszereplőt, aki eredetileg a Channel 4 The 11 O'Clock Show és a Da Ali G Show című sorozataihoz készült. Ez az első a négy film közül, amely Baron Cohen karakterei alapján készült: a maradék három a Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika, a Brüno és a Borat utólagos mozifilm: Királyságos vesztegetőajándék leszállítása amerikás vezéreknek egykor dicső kazah nép javára. Ez továbbá az egyetlen olyan film e négy közül, amelyik nem mockumentary.

A filmet 2002. március 22-én mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Ali G akaratlanul a kancellár bábjává válik a Nagy-Britannia miniszterelnökének megbuktatására irányuló összeesküvésben. Ali G-t azonban a nemzet a fiatalság hangjaként felkarolja, így a miniszterelnök és kormánya népszerűbb lesz, mint valaha.

Szereplők[szerkesztés]

A film készítése[szerkesztés]

A nyitó „gengsztervidéki” álomjelenetet Los Angelesben forgatták, az összes többi jelenetet pedig Manchesterben, Londonban és Stainesben vették fel.

A forgatás 2001. május 31. és június 2. között a manchesteri városházánál is zajlott.

Amikor Ali az Englefield Green-i Berkshire Massivra hivatkozik, az valójában Surreyben van. A John Nike Szabadidőközpont egy valódi létesítmény, ami Staines-től néhány mérföldre nyugatra, Bracknellben, Berkshire középső részén található.

Bemutató[szerkesztés]

A filmet 2002. március 22-én mutatták be a brit mozikban, majd 2002 hátralévő részében és 2003 közepén számos más országban (Franciaország, Németország, Írország, Norvégia, Lengyelország, Spanyolország stb.) is megjelent.[3] Az Ali G Indahouse korlátozott számban került az Egyesült Államokban a mozikba. A filmet 2003. szeptember 5-én mutatták be néhány moziban a texasi Austinban.[4]

A film 2002. november 11-én jelent meg DVD-n az Egyesült Királyságban, 2004. november 2-án pedig az Egyesült Államokban és Kanadában. A DVD-változatot az eredeti brit moziváltozathoz képest módosították. Az eredeti változatban a filmet Ali G nyitja, aki a BBFC tanúsítványa felett jelenik meg, és 15-ről 18-ra változik a besorolása. A továbbiakban figyelmezteti a közönséget a mozi hátsó sorában történő szexre, és azt javasolja, hogy a közönség élvezete fokozódjon, ha meggyújt egy spanglit.[5] Ez a harminc másodperces bevezető hiányzik az összes nemzetközi mozis kiadásból, valamint az összes jelenlegi házivideó-kiadásból.

Kulturális hatás[szerkesztés]

Staines-t a helyi tanácsosok hivatalosan Staines-upon-Thames-re nevezték át, részben azért, hogy elkerüljék a film által sugallt fiktív gengsztervilági asszociációkat.[6]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ali G Indahouse című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ali G Indahouse – Box Office Data, Movie News, Cast Information. The Numbers. (Hozzáférés: 2011. április 20.)
  2. http://www.kinokalender.com/film3483_ali-g-indahouse.html, 2018. február 12.
  3. Ali G Indahouse (2002) - Release dates. Internet Movie Database. Amazon.com. (Hozzáférés: 2015. január 23.)
  4. https://www.newspapers.com/image/356953736
  5. Ali G Indahouse”, The Guardian, 2002. március 24. (Hozzáférés: 2015. június 26.) 
  6. Staines becomes Staines-upon-Thames to shake off Ali G link”, BBC News, 2012. május 20. (Hozzáférés: 2013. május 9.) 

További információk[szerkesztés]