A Cambrai-i Liga első háborúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A cambrai-i liga első háborúja szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
További adatokat lásd A cambrai-i liga háborúja (egyértelműsítő lap) c. szócikkben!
A Cambrai-i Liga első háborúja
Itáliai háborúk
Az agnadellói csata (1509)
Az agnadellói csata (1509)
Dátum 1508. december 10.1510. február 24.
Helyszín Észak-Itália, a Velencei Köztársaság területe, Adriai-tenger
Casus belli A franciák itáliai terület igényei
Eredmény Velencei pürrhoszi győzelem
Terület-
változások
Néhány velencei terület francia kézbe jut
Harcoló felek
Blason France moderne.svg Francia Királyság
Emblem of the Papacy SE.svg Pápai Állam
Banner of the Holy Roman Emperor without haloes (1400-1806).svg Német-római Birodalom
Coat of arms of the House of Este (1471).svg Ferrarai Hercegség
Castile Arms.svg Aragon Arms-crown.svg Kasztília és Aragónia
Flag of Most Serene Republic of Venice.svg Velencei Köztársaság
Parancsnokok
Armoiries empereur Maximilien Ier.png I. Miksa német-római császár
Pavillon royal de France.svg XII. Lajos francia király
Armoiries Savoie-Nemours.svg  Gaston de Foix, Nemoursi hercege
Blason Louis II de La Trémoille (1460-1525).svg II. Lajos trémoille-i herceg
Armoiries Este 1472.svg Ippolito d'Este kardinális
Coat of arms of the House of Este (1471).svg I. Alfonz ferrarai herceg
Coat of Arms of the Republic of Venice.svg Andrea Gritti dózse
Blason fam it Orsini.svg Niccolò di Pitigliano generális
A Wikimédia Commons tartalmaz A Cambrai-i Liga első háborúja témájú médiaállományokat.

A Cambrai-i Liga háborúja Franciaország, a Német-római Birodalom, a pápai állam és Spanyolország (pontosabban Aragóniai KirályságKasztília) harca a Velencei Köztársaság ellen az itáliai háborúk részeként, melyek már 1494 óta tartottak. Velence Itáliában elvesztette meghatározó szerepének jó részét és a törökökkel szemben is alulmaradt.

Előzmények[szerkesztés]

VIII. Károly francia király 1494-ben seregével megszállta Itáliát, hogy a Nápolyi Királyság trónját megszerezze, melyen a vele rokonságban álló Anjou-ház uralkodott, s amely egykor Magyarországot is birtokolta. VI. Sándor pápa szövetségre lépett Velencével, és a Milánói Hercegséggel Károly ellen, de vereséget szenvedett, viszont a király 1498-ban bekövetkezett halála meggátolta egy újabb hadjárat vezetésében, amellyel az elért sikereit akarta volna kiaknázni.

Károly utódja, XII. Lajos király folytatta a háborút, szövetségre lépett Aragónia és Kasztília királyával, II. Ferdinánddal, akivel közösen megszállta Nápolyt, de a spanyolok igen hamar szövetségesük ellen fordultak, és kiverték a franciákat Dél-Itáliából.

A Cambrai-i Liga létrejötte és háborúja[szerkesztés]

A Lambrai-i Ligát (ejtsd:cambréi) 1508. december 10-én kötötte meg II. Gyula pápa, I. Miksa német-római császárral, a francia királlyal, I. Alfonz ferrarai herceggel és Katolikus Ferdinánd aragón-kasztíliai uralkodóval.

Az Itáliába behatoló Lajos király az Agnadello mellett megvívott csatában vereséget mért a velencei seregre, majd Miksával közösen ostromolni kezdték Pádovát. Az ostromot a vár olasz védői kiállták, s a kudarc miatt Miksa és Lajos között nézetkülönbségek alakultak ki, emiatt a Német-római Birodalom kilépett a háborúból. Velence ekkor visszafoglalt néhány elvesztett várat, így Bresciát is.

A velenceiek látszólag megnyerték a háborút, de számos terület francia kézben maradt, mely a köztársaság befolyásának gyengülését vonta maga után a félsziget területén. Ennek tetejébe az Oszmán Birodalom ellen 1499-1503 között vívott háborújuk is balul végződött.

További események[szerkesztés]

A pápai állam 1510-ben kilépett a cambrai-i szövetségből és átállt Velence mellé Franciaország és a Ferrarai Hercegség ellenében, mely további itáliai háborúkat eredményezett 1510-ben, 1511-ben és 1513-ban is. Magyarországot nem sikerült bevonni a háborúba, amit a tatai országgyűlésen is megvitattak. Ekkor adta át a pápai követ a megáldott díszkardot és pallost II. Ulászló magyar királynak, hogy inkább a törökkel harcoljanak. 1515-ben francia–velencei szövetségre került sor a pápa, a német császár, az angol király, Milánó, Svájc és Spanyolország ellen.

A konfliktus épp akkor kötötte le leginkább Európát, amikor a török terjeszkedést kiújult az 1520-as évek elején. I. Szulejmán megtámadta Magyarországot 1521-ben, ezzel egyidőben ismét háború tört ki Itália területén, így II. Lajos hiába kért segítséget szorongatott helyzetében a Nyugattól. Ráadásul I. Ferenc francia király a törököket akarta felhasználni Spanyolország és a Német-római Birodalom ellenében.

1525-ben a páviai csatában I. Ferenc vereséget szenvedett és V. Károly császár fogságába esett. 1526-ban kényszerűen megkötötte a madridi békeszerződést, de ezt kiszabadulása után rögvest felmondta, és folytatta a Habsburg császár elleni háborút. Az itáliai összecsapásoknak még 1559-ig nem lett vége.

További információk[szerkesztés]